Χωρίς πυξίδα, λόγω έλλειψης χρημάτων, τα νοσοκομεία ρίχνονται στη μάχη της γρίπης. Και επειδή ενός κακού μύρια έπονται, εκτός από την τεράστια «μαύρη τρύπα» στις κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και ο μοριακός έλεγχος, που αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη εξέταση για τον εντοπισμό του υπότυπου της γρίπης, γίνεται με το σταγονόμετρο στο ΕΣΥ.

Και ενώ ο αριθμός των θυμάτων και των περιστατικών που παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες με ταχύτατους ρυθμούς, εντατικολόγοι σε δημόσια νοσοκομεία – πυλώνες παραδέχονται στα «ΝΕΑ» ότι το αποτύπωμα της νόσου στη χώρα μας είναι «θολό» δεδομένου ότι εκατοντάδες ασθενείς παραμένουν αδιάγνωστοι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΝΕΑ», η περίπτωση του Ευαγγελισμού – που σημειωτέον «βουλιάζει» στις εφημερίες καθώς ο αριθμός των ασθενών σε περιόδους έξαρσης ιώσεων και γρίπης ξεπερνά ακόμη και τους 1.500 – αποκαλύπτει τη σκληρή οικονομία που αναγκάζονται να κάνουν οι διοικητές.

Εκεί, ο μοριακός έλεγχος γίνεται μόνον σε ασθενείς που εμφανίζουν βαριά συμπτώματα και σε ευπαθείς ομάδες όπως είναι για παράδειγμα οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι καρκινοπαθείς.

Χωρίς φάρμακα και χωρίς σεντόνια
Οι ιστορίες τρέλας που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς δεν έχουν τέλος. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση μιας ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία εισήχθη στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής έπειτα από κάταγμα.

Αφού οι γιατροί αντιμετώπισαν το πρόβλημα της, ενημέρωσαν μετέπειτα τους συγγενείς τους ότι θα πρέπει να προμηθευτούν από ιδιωτικό φαρμακείο τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα για χρόνια πάθηση που αντιμετωπίζει, καθώς η κλινική δεν είχε τη δυνατότητα να της τα χορηγήσει.

Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλούν οι μαρτυρίες τραυματιοφορέων στο Νοσοκομείο Λαμίας όπου τα σεντόνια στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αγνοούνται.