«Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες. Οι δράστες της χθεσινής εγκληματικής ενέργειας πρέπει να συλληφθούν και να τιμωρηθούν. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ «REAL FM 97,8» και στον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Μάρκο, για τη χθεσινή επίθεση στον αγώνα πόλο γυναικών Ολυμπιακού-Γλυφάδας στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο.

«Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να  παρέχει ασφάλεια»

«Το κράτος και η πολιτεία έχει την υποχρέωση βάση του Συντάγματος να παρέχει ασφάλεια. Δεν στέκομαι στο χθεσινό, στέκομαι στο γεγονός ότι  τα φαινόμενα είναι πολλά και οι δηλώσεις των υπουργών και κατά το παρελθόν, αλλά κυρίως το τελευταίο διάστημα δείχνουν μια χαλαρότητα και όχι την αυστηρότητα που πρέπει. Έχει αρχίσει ο Έλληνας να υιοθετεί τη νοοτροπία του «δε βαριέσαι συμβαίνουν αυτά». Όχι, δεν συμβαίνουν αυτά ή δεν συμβαίνουν με αυτήν τη συχνότητα και με αυτά τα χαρακτηριστικά σε ευνομούμενες πολιτείες και κράτη. Δεν συμβαίνουν αντίστοιχα περιστατικά στην Ευρώπη που θέλουμε να ανήκουμε», σημείωσε ο κ. Μώραλης.

«Στοχευμένη η χθεσινή εγκληματική επίθεση. Δεν μπορούμε να παραμένουμε απαθείς»

«Δεν μπορεί εγκληματικά στοιχεία να εισέρχονται σε γήπεδα, σε τράπεζες, σε αστυνομικά τμήματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτήρια και να σπάνε, να επιτίθενται χωρίς ποτέ να συλλαμβάνονται ή όταν συλλαμβάνονται να αφήνονται ελεύθεροι την ίδια ημέρα. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να τελειώσει. Βέβαια θα μου πείτε όταν μπαίνουν στην Ελληνική Βουλή ανενόχλητοι, δεν θα μπουν στο Παπαστράτειο;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, λέγοντας ότι υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη που δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, την όποια πληρώνουμε καθημερινά και θα την πληρώσουμε περαιτέρω. Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης πρόσθεσε: «Βλέπουμε καθημερινές πλέον  επιθέσεις στα Εξάρχεια, στα Πατησιά, επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα με μολότοφ, επιθέσεις σε γήπεδα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα και να ευαισθητοποιούμαστε μόνο όταν έχουμε νεκρούς ή τραυματίες. Χθες π.χ. νεαρός φίλαθλος του Ολυμπιακού με προβλήματα υγείας και ο πατέρας του τραυματίστηκαν στο Παπαστράτειο. Στο γήπεδο βρίσκονταν άτομα με αναπηρία, σε ένα παιχνίδι το οποίο παρακολουθούσαν 40 με 50 συγγενείς των παικτών. Έγινε μια στοχευμένη εγκληματική ενεργεία, προκειμένου να χτυπήσουν, να τραυματίσουν και ενδεχομένως να σκοτώσουν. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να παραμένουμε απαθείς».

«Όταν εγκαλούνται  αστυνομικοί γιατί  έκαναν τη δουλειά τους ή γιατί προχώρησαν σε ενέργειες για να σταματήσουν ίδια ή παρόμοια περιστατικά, αντιλαμβάνεστε το μήνυμα που παίρνουν και οι άνθρωποι που είναι στα σώματα ασφαλείας αλλά και η κοινωνία. Πρέπει να αλλάξει τακτική η Πολιτεία και να καταδικάζει αυτά τα φαινόμενα. Ο λόγος που εκφράζουν ο εκάστοτε πρωθυπουργός, ο εκάστοτε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, οι υπουργοί όλων των κομμάτων, οι βουλευτές, παίζουν ρόλο στο μήνυμα που παίρνει η κοινωνία και κατ΄ επέκταση αυτοί που τα πράττουν. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτή τη χαλαρότητα. Θα θρηνήσουμε θύματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

«Να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι εγκληματίες»

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Μώραλης, αναφέρθηκε και στην επίθεση που δέχθηκαν πριν ένα μήνα τα γραφεία Συνδέσμου Φιλάθλων του Εθνικού Πειραιώς, λέγοντας: «Κάποιοι αντίστοιχοι ανεγκέφαλοι τραυμάτισαν τότε ένα άτομο. Είναι δυνατόν να επιτίθενται στα γραφεία Συνδέσμου Φιλάθλων του Εθνικού Πειραιώς και ειδικά μέσα στον Πειραιά; Δεν είναι φίλοι των ομάδων, είναι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από τα χρώματα των ομάδων και οι οποίοι επιτίθενται με αυτόν τον τρόπο, γιατί δεν μπορούν να κάνουν εγκληματικές ενέργειες κατά μόνας. Μαζικοποιούνται και την πληρώνει το σύνολο  των οπαδών των ομάδων. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να τους συλλάβει και να τους τιμωρήσει για να λήξει επιτέλους το θέμα αυτό, όπως έχει λήξει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στην Ευρώπη, τουλάχιστον μέσα στα γήπεδα».