«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ & Β’ Βαθμού στον Πειραιά υποβαθμίζεται για ακόμα μια φορά, με τις ανακρίβειες που αναφέρονται  στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού για τον Δήμο Πειραιά, αναφορικά με το θέμα της πρόθεσης  κήρυξης του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ  και στην εκπομπή «Αταίριαστοι», με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα.

«Δεν κληθήκαμε ποτέ σε συνάντηση και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν απάντησε ποτέ στην επιστολή μας για τη σχεδιαζόμενη κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου»

Ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε πως τον Οκτώβριο του 2018 το Υπουργείο Πολιτισμού με επιστολή του, ενημέρωσε τον Δήμο ότι προτίθεται να κηρύξει την πόλη ως αρχαιολογική περιοχή, τονίζοντας πως ο Δήμος με επιστολή του στις 17 Δεκεμβρίου  έθεσε τις αντιρρήσεις του, καθώς και 11 ερωτήματα, με βασικότερο τη σκοπιμότητα μιaς τέτοιας ενέργειας  και το πως θα εξελιχθεί η λειτουργία μιας πόλης αν κηρυχτεί ενιαίος αρχαιολογικός χώρος. «Δεν απαντήθηκε ποτέ η επιστολή, δεν κληθήκαμε ποτέ σε συνάντηση και ενημερώθηκα τυχαία την Παρασκευή για τη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Αντιδράσαμε άμεσα χθες το πρωί, παραχωρήσαμε Συνέντευξη Τύπου με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη, παρουσία των Προέδρων των παραγωγικών τάξεων της πόλης και ζητήσαμε την αναβολή της συνεδρίασης, προκειμένου να γίνει διαβούλευση», σημείωσε ο κ. Μώραλης.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού με την ανακοίνωσή του,  υποβαθμίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ & Β΄ Βαθμού στον Πειραιά»

«Η «απίθανη» ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού δείχνει δυστυχώς, ότι ίσως  υπάρχει  κάποιο θέμα με τον Πειραιά», σημείωσε ο κ. Μώραλης, προσθέτοντας ότι προσέρχεται πάντα καλόπιστα σε ένα διάλογο και περίμενε το Υπουργείο Πολιτισμού  να αναγνωρίσει το λάθος του στη διαδικασία, να αναβάλλει  το θέμα, να εκδώσει μια μετρημένη ανακοίνωση και να συζητηθεί τι θα γίνει στον Πειραιά. «Αντ αυτού, διαβάζω μια ανακοίνωση, η οποία δυστυχώς έχει ανακρίβειες, έχει ψέματα και υποβαθμίζει για ακόμα μια φορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού στον Πειραιά», τόνισε ο κ. Μώραλης.

«Δεν λάβαμε  ποτέ καμία πρόσκληση για συνάντηση και καλώ την  Υπουργό Πολιτισμού να δημοσιοποιήσει την πρόσκληση που αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου»

Σε απάντηση των ισχυρισμών στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού ότι ο  Δήμος  εκλήθη μαζί με τον ΟΛΠ στις 20 Φεβρουαρίου σε συνάντηση, ο κ. Μώραλης κάλεσε την Υπουργό Πολιτισμού να δημοσιοποιήσει την επιστολή πρόσκλησης προς τον Δήμο Πειραιά, προκειμένου να συζητήσει το θέμα αυτό, προσθέτοντας ότι ουδέποτε κλήθηκε ο Δήμος Πειραιά και η Αντιπεριφέρεια. Ο Δήμαρχος Πειραιά επεσήμανε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού στην ανακοίνωσή του, ενώ απαντά θετικά στο αίτημα του ΟΛΠ για αναβολή της εξέτασης του θέματος, χαρακτηρίζοντάς το εύλογο, δεν αναφέρει καν στην ανακοίνωση το αίτημα του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας Πειραιά για αναβολή. Ο κ. Μώραλης διερωτήθηκε: «αυτή λοιπόν είναι η σχέση που θέλει να έχει το Υπουργείο Πολιτισμού με τον Δήμο Πειραιά και την Αντιπεριφέρεια Πειραιά, αυτή τη σχέση θέλει να έχει με την πόλη του Πειραιά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Σεβόμαστε την αναβολή που ζητάει ο ΟΛΠ και δεν σεβόμαστε την αναβολή που ζητάει ο Δήμος και η Αντιπεριφέρεια;». 

«Συνεργάστηκα με καλή διάθεση με τους πάντες αλλά δεν θα διστάσω για το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων, να συγκρουστώ με τον οποιονδήποτε»

Ο Δήμαρχος Πειραιά σημείωσε ότι δεν είναι  το ζήτημα ότι σταματάει μια πόλη την λειτουργία της ,  αλλά με  βάση τις υπάρχουσες χρονοβόρες διαδικασίες, προστίθεται άλλη μια παράμετρος  περαιτέρω καθυστέρησης, σε μια πόλη που όλοι παραδέχονται ότι  έχει ήδη βρει ρυθμούς ανάπτυξης. Ο κ. Μώραλης  εξέφρασε την ενόχλησή του, για τη συμπεριφορά απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά  στον Δήμο Πειραιά, σημειώνοντας: «Δεν είμαι συγκρουσιακός, συνεργάζομαι με όλους, αλλά δεν θα διστάσω για το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων, να συγκρουστώ με τον οποιονδήποτε». Επιπλέον, ο κ. Μώραλης έθεσε το ερώτημα αν υπάρχουν μελέτες για ενδείξεις ύπαρξης αρχαιοτήτων που να δικαιολογούν την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου σχεδόν σε όλον τον Δήμο Πειραιά και συμπλήρωσε: «Είμαι υπέρ της προστασίας των αρχαιοτήτων και όλης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας όλων των περιόδων.  Είναι η παρακαταθήκη μας, είναι το μέλλον μας».
 

Δείτε απόσπασμα της σημερινής εκπομπής: