Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συμμετείχε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υπό την Υπουργό κα Μυρσίνη Ζορμπά, με θέμα την πρόθεση του Κ.Α.Σ. να κηρύξει τον Πειραιά ενιαίο αρχαιολογικό χώρο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Στρατής, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, η Πρόεδρος του Κ.Α.Σ. κα Μ. Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη και η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πειραιά κα Στ. Χρυσουλάκη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο Δήμαρχος Πειραιά σε κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γαβρίλη παρουσία εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της πόλης, γνωστοποίησε την αντίθεσή του στην ενδεχόμενη κήρυξη του Πειραιά ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, αμέσως μετά τη συνάντηση τόνισε σε δήλωσή του:

«Συναντήθηκα σήμερα με την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, κα Μ. Ζορμπά, τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Στρατή, την Πρόεδρο του ΚΑΣ κα Μ. Βλαζάκη και την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πειραιά κα Στ. Χρυσουλάκη, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Γαβρίλη.

Είναι προφανές ότι όλοι οι Έλληνες είμαστε υπέρ της προστασίας των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αρκεί αυτή η προστασία να συνάδει και να μην δημιουργεί αναχώματα στην ανάπτυξη της πόλης του Πειραιά.

Εν όψει της επικείμενης συνεδρίασης του Κ.Α.Σ., εκφράσαμε την απορία μας, γιατί θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος το σύνολο του Δήμου, όπου από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει πληθώρα σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Θέσαμε τους προβληματισμούς μας, σε κάποια ζητήματα πήραμε απαντήσεις, σε άλλα μένει να ξανασυζητήσουμε και να εμβαθύνουμε, καθώς δεν είναι μια απλή υπόθεση.

Στην κατεύθυνση αυτή και εν όψει του επικείμενου Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου έχω την υποχρέωση να ενημερώσω το Σώμα, αλλά και τους φορείς της πόλης, η διαβούλευση θα συνεχιστεί για τα αρκετά επιμέρους ζητήματα, τα οποία χρίζουν περαιτέρω διευκρινήσεων».