Μια ανθρώπινη εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού με ομιλήτρια τη χειρουργό κυρία Νατάσα Παζαΐτη πραγματοποιήθηκε στην Αιδηψό, το απόγευμα της Παρασκευής 16 Φεβρουαρίου, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας κατά του παιδικού καρκίνου.

Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της δημάρχου Ιστιαίας Αιδηψού κυρίας Λίνας Ευσταθίου, η Νατάσα Παζαΐτη μίλησε για την ανάγκη της πρόληψης, τους τρόπους εξέτασης αλλά και τα εντυπωσιακά ποσοστά ίασης στην έγκαιρη διάγνωση.

Συμβουλές ζωής

Απευθυνόμενη στις εκατοντάδες γυναίκες από τον Δήμο Ιστιαίας και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας που είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο της εκδήλωσης, συνέστησε την τακτική εξέταση, έδωσε συμβουλές για υγιεινή διατροφή και συχνή άσκηση και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που δέχθηκε.

«Ολοένα και περισσότερες γυναίκες θεραπεύονται πλήρως γιατί βρίσκουν τον καρκίνο σε πολύ πρώιμο στάδιο. Κι όταν είναι στο στάδιο ένα τότε η θεραπεία είναι 100%. Κλειδί λοιπόν της θεραπείας είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση» σημείωσε η κυρία Παζαΐτη στην ομιλία της υπογραμμίζοντας: «Υπάρχουν δύο είδη πρόληψης. Η πρωτογενής, δηλαδή όλα όσα μπορούμε να κάνουμε εμείς για να μειώσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε και και η δευτερογενής που περιλαμβάνει τις αναγκαίες εξετάσεις πρόληψης για να έχουμε έγκαιρη διάγνωση.

Όταν λέμε πρωτογενής πρόληψη είναι ο τρόπος ζωής, η καθημερινή άσκηση, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, όπως φρούτα και λαχανικά, ακατέργαστα σιτηρά, πρωτεΐνες χαμηλών λιπαρών με ιδιαίτερα σημαντικό σημαντικό παράγοντα τη διατήρηση ενός σωστού σωματικού βάρους. Οι υπέρβαρες γυναίκες εμφανίζουν τη νόσο συχνότερα από το μέσο όρο, ιδιαίτερα στην ηλικία μετά την εμμηνόπαυση.

Όταν δηλαδή σταματά η παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες και αναλαμβάνει την παραγωγή των οιστρογόνων ο λιπώδης ιστός. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι η μείωση κατάποσης αλκοόλ, η αποφυγή παρατεταμένης ορμονικής θεραπείας, η αποφυγή καπνίσματος και η συχνή αυτοεξέταση των μαστών από όλες τις γυναίκες. Είναι εύκολη απλή, δεν έχει χρόνο, δεν έχει κόστος. Μια φορά το μήνα να μην ξεχνάτε στο μπάνιο να κάνετε κυκλικό μασάζ.

Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσίευσε το www.palmosev.gr