Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών πραγματοποίησε ο Σπύρος Σπυρίδων, διδάκτορας Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και 1ος αντιπρόεδρος της επιτροπής COTER αρμόδιας για τις πολιτικές Συνοχής, Προϋπολογισμού, Μεταφορών κ.α. της ΕτΠ της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερείων που ουσιαστικά είναι το "κοινοβούλιο της αυτοδιοίκησης" της ΕΕ, συνεδριάζει στις Βρυξέλλες κατά κανόνα, ενίοτε όμως και εκτός.

Η τοποθέτηση του κ. Σπυρίδων έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την εισήγηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Tibor Navracsics, αρμόδιου για θέματα Εκπαίδευσης , αθλητισμού, πολιτισμού,και νεολαίας, εστιάζοντας σε συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας: "Σοβαρό πρόβλημα διαφαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν δύο περιφέρειες της Ελλάδας, η Αττική και η Δυτική Μακεδονία, δύο στην Ισπανία, και απο μία στη Σλοβενία και τη Πορτογαλία, οι οποίες αν και την περίοδο 2021 - 2027 πρόκειται να περάσουν σε κατηγορία λιγότερο οικονομικά ανεπτυγμένων περιφερειών, εν τούτοις αναμένεται να λάβουν χαμηλότερη κατά κεφαλήν ενίσχυση από ότι στην τρέχουσα περίοδο. Το θέμα έχει τεθεί απο Ισπανούς συναδέλφους στην Commission αλλά δεν έχει μέχρι σήμερα δοθεί απάντηση. Ελπίζω η παρέμβασή μου να προσθέσει στην προσπάθεια άρσης αυτής της άδικης αντιμετώπισης που παραβιάζει την θεμελιώδη για την ΕΕ, αρχή της αλληλεγγύης οσο αφορά στις περιφέρειες που προανέφερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σπυρίδων με "ένσημα" στην Αυτοδιοίκηση, ως πρώην περιφερειάρχης και δήμαρχος, φαίνεται να μετακινείται στην κεντρική πολιτική σκηνή καθώς θεωρείται "κλειδωμένη" η υποψηφιότητά του στην Α' Πειραιά με τη Νέα Δημοκρατία.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Σπυρίδων:

"Κύριε Πρόεδρε, κ Επίτροπε

Στον περιορισμένο χρόνο που διατίθεται , θα προσπαθήσω να θέσω υπ’όψιν σας ενα σημαντικό ζητήμα.

Αρχικά θέλω επιγραμματικά να τονίσω:

Την ανάγκη προώθησης δράσεων δια βίου μάθησης και επανακατάρτισης, ούτως ώστε οι περιφέρειές μας αφ ενός μεν να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο επικείμενο ραγδαίως μεταβαλλόμενο παραγωγικό μοντέλο που διαμορφώνεται εν όψη της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αφ ετέρου δε να αντιμετωπίσουν την βαθειά κοινωνική κρίση που πιθανά να επέλθει λόγω της εξαφάνισης παραδοσιακών θέσεων εργασίας.

Την υποχρέωσή μας για δραστική μείωση της ανεργίας μέσα απο προγράμματα απόκτησης νέων δεξιοτήτων, ανεργία που απειλεί με διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και με αμφισβήτιση της ίδιας της ΕΕ, ιδιαίτερα απο την νέα γενιά.
Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι στην πατρίδα μου την Ελλάδα η ανεργία των νέων αγγίζει το ποσοστό του 40%, την ώρα που στην ΕΕ το ποσοστό είναι κάτω από 20%.

Θα μπορούσα επίσης κ Πρόεδρε, αν ο χρόνος μου επέτρεπε, να αναφερθώ εκτενώς σε πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουμε για καινοτόμα προγράμματα εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού,
επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους μας, ούτως ώστε να αγκαλιάσουμε και άλλες απειλούμενες κατηγορίες πολιτών σε μια Ευρώπη που ο πληθυσμός της γερνά και δυστυχώς παράλληλα οι γεννήσεις υποχωρούν.

Πολλές απο αυτές τις πολιτικές όμως, που αφορούν την συνοχή της ΕΕ, αναμένεται να χρηματοδοτηθούν απο το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027.

Στο σημείο λοιπόν αυτό θέλω να εστιάσω την προσοχή σας, αφού αποτελεί τον λόγο που ζήτησα να παρέμβω και να δώσω έμφαση στο πρόβλημα που μέχρι τώρα διαφαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν δύο περιφέρειες της Ελλάδας, η Αττική και η Δυτική Μακεδονία, δύο στην Ισπανία, και απο μία στη Σλοβενία και τη Πορτογαλία, οι οποίες αν και την περίοδο 2021-2027 πρόκειται να περάσουν σε κατηγορία λιγότερο οικονομικά ανεπτυγμένων περιφερειών, εν τούτοις αναμένεται να λάβουν χαμηλότερη κατά κεφαλήν ενίσχυση από ότι στην τρέχουσα περίοδο.

Το θέμα έχει τεθεί απο Ισπανούς συναδέλφους στην Commission αλλά δεν έχει μέχρι σήμερα δοθεί απάντηση.

Ελπίζω η παρέμβασή μου να προσθέσει στην προσπάθεια άρσης αυτής της άδικης αντιμετώπισης που παραβιάζει την θεμελιώδη για την ΕΕ, αρχή της αλληλεγγύης οσο αφορά στις περιφέρειες που προανέφερα."