Με κούρσα για δύο, αλλά µε ισχυρό φαβορί, µοιάζει στην παρούσα χρονική συγκυρία η εκλογική αναµέτρηση στην Περιφέρεια Αττικής, συνοψίζοντας τα συµπεράσµατα της έρευνας της Innovation Metrisis, που πραγµατοποιήθηκε για λογαριασµό των «Π» από 28 µέχρι 30/01/19.

Η υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Πατούλη φαίνεται να καταγράφει αξιοσηµείωτη δυναµική, την ίδια ώρα που η νυν περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα ∆ούρου, φαίνεται να κερδίζει τη µάχη της δεύτερη θέσης και να έχει προβάδισµα για την είσοδο στον β’ γύρο, έναντι του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού.

Ιδιαίτερα σηµαντικό για τον κ. Πατούλη είναι ότι εµφανίζεται να έχει διείσδυση και σε χώρους εκτός της Νέας ∆ηµοκρατίας, καθώς και σε συνοικίες µε πιο «λαϊκά» χαρακτηριστικά, τα οποία παραδοσιακά αποτελούν το αδύναµο σηµείο του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ενώ ως ισχυρό του σηµείο καταγράφεται η «υπερκινητικότητα» που εκπέµπει η παρουσία του.

Η κ. ∆ούρου, παρά τον χαµηλό βαθµό ικανοποίησης από το έργο της, φαίνεται να ευνοείται από τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό της, αλλά και από µια εικόνα «σοβαρότητας» που έχει οικοδοµήσει.

Αντιθέτως, αν και ο κ. Σγουρός διαθέτει µια συνολικά αξιόλογη προσωπική εικόνα, αυτή δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιείται πολιτικά λόγω της ισχνής δυναµικής του πολιτικού χώρου που στηρίζει την υποψηφιότητά του.

Το καθαρό προβάδισµα του κ. Πατούλη στον α’ γύρο διευρύνεται ακόµα περισσότερο στον β’ γύρο έναντι και των δύο πιθανών αντιπάλων του. Επίσης, ένα ιδιαίτερα σηµαντικό στοιχείο είναι ο µεγάλος βαθµός βεβαιότητας ψήφου που καταγράφεται, καθώς πάνω από το 81% των ερωτώµενων δηλώνει απολύτως σίγουρο για την επιλογή του. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, µε αναγωγή επί των εγκύρων (αφαιρώντας δηλαδή λευκό – άκυρο – αποχή), ο κ. Πατούλης προηγείται µε 38,6% έναντι 20,7% της κ. ∆ούρου.

Και ακολουθούν ο κ. Σγουρός µε 11,5%, ο κ. Πρωτού λης µε 5,5%, ο κ. Παναγιώταρος µε 4,3% και ο κ. Τζήµερος µε 2,5%. Αλλον υποψήφιο δηλώνει ότι θα επιλέξει το 1,4%, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 15,5%. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (2015) συσπειρώνονται στην κ. ∆ούρου σε ποσοστό 47,2%, ενώ σηµαντικό ποσοστό (18,4%) επιλέγει τον κ. Πατούλη και το 8,4% τον κ. Σγουρό.

Αντίστοιχα, το 69,4% των ψηφοφόρων της Ν.∆. επιλέγει τον κ. Πατούλη, έναντι 3,7% που προτιµά την κ. ∆ούρου και 10,4% που επιλέγει τον κ. Σγουρό. Αξιοσηµείωτο είναι το 4,6% των ψηφοφόρων της Ν.∆. που επιλέγει τον κ. Τζήµερο.

Στον β’ γύρο ο κ. Πατούλης ξεπερνάει το φράγµα του 50% µε αντίπαλο την κ. ∆ούρου, λαµβάνοντας 53,4% έναντι 24,8% της αντιπάλου του. Σε ενδεχόµενη αναµέτρηση µε τον κ. Σγουρό, ο κ. Πατούλης προηγείται µε 50,4% έναντι 23,4%.

Ετσι, το 45,3% των πολιτών εκτιµά ότι ο κ. Πατούλης θα είναι ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, έναντι 14,7% που πιστεύει ότι θα κερδίσει η κ. ∆ούρου και 7,0% που εκτιµά ότι θα επικρατήσει ο κ. Σγουρός.

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ

Ως προς την αξιολόγηση του έργου της σηµερινής περιφερειάρχου, οι πολίτες εµφανίζονται συνολικά δυσαρεστηµένοι. Μόλις το 18,7% δηλώνουν πολύ και αρκετά ικανοποιηµένοι, ενώ 69,8% δηλώνουν λίγο και καθόλου ικανοποιηµένοι.

Εντονότερη εµφανίζεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για το έργο της στον τοµέα της Πολιτικής Προστασίας, όπου η σκιά των καταστροφών στο Μάτι και τη Μάνδρα είναι πολύ έντονη. Το 75,9% δηλώνει λίγο και καθόλου ικανοποιηµένο, µε µόλις 3,6% να δηλώνει πολύ ικανοποιηµένο. Πιο δηµοφιλής ανάµεσα στους υποψήφιους περιφερειάρχες εµφανίζεται ο κ. Πατούλης, µε θετικές γνώµες στο 52,2% και αρνητικές στο 30,8%.

Η κ. ∆ούρου καταγράφει 28,2% θετικές γνώµες για το πρόσωπό της έναντι 65,7% αρνητικών και ο κ. Σγουρός 43,1% θετικές γνώµες έναντι 32,3% αρνητικών. Αρνητικό ισοζύγιο γνωµών και αρκετά χαµηλότερη αναγνωρισιµότητα καταγράφουν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, µε τον κ. Ηλ. Παναγιώταρο της Χρυσής Αυγής να εµφανίζει 7,7% θετικές γνώµες και 47,8% αρνητικές, τον κ. Γ. Πρωτούλη του ΚΚΕ 7,3% θετικές και 16,7% αρνητικές και τον Θάνο Τζήµερο 14,0% θετικές γνώµες και 36,3% αρνητικές.

Η κ. ∆ούρου διατηρεί θετική εικόνα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (του 2015), µε τις θετικές γνώµες να υπερτερούν των αρνητικών µε 59,3% έναντι 36,6%. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι θετικές γνώµες για τον κ. Πατούλη ανέρχονται στο 41,3% και υπολείπονται οριακά των αρνητικών γνωµών, που καταγράφονται στο 42,5%.

Οριακά θετικό είναι για τον κ. Σγουρό το ισοζύγιο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, µε 38,3% θετικές και 37,9% αρνητικές γνώµες. Στους ψηφοφόρους της Ν.∆. (2015) ο κ. Πατούλης έχει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά δηµοτικότητας, µε 76,2% θετικές γνώµες και 12,7% αρνητικές. Σε υψηλά επίπεδα (54,6%) ανέρχονται οι θετικές γνώµες των ψηφοφόρων της Ν.∆. για τον κ. Σγουρό, ενώ περιορίζονται στο 5,0% για την κ. ∆ούρου

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ

Ανάµεσα στα χαρακτηριστικά που αποδίδουν οι πολίτες στους υποψήφιους περιφερειάρχες, ο κ. Πατούλης αξιολογείται ως δραστήριος (58,3%), φιλικός και ανοιχτός (58,3%) και σοβαρός (57,2%), ενώ µπορεί να προσφέρει έργο (51,9%). Στα θετικά της κ. ∆ούρου καταγράφεται ότι είναι σοβαρή (41,8%), φιλική και ανοιχτή στους πολίτες (32,1%), αλλά στα αρνητικά της τονίζεται ότι «δεν ενδιαφέρεται για την ουσία, αλλά µόνο για τις εντυπώσεις» (49,2%), ενώ έντονα είναι τα σηµάδια φθοράς, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι «είναι ξεπερασµένη» (39,4%).