Σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, πραγματοποιήθηκε η τελετή των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος προς τιμήν του Αφανούς Ναυτικού, στο προαύλιο χώρο του Αγίου Νικολάου.  Το άγαλμα έγινε,  με δωρεά του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στην μνήμη του πατέρα του Μιλτιάδη.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Βαγγέλης Μαρινάκης δήλωσε:

«Σεβασμιώτατε, αγαπητές φίλες και φίλοι,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος σήμερα που βρισκόμαστε όλοι μαζί εδώ, στο μνημείο του Αφανούς Ναυτικού, μπροστά από το Ναό του Αγίου Νικολάου, του προστάτη όλων των ναυτικών μας.

Θεωρώ ηθική μας υποχρέωση αυτό το μνημείο να κοσμεί την πόλη μας και να είναι στο κατάλληλο σημείο, δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά, στη θάλασσα του Πειραιά.

Θεωρώ ότι η ναυτοσύνη για τον Πειραιά και τη χώρα μας, έχει παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο από τα αρχαία χρόνια. Χάρη στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και στο αποτέλεσμά της, έχουμε ένα διαφορετικό κόσμο σήμερα, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή της Ελληνικής ναυτοσύνης και αργότερα, κατά τη διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων. Και βεβαίως είναι γνωστή η προσφορά της εμπορικής μας ναυτιλίας και η σχέση της με τη χώρα μας και ιδιαίτερα με τον Πειραιά και το λιμάνι μας.

Για άλλη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω όλους που προσπαθήσαμε μαζί γι΄ αυτό εδώ το μνημείο. Πιστεύω ότι ήρθε στην πόλη μας με καθυστέρηση, έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρονιά πριν, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Είμαστε όλοι εδώ και μας τιμά η παρουσία σας. Σας ευχαριστώ πολύ.

Σας εύχομαι καλή υγεία και καλό Πάσχα».