Ξενάγηση για τις γυναίκες υπαλλήλους του Δήμου Πειραιά στις μόνιμες συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης, στη συλλογή γλυπτών του Γιώργου Καστριώτη και στη συλλογή του σκηνογράφου Πάνου Αραβαντινού, πραγματοποίησε η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου κα Ευαγγελία Μπαφούνη, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσαν η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, η Δημοτική Πινακοθήκη και το Δημοτικό Ωδείο.

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου σε δήλωσή της  ανέφερε, ότι οι γυναίκες του Δήμου Πειραιά γιορτάζουν την Ημέρα της Γυναίκας στη Δημοτική Πινακοθήκη. «Ούτως ή άλλως από  τη γυναίκα ξεκινούν  όλα και στη γυναίκα όλα καταλήγουν. Από τη μάνα, τη γιαγιά, την αδερφή, την κόρη, την εργαζόμενη», τόνισε η κα Γλύκα και σημείωσε ότι το γυναικείο φύλο είναι η κινητήριος δύναμη που οφείλουμε πολλά  και όλοι πρέπει να το τιμούν ιδιαιτέρως.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για την εποπτεία και τον συντονισμό των Δ/νσεων Διοίκησης, Ανθρωπίνου Δυναμικού και Κατάρτισης, Ληξιαρχείου & Δημοτικής Κατάστασης και Εξυπηρέτησης Πολιτών κ. Νικόλαος Καρβουνάς, σε δήλωσή του επεσήμανε ότι είναι  πάρα πολύ σημαντικό να γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας και ότι προσωπική του άποψη είναι να μην εστιάζεται στη γυναίκα μόνο με μια διάσταση, αλλά θα πρέπει να αναφέρεται η πολυδαιδαλική  εικόνα που έχει στην οικογένεια και γενικότερα στην κοινωνία. «Όταν λέμε γυναίκα δεν εννοούμε μόνο τη μητέρα, εννοούμε τη γιαγιά και την κόρη, εννοούμε τα πάντα», τόνισε ο κ. Καρβουνάς.  Αναφερόμενος στη Μελίνα Μερκούρη, όπου τα τραγούδια της πλαισίωναν μουσικά την εκδήλωση,  ο κ. Καρβουνάς  σημείωσε ότι  ήταν μια από τις πρωτοπόρους γυναίκες που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα της γυναίκας και ότι  μια τέτοια σκυτάλη θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν οι γυναίκες, αλλά και οι άντρες.    

 

Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κα Ευαγγελία Μπαφούνη σε δήλωσή της, τόνισε ότι η 8η Μαρτίου είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, επειδή το 1857, 15.000 γυναίκες κλωστοϋφάντριες βγήκαν στους δρόμους  της Νέας Υόρκης, ζητώντας ψωμί και τριαντάφυλλα. Το ψωμί ήταν αύξηση στους  μισθούς και τα τριαντάφυλλα ήταν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Όπως είπε η κα Μπαφούνη, είναι μια γιορτή πάντα επίκαιρη που καθιερώθηκε πάρα πολύ αργά και την οποία πρέπει να γιορτάζουμε. «Οι γυναίκες πρέπει να έχουμε συνείδηση για τη δύναμή μας και συνείδηση για τους τόσους  διαφορετικούς ρόλους που καλούμαστε  να παίζουμε στις ημέρες μας και μάλιστα πολύ καλά», υπογράμμισε η κα Μπαφούνη.        

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο  Αντιδήμαρχος Δόμησης & Γ.Σ.Π. και Αρχιτεκτονικού & Λ.Τ.Ε. κ. Κυριάκος Σιγαλάκος και  η Πρόεδρος της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας κα  Ευαγγελία Αθανασίου.

Επιπλέον, η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, η Δημοτική Πινακοθήκη και το Δημοτικό Ωδείο, διοργανώνουν για σήμερα στη Δημοτική Πινακοθήκη (Φίλωνος 29) τις εξής εκδηλώσεις: 

18.00  διάλεξη με θέμα: «Η μορφή της γυναίκας και οι ρόλοι της στις εικαστικές τέχνες του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού».

19.00 ξενάγηση στις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά.

20.00  Συναυλία από το Δημοτικό Ωδείο Πειραιά, με τίτλο «R a z z l e - D a z z le», η οποία περιλαμβάνει αποσπάσματα από musicals.

Πληροφορίες συναυλίας:

Μουσική Διδασκαλία / Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Αντιγόνη Κερετζή.

Τραγουδούν οι μαθητές Μονωδίας: Παναγιώτα Βασιλοπούλου, Εύα Δασκαλάκη, Βασιλική Λαδά, Ζωή Κάβουρα, Ελεονώρα Πλοσίχινα Μπέση, Ιάκωβος Σερασκέρης, Πιάνο: Μάρω Φραγκούλη.

Απαντητικοί τζαζ σχολιασμοί από μαθητές της  Μουσικής Δωματίου

Τάξη: Μάρως Φραγκούλη.

Παίζουν οι μαθητές: Ευαγγελία Αγούρου (πιάνο), Κλεοπάτρα Δαρδάλη (τσέλο), Μαριάννα Κακκαβά (πιάνο), Θεώνη  Μουτσοντέμι (πιάνο).