Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη για τις δεξιότητες που μπορούν να  αναπτύξουν τα παιδιά στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς,  πραγματοποιήθηκε χθες στο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, από τη Διεύθυνση Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Πειραιά, σε συνεργασία με το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών «ΙΣΙΔΑ».
 
Η διάλεξη είχε ως θέμα: «Η αναπτυξιακή πορεία του παιδιού στα χρόνια του Βρεφονηπιακού Σταθμού. Ποιες δεξιότητες αναπτύσσονται και πως μπορεί ο γονέας  να τις ενισχύσει. Πότε πρέπει να ανησυχούμε;»
 
Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Πειραιά κα Χαραλαμπία Ζηλάκου, στον χαιρετισμό της, τόνισε:
«Αγαπητοί γονείς, δημότες και φίλοι του Πειραιά, 
Σας καλωσορίζω στο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου μας.
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που μας τιμάτε με την παρουσία σας και βρίσκεστε σήμερα εδώ.
Σε μια δύσκολη εποχή για όλη τη χώρα, προσπαθούμε να κάνουμε  ότι καλύτερο περνάει από το  χέρι μας και να δημιουργούμε τις κατάλληλες  συνθήκες για το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας αλλά και ταυτόχρονα το πιο ελπιδοφόρο, που είναι τα παιδιά μας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ένταξη των μικρών παιδιών στην «αγκαλιά»  των Βρεφονηπιακών Σταθμών.
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, η προσχολική αγωγή βοηθάει στην προετοιμασία των παιδιών για την είσοδο τους στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από προγράμματα προσχολικής αγωγής, καλύπτοντας  τις βασικές ανάγκες των παιδιών,  την κοινωνικοποίηση τους και την  ανάπτυξη της προσωπικότητας και του χαρακτήρα τους.
Η διαμόρφωση του χαρακτήρα και συγκεκριμένα ενός παιδιού είναι δύσκολη υπόθεση. Ο ρόλος των γονέων στην αγωγή των παιδιών είναι πολύ σημαντικός και καθοριστικός για την μετέπειτα νοητική, συναισθηματική και ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών.
Η σημερινή  διάλεξη  υλοποιείται από μια ομάδα Ειδικών έμπειρων και καταρτισμένων Επιστημόνων που έχουν ως στόχο την ενημέρωση των γονέων για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα τους, για τους προβληματισμούς τους,  τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο ρόλο του γονέα και τις ανησυχίες που έχουν.
Πιστεύω λοιπόν ότι η αποψινή δράση μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τους γονείς για να έχουν τα παιδιά τους καλύτερη ζωή ως ενήλικες. Ευχαριστώ θερμά τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη για τη διαρκή και αδιάλειπτη στήριξή του».
 
Εισηγητές ήταν οι:
Ειρήνη Ν. Γιαννόπαπα (M. Sc) Υπεύθυνη του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών «Ίσιδα»
Αναστασία Αυγενάκη Παιδίατρος/Αναπτυξιολόγος
Φρέντυ Γ. Σκούρτη Εργοθεραπευτής