Χιλιάδες άτομα όλων των ηλικιών συμμετείχαν χθες το βράδυ στον αγώνα δρόμου «Endomarch Piraeus Night Run/WALK»,  που πραγματοποιήθηκε για  τρίτη χρονιά στον Πειραιά.

Στόχος του αγώνα ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για την ενδομητρίωση από την ΑμΚΕ AWARE,  στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος «Endomarch Worldwide». Το κίνημα  αυτό δραστηριοποιείται σε 63 πόλεις και χώρες του κόσμου και ευαισθητοποιεί το ευρύ κοινό για αυτή την «άγνωστη» και «ύπουλη» γυναικολογική ασθένεια. 

Ο αγώνας δρόμου τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και  του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.) κι είχε τη στήριξη της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.  Είχε αφετηρία και τερματισμό το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», με διαδρομές 5, 10 χιλιομέτρων και 2.5 χιλιόμετρα περπάτημα. 

 Στον αγώνα συμμετείχε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης με την οικογένειά του. Στο τέλος της διοργάνωσης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και η Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κα Σταυρούλα Αντωνάκου απένειμαν μετάλλια στους νικητές.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι είναι πλέον θεσμός ο αγώνας αυτός, ο οποίος αφορά την ενημέρωση για την ενδομητρίωση, μια πάθηση, που όπως είπε, είναι επικίνδυνη και άγνωστη στις περισσότερες γυναίκες. Όπως  σημείωσε ο Δήμαρχος Πειραιά, «με τον γιατρό κ. Χείλαρη και τη σύζυγό του κάνουμε αυτή τη διοργάνωση από κοινού τις τελευταίες τρεις χρονιές με όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή», προσθέτοντας ότι σήμερα  παρά τον άσχημο καιρό η συμμετοχή είναι πολύ αυξημένη και σημαντική. Εξήγησε ότι ο αγώνας έχει  διαδρομές  των 10, 5 και 2,5  χιλιομέτρων. Ο κ. Μώραλης  επεσήμανε ότι φέτος συμμετείχε ο συνδυασμός «Πειραιάς Νικητής» και ότι ο ίδιος συμμετείχε στη διαδρομή των 2,5 χιλιομέτρων μαζί με τα παιδιά του. Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, επεδίωξαν να   δώσουν ένα μήνυμα ότι  «όχι μόνο καλούμε τους άλλους να συμμετάσχουν, αλλά συμμετέχουμε και εμείς.  Οι αγώνες αυτοί είναι αθλητισμός με κοινωνικό σκοπό και είναι όμορφες και χρήσιμες εκδηλώσεις για την πόλη και τους δημότες», κατέληξε ο κ. Μώραλης.

 Η Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κα Σταυρούλα Αντωνάκου, σε δήλωσή  της τόνισε ότι  το “Endomarch Night Run”  είναι πλέον θεσμός και το δείχνει, όπως είπε,  η συμμετοχή του κόσμου, που παρότι η μέρα ήταν δύσκολη και έβρεχε από το πρωί, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Η κα Αντωνάκου επεσήμανε ότι οι συμμετοχές φέτος ξεπέρασαν τις περσινές. Με τη διοργάνωση αυτή, σημείωσε, ότι περνάνε μηνύματα, ενημερώνεται ο κόσμος για τη γυναικεία ενδομητρίωση, προσθέτοντας ότι ο αγώνας δρόμου έχει και φιλανθρωπικό σκοπό, αφού μέρος των εσόδων θα  δοθεί σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.  Εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί πλέον ο Πειραιάς, όπως σημείωσε, δίνει το στίγμα του και περνάει το μήνυμα: «αθλητισμός για όλους και για όλες τις ηλικίες» και το κάνει αυτό όχι μόνο με δρομικούς, αλλά και με ιστιοπλοϊκούς και κολυμβητικούς αγώνες.  Τέλος, υπογράμμισε ότι ο Πειραιάς είναι μια αθλητική πόλη, αφού οι μεγαλύτεροι σύλλογοι της χώρας εδρεύουν εδώ κι ο κόσμος αγαπάει τον αθλητισμό.  Η Δημοτική Αρχή και ο Ο.Π.Α.Ν., όπως είπε, κάνουν ότι μπορούν για να περάσει  ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: «ο αθλητισμός είναι υγεία, ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι για όλους».

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια της υδατοσφαίρισης και αρχηγός πόλο του Ολυμπιακού κα Φιλιώ Μανωλιουδάκη τόνισε ότι είχε δηλώσει συμμετοχή να περπατήσει, αλλά άργησε και δεν πρόλαβε, γιατί υπήρχε ο αγώνας με τη Βουλιαγμένη.  Δήλωσε ότι είναι υπερήφανη που συμμετείχε μια χρονιά σε αυτόν τον όμορφο αγώνα. Πάνω από όλα, όπως είπε, είναι για καλό σκοπό και για την ενημέρωση μιας δύσκολης και σπάνιας ασθένειας, όπως είναι η ενδομητρίωση. Η ίδια δε, εξομολογήθηκε ότι άρχισε να ασχολείται και να διαβάζει για την ασθένεια όταν πριν 3 χρόνια βρέθηκε στο event. Χαρακτήρισε σημαντική την ενημέρωση, γιατί όπως επεσήμανε, είναι μια ύπουλη ασθένεια, δύσκολα ανιχνεύσιμη, ενώ δεν υπάρχει ακόμα ο κατάλληλος εξοπλισμός για να τη ανακαλύπτουν  εύκολα οι γιατροί. Ευχήθηκε να αρχίσουν όλες οι γυναίκες να προστατεύουν τον εαυτό τους, γιατί  όπως τόνισε, η πρόληψη σώζει ζωές.

Εκτίμησε ότι γίνεται μια πολύ όμορφη δουλειά από τον Ο.Π.Α.Ν. και την Πρόεδρό του κα Σταυρούλα Αντωνάκου. Επίσης, επεσήμανε ότι ο Ολυμπιακός δεν μένει μόνο στα αθλητικά δρώμενα, αλλά ασχολείται και με τα κοινά, βοηθάει παντού και κάνει όμορφες διοργανώσεις. Τέλος, είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιοι μαζικοί αγώνες δρόμου και ευχήθηκε να εξελιχθούν ακόμα περισσότερο.

Ο Χειρουργός, Γυναικολόγος - Ογκολόγος – M.D., FΑCOG - δημιουργός της Αμκε  «AWARE» και επικεφαλής του Kινήματος «Endomarch» στην Ελλάδα κ. Γεώργιος Χείλαρης,  σε δήλωσή του, τόνισε ότι ο Θεός βοήθησε στην κυριολεξία και έκανε καλό καιρό και έτσι οι δρομείς θα περπατήσουν και θα τρέξουν σε καταπληκτικές συνθήκες, στον αγαπημένο Πειραιά, με ρεκόρ συμμετοχής.  Όπως σημείωσε, «ο Δήμος Πειραιά, o  Ο.Π.Α.Ν., o Ολυμπιακός και οι χορηγοί  μάς έδωσαν την ευκαιρία ξανά να περάσουμε το μήνυμα της ενδομητρίωσης, από την οποία οι γυναίκες υποφέρουν».  Ο κ.  Χείλαρης  επεσήμανε ότι είναι μεγάλος και ιερός στόχος μια γυναίκα, που δεν  ξέρει ότι πάσχει από την ενδομητρίωση, να μπορέσει να απευθυνθεί στους ειδικούς καθώς και  μια γυναίκα, η οποία νομίζει ότι πάσχει από ενδομητρίωση, να καταλάβει  ότι δεν πάσχει από αυτή τη νόσο.

 Εξήρε ιδιαίτερα το γεγονός ότι στον φετινό αγώνα δρόμου υπάρχει ρεκόρ συμμετοχής και δείχνει - όπως είπε - πόσο θετικά είναι τα μηνύματα, τονίζοντας ότι συμμετείχαν 500 περισσότερα άτομα από  όσα συμμετείχαν στο περσινό event και με δεδομένο ότι φέτος  το χρονικό διάστημα της προετοιμασίας ήταν μικρότερο,  αφού πέρυσι ο αγώνας δρόμου έγινε  τον Ιούνιο.  Καταλήγοντας, ο κ. Χείλαρης  υπογράμμισε ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το event, γιατί κυρίως έχει καταλάβει ότι γίνεται με αγνότητα και με πραγματικό στόχο να ενημερωθούν οι ίδιοι, παρά να προβληθούν οι διοργανωτές.