Προσαγωγές έγιναν πριν από τη μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, εξαιτίας διαμαρτυρίας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ομάδα πολιτών βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος, κάνοντας διαμαρτυρία κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, μοιράζοντας φυλλάδια. Ανδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο τους απώθησαν μέχρι την αρχή της οδού Ερμού και στη συνέχεια δύο πολίτες προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για στελέχη που συνεργάζονται με τη Λαϊκή Ενότητα, ενώ έξω από τη ΓΑΔΑ βρίσκεται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Εντονη ήταν η αστυνομική παρουσία στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα, για τη μαθητική παρέλαση, στην οποία την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου. Ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί σε όλη τη χώρα, εξαιτίας του φόβου αντιδράσεων των πολιτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Παππάς αποφάσισε τελικά να μην πάει στην παρέλαση της Δευτέρας στη Λάρισα, ενώ ο Γιώργος Βαρεμένος αποδοκιμάστηκε σφοδρά στη Μελβούρνη, όπου παρέστη στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. 

Στο κτήριο της ΓΑΔΑ βρίσκεται ήδη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο νομικός σύμβουλος της ΛΑΕ που καταγγέλλουν ότι δεν τους επιτρέπουν να δουν τους δύο προσαχθέντες.

Το «Μακεδονία ξακουστή» στον Παυλόπουλο

Μετά από συνεννόηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος παρευρέθηκε στην Καλαμάτα για τις εκδηλώσεις τη Απελευθέρωσης, με τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, η δημοτική φιλαρμονική της πόλης έκλεισε την καθιερωμένη παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με το εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή», προκαλώντας τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

Μετά το πέρας της παρέλασης ο κ. Παυλόπουλος έστειλε ηχηρά μηνύματα προς την Τουρκία και τα Σκόπια, λέγοντας ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, ενώ υπογράμμισε ότι «ουδέποτε πρόκειται ν' αποδεχθούμε οιαδήποτε πρόκληση -έστω και αν αυτή γίνεται προφανώς για λόγους εσωτερικής της "πολιτικής κατανάλωσης" - η οποία προσβάλλει την Ελλάδα και τους Έλληνες, παραχαράσσει βάναυσα την Ιστορία και παραβιάζει το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».
Παράλληλα, τόνισε ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο καθιστούμε σαφές στην Τουρκία ότι έχουμε και τη βούληση και τα μέσα να διασφαλίσουμε την εθνική μας κυριαρχία, συνακόλουθα δε τα σύνορα, το έδαφος και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Χώρας μας, που είναι και σύνορα, έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Παππάς επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους δεν μεταβαίνει στη Λάρισα για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση ενώ στην Αυστραλία ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Βαρεμένος έγινε δέκτης αντιδράσεων από ομογενείς τους οποίους ο ίδιος χαρακτήρισε ως «φασίστες».

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα των αντιδράσεων με την πρακτική της πρόληψης που έχει προαναγγείλει η υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενώ για να δικαιολογήσει την αυξημένη αστυνομική παρουσία των αστυνομικών στις παρελάσεις ανά τη χώρα από την Πέμπτη έχει διαρρεύσει την ύπαρξη πληροφοριών που κάνουν λόγο για «ομάδες» έτοιμες να δημιουργήσουν εντάσεις ακόμη και στην αυριανή μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα.

Οι προσαγωγές πάντως των δύο πολιτών το πρωί πριν την μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα θύμισαν την περίπτωση των προληπτικών προσαγωγών στα Γιαννιτσά όπου πολίτες βρέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα χωρίς να έχουν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια διαμαρτυρίας.

Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχε αναφέρει ότι είχε στοιχεία για τη δράση των πολιτών αυτών στο διαδίκτυο. Στοιχεία που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και επεισόδια κατά την ομιλία που είχε προγραμματιστεί στην περιοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του Φ. Κουβέλη και της Θ Τζάκρη.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να μην υπάρξει διαμαρτυρία κατά την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και να αποφύγει τη δημιουργία και άλλων σε βάρος της εντυπώσεων που να συνδέονται με τη συμφωνία των Πρεσπών και τα εθνικά θέματα. Και αυτό διότι ήδη στη βόρεια Ελλάδα υφίσταται τεράστια ζημία με τα ποσοστά της να βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Κατάσταση που συμπαρασύρει όμως και άλλες περιοχές της χώρας αφού το θέμα των Σκοπίων προστίθεται επιβαρυντικά στους χειρισμούς της τελευταίας τετραετίας σε όλα τα θέματα που αφορούν στην κοινωνική συνοχή και την οικονομία.

Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας

Με ανακοίνωσή της η ΛΑ.Ε καταγγέλλει την σύλληψη-πρόκληση από τα ΜΑΤ του Παν. Μαντά στο Σύνταγμα. Όπως αναφέρει: «καταγγέλλει τον νέο αυταρχισμό της κυβέρνησης, με βάση τον οποίο τα ΜΑΤ προέβησαν σε προληπτικές προσαγωγές-συλλήψεις των διαδηλωτών της «Επανεκκίνησης» που μοίραζαν φυλλάδια στο Σύνταγμα, 150 μέτρα μακριά από τη μαθητική διαδήλωση και προέβησαν συγκεκριμένα στην αναίτια σύλληψη του Παναγιώτη Μαντά, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε) και του ΔΗΚΚΙ και του αγωνιστή Γιώργου Σταθόπουλου, οι
οποίοι μεταφέρθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ)».

Η ΛΑ.Ε αναφέρει ότι είχε προηγηθεί προσπάθεια ελέγχου των προκηρύξεων και απαγόρευσης στον Παναγιώτη Μαντά να μεταβεί στο χώρο του Συντάγματος. «Η σύλληψη των δύο αγωνιστών αποτελεί άλλη μία προκλητική ενέργεια της
κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να απαγορεύσει την ελεύθερη έκφραση και διαμαρτυρία των πολιτών ακόμα και με προληπτικές προσαγωγές».