Το καλό το κόμμα όλους τους αλέθει, θα μπορούσε να είναι το μότο του Αλέξη Τσίπρα στην πορεία προς τις εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχτισε το αφήγημά του στη βάση της δαιμονοποίησης των αντιπάλων του. Τους βάφτισε όλους ως «παλιούς», πετώντας, έτσι, στο κάλαθο των αχρήστων όλα όσα έγιναν στη χώρα από το 1974 ως το 2014. Βεβαίως, είχε φροντίσει να υιοθετήσει όλες τις παθογένειες του παρελθόντος, αλλά και να αξιοποιήσει αρκετούς από τους πρωταγωνιστές της μεταπολίτευσης. Στην Κουμουνδούρου, προφανώς, θεωρούσαν πως η ένταξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως καθαρτήριο. Προκειμένου, δε, να ψωμώσει την επιχειρηματολογία για το παλαιό πολιτικό σύστημα, ταύτισε συλλήβδην τα κόμματα της μεταπολίτευσης με τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Οι περισσότερες από τις ομιλίες του κ. Τσίπρα επενδυόντουσαν με πύρινους λόγους κατά των εκπροσώπων του κεφαλαίου, των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών κλπ. Όπως σε όλα τα υπόλοιπα θέματα ,έτσι και σε αυτό της πάταξης της διαπλοκής, φάνηκε σχεδόν με το καλημέρα πόσο υποκριτική ήταν η κριτική. Με το που έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, άρχισε να αποκτά προνομιακές σχέσεις με επιχειρηματίες. Πολλά θρυλούνται για τις επαφές του Νίκου Παππά και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένους επιχειρηματίες, πολλοί εκ των οποίων είχαν και εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη. Όσο πλησίαζε προς την εξουσία, τόσο ερχόταν πιο κοντά με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου και μάλιστα με τρόπο απροκάλυπτο. Ο εναγκαλισμός έγινε ακόμα πιο εμφανής μόλις ο κ. Τσίπρας έγινε ένοικος του Μαξίμου. Από τις πλαϊνές πόρτες άρχισαν να μπαινοβγαίνουν σε τακτική βάση μια σειρά από φιλικούς προς την κυβέρνηση επιχειρηματίες, ενώ έδιναν και έπαιρναν οι φωτογραφικές διατάξεις και οι διευκολύνσεις υπέρ συγκεκριμένων προσώπων.

Αποκορύφωμα αλλά και επιβεβαίωση της ανάπτυξης στενών σχέσεων με τη διαπλοκή είναι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Μια απλή βόλτα στο διαδίκτυο μπορεί να φέρει στην επιφάνεια όλα όσα έλεγε το κόμμα του κ. Τσίπρα επί δεκαετίες για την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας Κόκκαλη. Με βάση τις δηλώσεις των στελεχών του κόμματος, θα έπρεπε στα λεξικά δίπλα στο λήμμα «διαπλοκή» να υπήρχε η φωτογραφία του κ. Κόκκαλη. Όλα αυτά σβήστηκαν για να εξυπηρετηθούν τα (όψιμα;) συμφέροντα του σημερινού μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ. Που μπορεί να βάζει στο ίδιο «τσουβάλι», εν προκειμένω στο ίδιο ψηφοδέλτιο, την κόρη του Μάνου Λοίζου,  που έκανε υμνητικές αναφορές στους δολοφόνους της  17 Νοέμβρη και αναρτούσε φωτογραφίες με καμένους αστυνομικούς και τον γιό του Σωκράτη Κόκκαλη, με ότι εκπροσωπεί η συγκεκριμένη οικογένεια.

Η πραγματικότητα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσωπεί πλέον απολύτως τίποτα. Είναι ένα κόμμα μπουφές συμφερόντων, που ο ένας μπορεί να τρώει… μολότοφ και ο άλλος χαβιάρι. Κοινώς, είναι ένα κόμμα που έχει καταπατήσει κάθε έννοια ιδεολογίας και έχει κάνει κυρίαρχη ιδεολογία τη διατήρηση της καρέκλας.