Αποτελεί εξέχον μέλος της πειραιώτικης κοινωνίας, μιας και τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στο έργο της ως αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Πειραιά, συμβάλλοντας σημαντικά στη διοίκηση του δημάρχου, Γιάννη Μώραλη, βάζοντας τάξη στον πιο δύσκολο τομέα κάθε οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτι που της αναγνωρίζουν ακόμα και οι πολιτικοί της αντίπαλοι.

Ο λόγος για τη δικηγόρο Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, την οποία συναντήσαμε στο «Clochard Bistrot» στη Μαρίνα Ζέας και μας μίλησε για τη θητεία της στον δήμο και την εκ νέου υποψηφιότητά της με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής».

Αντιδήμαρχος οικονομικών, δικηγόρος και κυρίως μητέρα. Πώς τα καταφέρνετε;

Ευτυχώς, είμαι γεννημένη με ανθεκτικό DNA! Γενικά, πιστεύω ότι η πολυπραγμοσύνη είναι στη γυναικεία φύση. Οταν καταπιάνεσαι με αυτά που σε γεμίζουν, έχεις μια αστείρευτη ενέργεια για δημιουργία. Είμαι πολύ αυστηρή κριτής του εαυτού μου και λατρεύω να αυτοσαρκάζομαι. Βέβαια, κάνοντας τον απολογισμό
μου στο τέλος της ημέρας, πρώτιστο μέλημά μου είναι να μεγαλώνω ευτυχισμένα παιδιά.

Το μικρόβιο της πολιτικής και της τοπικής αυτο-διοίκησης το «κολλήσατε» από τον σύζυγό σας;

Και η κόρη μας, που εξελέγη στην Α' Γυμνασίου στο δεκαπενταμελές, από ποιον λες να το «κόλλησε» (γέλια); Είμαστε αμφότεροι ενεργοί πολίτες καιαυτό το μήνυμα προσπαθούμε να περνάμε και στα παιδιά μας… Να ενδιαφερόμαστε για τον τόπο μας και για τον συνάνθρωπό μας.

Ο ίδιος ως δήμαρχος στο Πέραμα θα επέστρεφε στα κοινά ή άνοιξε τον δρόμο για εσάς; Στην παρούσα φάση διακρίνεται στην ποινική δικηγορία και είναι αφοσιωμένος σε αυτό. Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε μπορεί να σου ανοίξει τον δρόμο στα κοινά. Ο καθένας δοκιμάζεται αυτοτελώς, χαράσσει την πορεία του και πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά την αξία του σε αυτόν τον μακρύ και δύσκολο δρόμο.

Είναι πρόβλημα ή τύχη να έχουν δύο σύζυγοι το ίδιο επάγγελμα;

Τουλάχιστον εμάς μας βοηθάει πολύ, γιατί αντιλαμβανόμαστε το δύσκολο ωράριο, τα άγχη, τις ανησυχίες και τα προβλήματα. Η ποινική δικηγορία είναι πολύ δύσκολο και ψυχοφθόροεπάγγελμα για να το αντέξεις ως σύζυγος, εάν δεν το εξασκείς και δεν το βιώνεις προσωπικά.

Ποια είναι τα έργα της δημοτικής Αρχής του Γιάννη Μώραλη που θα ξεχωρίζατε και τι να περιμένουν οι δημότες σε μια ενδεχόμενη νέα θητεία σας;

Κατ’ αρχάς, στα οικονομικά του δήμου έγινε συστηματική και μεθοδική δουλειά. Ο δήμος είχε υπέρογκο δανεισμό κατά το παρελθόν. Μέσω της ανα χρηματοδότησης του δανείου εξοικονομήσαμε 7 εκατ. ευρώ. Είχε μια υπέρογκη οφειλή στην Εφορία, την οποία ρυθμίσαμε. Παράλληλα, για πρώτη φορά λάβαμε αντισταθμιστικό έσοδο άνω των 2 εκατ. τον χρόνο για τη λειτουργία του ΟΛΠ. Προχωρήσαμε σε σημαντική μείωση 10% των δημοτικών τελών για όλους. Εκσυγχρονιστήκαμε μέσω της υπηρεσίας ηλεκτρονικών εισπράξεων. Με βάση το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία της πόλης και την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των 80 εκατ. ευρώ ξεκινούν σημαντικές παρεμβάσεις, που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης. Ηδη έχουν δρομολογηθεί η ανάπλαση της περιοχής του Μικρολίμανου, η ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, η αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου Παπαδογιωργή, η εκμετάλλευση του Πύργου του Πειραιά. Εγιναν αναπλάσεις πλατειών και πεζοδρόμων, ανακατασκευές παιδικών χαρών, νέα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας. Ο Πειραιάς θα αλλάξει όψη μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τι σημαίνει για τον Πειραιά η συμμετοχή του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη στα κοινά;

Είναι ο πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος, με μοναδικό ρεκόρ ψήφων και έχει προσφέρει τα μέγιστα στην πόλη του από ανιδιοτελή αγάπη γι’ αυτήν. Ενας γνήσιος ευεργέτης, με αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Γιατί αντιδράσατε τόσο πολύ όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού σας στην υποψhφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι επιλογές του επέλεξαν να είναι αντίπαλοι του συνδυασμού και είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε επιθυμεί να ανήκει σε αυτόν τον χώρο δεν μπορεί να παραμένει, παράλληλα, μέλος του συνδυασμού.

Πιτσιρίκα, τι θέλατε να γίνετε;

Εβλεπα τον πατέρα μου αστυνομικό διευθυντή και πάντα με γοήτευε η μάχη του καλού έναντι του κακού. Μικρή, λοιπόν, ήθελα να γίνω αστυνομικός και αυτή η παιδική επιθυμία μετεξελίχθηκε σε ποινική δικηγορία στην πορεία.

Εχετε κάποιο χόμπι;

Ποδηλατάδα οικογενειακή στη Μαρίνα Ζέας. Επίσης, θα έλεγα πως είμαι αθεράπευτα σινεφίλ...

 

Συνέντευξη στη Σάσα Σταμάτη και στο ένθετο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, kalpi19