Λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα, επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το μεσημέρι της Πέμπτης. Είχε προηγηθεί η συμφωνία των 28 Ευρωπαίων ηγετών το μεσημέρι της Παρασκευής. 

Μέχρι αυτή την ώρα, από όσα έχουν διαρρεύσει, δεν υπάρχει καμία εικόνα αναφορικά, με το ποια θα είναι η τύχη των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε την Κυριακή ξεκινάει η "δοκιμή" της εφαρμογής της συμφωνίας. Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης επιβεβαιώνει απο την πλευρά του, ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα της Συνόδου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου, Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος μέσω Twitter ανακοίνωσε την ομόφωνη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμφωνία για επαναπροώθηση μεταναστών δεν θα ισχύσει από τις 20 Μαρτίου, αλλά από τις 4 Απριλίου. Σύμφωνα με ανώτερο τούρκο κυβερνητικό αξιωματούχο, οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια θα επαναπροωθούνται μετά την Κυριακή και η επανεισδοχή τους θα ξεκινήσει την 4η Απριλίου. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ παρουσίασε στους ξένους ηγέτες μια αναθεωρημένη πρόταση στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και η επίσπευση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Νταβούτογλου: "Ιστορική η σημερινή συμφωνία"

"Ιστορική" χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας με τους ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

"Είναι μια ιστορική ημέρα επειδή καταλήξαμε σε μια πολύ σημαντική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ" είπε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μέρκελ: "Δεν είναι αρκετή η σημερινή συμφωνία, υπάρχουν ακόμα κενά"

«Συμφωνήσαμε να καταπολεμήσουμε μαζί με την Τουρκία την δράση των παράνομων διακινητών» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής των 28 μελών της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό. 

«Σήμερα στο Συμβούλιο είχαμε μια κοινή απόφαση ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης. Η Ευρώπη θα τα καταφέρει και αυτό είναι το πρώτο δείγμα προς αυτή την κατεύθυνση» είπε η κυρία Μέρκελ εξηγώντας ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στο να βελτιωθεί η κατάσταση και να βελτιωθούν παράλληλα οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων αυτών.

«Δεν πρέπει να έχουμε ουτοπίες, όπως να πιστεύουμε ότι αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα θα είναι αρκετά. Υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά», παραδέχθηκε η κυρία Μέρκελ τονίζοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει τίποτα για το βάρος της σημερινής συμφωνίας.

Μάλιστα, η καγκελάριος της Γερμανίας ευχαρίστησε τον Τούρκο πρωθυπουργό «που έκανε τα πάντα για να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία».

«Έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά. Θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 και συμφωνήσαμε να καταπολεμήσουμε μαζί με την Τουρκία την δράση των παράνομων διακινητών. Πιστεύουμε πως πραγματικά θα καταφέρουμε ακόμη ένα χτύπημα, θα μπορέσουμε να καταστρέψουμε το μοντέλο πάνω στο οποίο βασίζεται η δράση των διακινητών», είπε η κυρία Μέρκελ.

Συμφωνήσαμε ότι οι μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα, θα αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία. Θα τηρούνται σε αυτή τη διαδικασία όλες οι συνθήκες του Διεθνούς Δικαίου, οι άνθρωποι αυτοί θα καταγράφονται», πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας ανακοινώνοντας πως η συμφωνία θα ισχύσει από τις 20 Μαρτίου του 2016, δηλαδή από τη μεθαυριαή Κυριακή.

Για τους Σύρους η κυρία Μέρκελ εξήγησε πως για όσους επιστρέφονται, προβλέπεται μετεγκατάσταση σε κράτη γειτονικά με τη Συρία. Όμως τόνισε πως θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για το σχέδιο μετεγκατάστασης, προσθέτοντας ότι αν το μοντέλο δεν λειτουργήσει θα πρέπει να βρουν ένα άλλο.

«Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες για να κλείσει κάθε οδό παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη», ανέφερε στη συνέχεια και υπογράμμισε: «Όσον αφορά στα 3 δισ. που θα δοθούν στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, θα επιταχυνθεί η εκταμίευσή τους και συμφωνήσαμε ότι θα δοθούν κυρίως σε δομές που σχετίζονται με την Υγεία».

«Για το Κεφάλαιο 17 έχει ήδη ανοίξει και θα ανοίξει επίσης το κεφάλαιο 33 και θα συζητηθεί και το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων» ανέφερε, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να το εξετάσει η Επιτροπή.

Κάμερον: "Η συμφωνία θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των προσφύγων"

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρέτισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, τη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, προκειμένου να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη γενικότερα και την Ελλάδα ειδικότερα, ως πρώτος σταθμός των προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως «η συμφωνία αυτή θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των προσφύγων που επιχειρούν να μεταβούν στην Ευρώπη από την Τουρκία, μέσω των ελληνικών νησιών».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτιμά πως το κλίμα ξενοφοβίας, με την έλευση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα κατευνάσει σημαντικά το επόμενο διάστημα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην καμπάνια του υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Αναστασιάδης: "Στηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ"

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των 28 με την Τουρκία εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης, με τον Κύπριο πρόεδρο να ευχαριστεί τον Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξη που παρείχε στις κυπριακές θέσεις "παρά τον κίνδυνο ματαίωσης της συμφωνίας. 

"H επίτευξη των στόχων μας ήταν και αποτέλεσμα της αποκατάστασης της εθνικής μας κυριαρχίας μετά την επιτυχή έξοδο μας από το μνημόνιο.

Στηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Eυχαριστίες προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την σταθερή στήριξη του στις θέσεις μας παρά τον κίνδυνο ματαίωσης της συμφωνίας", δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Αναλυτικότερα τα τέσσερα σημεία έχουν ως εξής

1. Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός), το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας

2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης "ένας προς έναν" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου

3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές

4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά, αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

Σημειώνεται ότι στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη τύπου ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

Ποιο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας

Στο κείμενο των συμπερασμάτων υπογραμμίζεται ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στο να καταστούν πλήρως λειτουργικά τα hotspots και να αυξηθούν οι παροχές τους. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των δομών ασύλου στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για την χρήση όλων των μέσων προς υποστήριξη της δυνατότητας της Ελλάδας για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας από την 1η Ιουνίου 2016.

Σε αυτό το πλαίσιο τα κράτη – μέλη δηλώνουν την πρόθεσή τους να παράσχουν  σύντομα στην Ελλάδα όλα τα απαραίτητα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των συνοριοφρουρών, ειδικών σε θέματα ασύλου και μεταφραστές.

Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να συντονίσει όλη την απαραίτητη υποστήριξη στην Ελλάδα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και για την ανάπτυξη ενός λειτουργικού σχεδίου. Σε αυτό το πλαίσιο η Κομισιόν θα αναφέρεται τακτικά προς το Συμβούλιο για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ακολουθεί το κείμενο συμπερασμάτων της συμφωνίας

Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας

Τους όρους βάσει των οποίων θα υπάρξει η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας προκειμένου να υπάρξει αναχαίτιση των παράνομων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, διευκρινίζει η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Σε αυτήν την ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Σήμερα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκαν με τον Τούρκο ομόλογό τους. Ήταν η τρίτη συνάντηση από τον Νοέμβριο του 2015, αφιερωμένη στην εμβάθυνση των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας αλλά και στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασαν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους στους πολίτες της Τουρκίας, αναφορικά με τις βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα την Κυριακή. Καταδίκασαν με τον πιο σαφή τρόπο αυτή τη στυγερή ενέργεια και τόνισαν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις τις μορφές.

Τουρκία και Ε.Ε. επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή του κοινού πλαισίου που ενεργοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015. Έχει καταγραφεί, ήδη, σημαντική πρόεδρος, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος της τουρκικής αγοράς εργασίας στους Σύρους που βρίσκονται υπό προσωρινό καθεστώς προστασίας, της εισαγωγής του καθεστώτος βίζας για τους Σύρους αλλά και άλλες εθνικότητες, την ενίσχυση της δραστηριότητας των τουρκικών λιμενικών και αστυνομικών αρχών και το μοίρασμα πληροφοριών.

Επιπρόσθετα η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει την παροχή των κεφαλαίων των τριών δισ. ευρώ, βάσει του σχεδίου Facility for Refugees στην Τουρκία, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένα projects, ενώ έχει υπάρξει πρόοδος αναφορικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, ενώ αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., το άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 τον Δεκέμβριο. Στις 7 Μαρτίου 2016, επιπρόσθετα η Τουρκία συμφώνησε να δεχθεί την ταχύτατη επιστροφή όλων των μεταναστών που δεν υπόκεινται στους διεθνείς νόμους προστασίας και έχουν περάσει στην Ελλάδα από την Τουρκία, αλλά και να δεχθεί την επιστροφή όλων των παράνομων μεταναστών που πέρασαν μέσω των τουρκικών χωρικών υδάτων. Ε.Ε. και Τουρκία συμφώνησαν, επίσης, να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα ενάντια στους διακινητές των μεταναστών και καλωσορίζουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα Τουρκία και Ε.Ε. αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη για λήψη επιπλέον μέτρων.

Προκειμένου να σπάσει το «επιχειρηματικό μοντέλο» των διακινητών και να προσφερθεί στους μετανάστες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους μία εναλλακτική λύση, Ε.Ε. και Τουρκία αποφάσισαν να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία προς την Ε.Ε.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος συμφώνησαν στα ακόλουθα σημεία:

1. Όλοι οι παράνομοι μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία και φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί με πλήρη σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και των διεθνών κανόνων. Όλοι οι μετανάστες θα προστατευθούν βάσει των διεθνών στάνταρντ. Πρόκειται για ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο το οποίο είναι απαραίτητο για να διακοπεί η ανθρώπινη δυστυχία και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη. Οι μετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά και καταθέτουν αίτηση για άσυλο θα εξετάζονται ατομικά από τις ελληνικές αρχές, με σεβασμό στο Διεθνές Καθεστώς Ασύλου και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Όσοι μετανάστες δεν καταθέτουν αίτημα ασύλου ή αυτοί των οποίων οι αιτήσεις κρίθηκαν ακατάλληλες θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Τουρκία και Ελλάδα, βοηθούμενες από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες διμερείς συμφωνίες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία και των κέντρων υποδοχής. Το κόστος της επιστροφής των παράνομων μεταναστών θα καλυφθεί από την Ε.Ε.

2. Για κάθε Σύριο που επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά θα υπάρξει ένας Σύριος που θα εγκατασταθεί στην Ε.Ε., βάσει των αντίστοιχων κανόνων του ΟΗΕ. Θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμό, σε συνεργασία με την Κομισιόν, τις ευρωπαϊκές αρχές και άλλα κράτη-μέλη, αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η συμφωνία αυτή ξεκινά να λειτουργεί από την πρώτη ημέρα. Προτεραιότητα θα δοθεί στους μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να εισέλθουν παράνομα στην Ε.Ε. Από πλευράς Ε.Ε., θα υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων, βάσει της συμφωνίας των κρατών-μελών στη Σύνοδο της 20ής Ιουνίου 2015, βάσει της οποίας είχαν δημιουργηθεί 18.000 «θέσεις» μετεγκατάστασης. Η μετεγκατάσταση θα αφορά επιπλέον 54.000 ανθρώπους. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσόρισαν τη δέσμευση της Κομισιόν να εφαρμόσει τη συμφωνία μετεγκατάστασης που ελήφθη στις 22 Σεπτεμβρίου 2015. Εάν η όλη διαδικασία δεν κατορθώσει να έχει τα ζητούμενα αποτελέσματα ή εάν καλυφθεί ο αριθμός των θέσεων, τότε θα επανεξετασθεί.

3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τη δημιουργία νέων οδών παράνομης εισόδου είτε δια ξηράς είτε δια θαλάσσης, ενώ θα συνεργαστεί με όλα τα γειτονικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. προς αυτόν τον σκοπό.

4. Μόλις σταματήσει η παράνομη διακίνηση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. ή έστω μειωθεί σημαντικά θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Voluntary Humanitarian Admission Scheme (σ.σ.: το πρόγραμμα εθελοντικής μετεγκατάστασης). Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συμμετάσχουν στο παραπάνω πρόγραμμα σε εθελοντική βάση.

5. Η εκπλήρωση του όρου απελευθέρωσης της βίζας θα εξετασθεί από κάθε κράτος-μέλος, με έως τα τέλη Ιουνίου 2016 και εφόσον η Τουρκία έχει καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καλύψει τα προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει.

6. Η Ε.Ε. σε στενή συνεργασία με την Τουρκία θα επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης των τριών δισ. ευρώ προς την Τουρκία, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια παροχής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη και αυτό θα γίνει πριν από τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει να υπάρξει η δημιουργία μίας πρώτης σειράς υποδομών για τους πρόσφυγες στους τομείς υγείας, εκπαίδευσης, υποδομών, τροφής και άλλων θεμάτων που αφορούν την ποιότητα ζωής και μάλιστα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Μόλις όλα τα παραπάνω ολοκληρωθούν με ορθό τρόπο η Ε.Ε. θα απελευθερώσει επιπλέον τρία δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018.

7. Ε.Ε. και Τουρκία καλωσορίζουν την εργασία που γίνεται για τη δημιουργία Καθεστώτος Άρσης Δασμών.

8. Ε.Ε. και Τουρκία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για ενεργοποίηση των διαδικασιών ένταξης, βάσει του κοινού ανακοινωθέντος τον Νοέμβριο του 2015. Καλωσόρισαν το άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 στις 14 Δεκεμβρίου 2016 και αποφάσισαν, ως επόμενο βήμα, να ανοίξουν τις διαδικασίες για το Κεφάλαιο 33 κατά τη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας. Καλωσόρισαν την απόφαση της Κομισιόν να καταθέσει πρόταση γι' αυτόν τον σκοπό εντός του Απριλίου. Έχει ξεκινήσει προπαρασκευαστική διαδικασία για άλλα Κεφάλαια.

9. Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα εργαστούν με την Τουρκία σε οποιαδήποτε ενέργεια θα βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στη Συρία κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα, κάτι που θα επιτρέψει στους τοπικούς πληθυσμούς αλλά και στους πρόσφυγες να ζήσουν σε ασφαλείς περιοχές.

Όλα τα παραπάνω θα ξεκινήσουν παράλληλα και θα παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση».