Το Αρχοντικό Μέγαρο του Σωτηρίου Ανάργυρου για όσους δεν γνωρίζουν είναι ένα εξαιρετικό διώροφο νεοκλασικό, λιθόκτιστο κτίριο με κήπο και βοτσαλωτούς διαδρόμους που βρίσκεται στις Σπέτσες. Η μελέτη του έγινε από τον αρχιτέκτονα Π. Ζίζηλα, το 1903 ξεκίνησαν οι εργασίες και το 1904 (σε ένα μόλις έτος) κατασκευάστηκε το λαμπρότερο οικοδόμημα των Σπετσών.

Αποτέλεσε την κατοικία του Σωτηρίου Ανάργυρου, του εθνικού ευεργέτη και ευεργέτη των Σπετσών ο οποίος ξαναζωντάνεψε το νησί, και έζησε σε αυτό μέχρι το θάνατό του (1918).

Το κτήριο θεωρείται μοναδικό δείγμα τέχνης και αισθητικής και γι' αυτό χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξία και Δημοσίων Έργων ανέλαβε τη σύνταξη μελέτης αποκατάστασης του μνημείου (1990) και το 1991 εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η πρώτη φάση εργασιών αποκατάστασης του δώματος του κτηρίου η οποία υλοποιήθηκε το 1995.

Όπως όλα τα όμορφα ιστορικά πράγματα της σύγχρονης Ελλάδας, έτσι κι αυτό ρημάζει. Το Αρχοντικό είναι κλειστό και κλειδωμένο και -όπως φαίνεται θα παραμείνει έτσι μέχρι να καταρρεύσει. Προφανώς σαν κράτος είμαστε ανάξιοι να κρατήσουμε ζωντανό οτιδήποτε ωραίο.