Παρά το νεαρό της ηλικίας του, συγκαταλέγεται στα σημαντικά πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Πειραιά, αλλά και στα ανερχόμενα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος για τον αντιδήμαρχο Προσόδων και Εμπορίου στον δήμο του μεγάλου λιμανιού της χώρας, Γιάννη Μελά, ο οποίος σε συνέντευξη που έδωσε στα «Π» στο νέο cafe του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά περιγράφει τα σχέδιά του στην πολιτική αλλά και στην... προσωπική του ζωή.

Αν και ο πατέρας του, Παναγιώτης Μελάς, υπήρξε για χρόνια βουλευτής της Ν.Δ. και των ΑΝ.ΕΛ., ο ίδιος παραμένει προσγειωμένος. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να συνεχίσει την πολιτική πορεία της οικογένειάς του, διεκδικώντας μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Α’ Πειραιά. «Είμαι στη διάθεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για να δώσω ξανά τη μάχη από την πρώτη γραμμή για τον τόπο μου», δηλώνει ο ίδιος, ενώ απαριθμεί τα επιτεύγματα της δημοτικής Αρχής του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά. Οσο για τα προσωπικά του, μας λέει ότι θέλει να κάνει οικογένεια, ενώ για το αγαπημένο του χόμπι είναι κάθετος: «Το αγαπημένο χόμπι μου, διαχρονικά, είναι να βλέπω τον Ολυμπιακό. Δεν είμαι φίλαθλος, είμαι οπαδός και θέλω η ομάδα μου να κερδίζει πάντα και παντού».

Δύσκολο να είσαι αντιδήμαρχος και ιδιαίτερα με τις αρμοδιότητες τις δικές σου στα 30 σου. Πώς είναι η καθημερινότητά σου;

Στα 33 μου, για να είμαστε ακριβείς, μετά από 4,5 χρόνια αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου στον Δήμο Πειραιά, μπορώ να πω ότι για να ασχοληθείς με τα κοινά πρέπει να αγαπάς και τον τόπο σου και τον κόσμο, αλλιώς δεν αντέχεις. Το πρωί στο δημαρχείο πρέπει να είμαι «παρών» για να κάνουν οι πολίτες «τα παράπονά τους στον αντιδήμαρχο», άλλα δικαιολογημένα και άλλα όχι. Τους ακούμε όλους. Εχω καλούς συνεργάτες και αυτό με έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα. Από το δημαρχείο φεύγω, συνήθως, αργά το απόγευμα. Στο ενδιάμεσο μπαινοβγαίνω στο δημαρχείο, είτε για συναντήσεις που αφορούν θέματα του δήμου είτε για εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη είτε για τις επαγγελματικές μου συναντήσεις. Βλέπεις, εκτός από αντιδήμαρχος, είμαι και ελεύθερος επαγγελματίας - ηλεκτρονικός μηχανικός και μηχανικός πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων. Αντικείμενό μου είναι οι νέες τεχνολογίες στην επαγγελματική αλιεία, η δορυφορική παρακολούθηση των αλιευτικών κ.λπ. και άλλα σχετικά με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Οπως καταλαβαίνεις, η καθημερινότητά μου είναι κυρίως στο κέντρο του Πειραιά και αυτό μου δίνει την ευκαιρία να κάνω τις περισσότερες μετακινήσεις με τα πόδια. Μου αρέσει να περπατάω στην πόλη, γιατί βλέπω και τα «στραβά» μας ως δημοτικής Αρχής και, όπου μπορώ, παρεμβαίνω. Το απόγευμα και μετά θα συναντήσω φίλους, αλλά μοιραία οι συζητήσεις μας έχουν εν πολλοίς να κάνουν με τα θέματα της πόλης. Δεν χρειάζεται να με ρωτήσεις αν τα στέκια μου είναι στον Πειραιά. Θεωρώ ότι το γεγονός ότι αποτελούμε ακόμη αυτό που λέμε γειτονιά, αλλά και η μοναδική θέα μας στη θάλασσα καθιστούν σχεδόν απαγορευτικές τις εξόδους σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου. Ο,τι ώρα και να γυρίσω, πηγαίνω βόλτα με τον πιο πιστό φίλο μου, τον Σεβ, τον σκύλο μου.

Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που κατά τη γνώμη σου πραγματοποίησε η δημοτική σας Αρχή υπό τον Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά;

Σε μια περίοδο που στη χώρα μας οι φόροι, έμμεσοι και άμεσοι, αυξήθηκαν, εμείς στον Δήμο Πειραιά πήγαμε κόντρα στην εποχή μας. Με μεθοδική δουλειά και σωστή διαχείριση των πόρων καταφέραμε να κλείσουμε την τρέχουσα δημοτική περίοδο με μείωση των ανταποδοτικών τελών συνολικά στο 10%. Λόγω αρμοδιότητας, συμμετείχα ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια και είμαι ικανοποιημένος που πετύχαμε αυτόν τον στόχο. Εξίσου σημαντική είναι η αύξηση των επιχειρήσεων εστίασης στην πόλη του Πειραιά. Αν αναλογιστούμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων σε σχέση με άλλους κλάδους, τότε σίγουρα ένα από τα σημαντικά έργα της περιόδου του Γιάννη Μώραλη είναι η αναβάθμιση της ιστορικής γειτονιάς της Τρούμπας και η ίδρυση νέων επιχειρήσεων εστίασης, που, όπως έχουμε υπολογίσει, έδωσαν εργασία σε περισσότερους από 1.000 νέους.

Επίσης, σημαντικό είναι και η μεγάλη χρηματοδότηση της ΟΧΕ, που κερδίσαμε μέσα από διαγωνιστική διαδικασία και το ύψος της φτάνει τα 80.000.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά έχουν ήδη πιστωθεί σε λογαριασμό του Δήμου Πειραιά και αφορούν έργα που σύντομα θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται στην πόλη για τους πολίτες. Τέλος, αξιοσημείωτες είναι και οι δωρεές που έγιναν στην πόλη από τον εφοπλιστή, ηγέτη του Ολυμπιακού και πρώτο εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο Πειραιά -εξελέγη μάλιστα με ρεκόρ σταυρών-, κ. Ευάγγελο Μαρινάκη. Το μνημείο των Ποντίων στην Πλατεία Αλεξάνδρας και η ανάπλαση ολόκληρης της πλατείας, η ανάπλαση της Πλατείας Θεμιστοκλή στο πέμπτο δημοτικό διαμέρισμα, η οικονομική υποστήριξη των ΚΑΠΗ για την προσφορά αμέριστης φροντίδας και αγάπης στους Πειραιώτες της τρίτης ηλικίας, η προσφορά γευμάτων σε 6.000 πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά, εκεί που το κεντρικό κράτος απουσίαζε, και πολλά ακόμα είναι έργα που δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την υποστήριξη του κ. Μαρινάκη. Τον ευχαριστούμε λοιπόν όλοι οι Πειραιώτες, γιατί πρόκειται για έργα και παρεμβάσεις για όλους τους δημότες. Εξάλλου, η πατρίδα μας πάντα στηριζόταν σε μεγάλους ευεργέτες, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από τη ναυτιλία.

Η πολιτική κληρονομιά είναι σήμερα ευχή ή κατάρα;

Εξαρτάται. Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι για τις αμαρτίες ή τις περγαμηνές των γονιών υπάρχει οικογενειακή ευθύνη. Ο πατέρας μου πορεύτηκε με ήθος, αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια σε όλη τη διάρκεια της θητείας του και το 2014 αποχώρησε από την πολιτική, όταν είδε αυτό που ερχόταν, τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., που θα διέλυε τη χώρα και μέχρι και την τελευταία στιγμή προσπάθησε να το αποτρέψει. Τελικά, τη διέλυσαν! Ο όρος «οικογενειοκρατία» δεν ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις. Ο κόσμος ξέρει και κρίνει. Αλλωστε, αν και είναι σαφές ότι η τιμιότητα και η αγάπη του πατέρα μου για τον Πειραιά υπήρξαν οδηγός για μένα, πιστεύω ότι έχω καταφέρει να δώσω το δικό μου στίγμα στη μέχρι τώρα πορεία μου στα κοινά.

Τι θα κρατούσες από την πολιτική παρακαταθήκη του πατέρα σου;

Είμαι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος από το 2010 και τα τελευταία χρόνια αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες που «καίνε». Ο πατέρας μου και η μητέρα μου μού έχουν αφήσει αυτό που έλεγαν οι παλιοί, ένα «καθαρό όνομα» στην κοινωνία του Πειραιά, και σε αυτό δεν κάνω εκπτώσεις. Καλώς ή κακώς, είναι τελείως διαφορετικό να μπαίνεις όχι μόνο στην πολιτική, αλλά στον στίβο της ζωής με καθαρό όνομα, χωρίς η πρώτη αντίδραση στο άκουσμα του επωνύμου σου να είναι αρνητική.

Θα έκανες το βήμα παραπάνω για τις εθνικές εκλογές;

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ήμουν συμβολικά στην τελευταία θέση της λίστας του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Πειραιά. Από τότε μέχρι και σήμερα μας κυβερνούν απίθανοι τύποι. Αριστεροί που μεγάλωσαν με τα λεφτά της χούντας ή τάχα δεξιοί που δεν έριξαν την κυβέρνηση όταν είχαν την ευκαιρία για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά σήμερα κάνουν τους μακεδονομάχους, έχοντας επί της ουσίας παραδώσει την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Οι τύποι αυτοί μας κουνάνε και το δάχτυλο; Ξεφτίλα! Πάντα είμαι στη διάθεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για να δώσω ξανά τη μάχη από την πρώτη γραμμή για τον τόπο μου, γιατί οι απατεώνες που πούλησαν ελπίδα πρέπει να φύγουν.

Γιατί ένας νέος άνθρωπος να εμπιστευθεί τη Ν.Δ.;

Στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, οι πολιτικοί «πούλησαν» και οι Ελληνες «αγόρασαν»... «Αλλαγή», «Εξω οι Αμερικάνοι», «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα», «Λεφτά υπάρχουν» και «Θα σκίσουμε τα Μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο». Ηρθε η ώρα να επιλέξουμε ρεαλισμό. Η αποστροφή από τον ρεαλισμό και η παραχώρηση της διακυβέρνησης της χώρας σε πολιτικούς τυχοδιώκτες μάς έχουν φέρει εδώ που είμαστε. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη εκφράζει ρεαλιστικές πολιτικές, με μετρημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα. Το βασικό για έναν νέο το 2019, όταν ήδη έχουν φύγει χιλιάδες νέοι στο εξωτερικό, είναι να υποστηρίξει πολιτικούς και πολιτικές με σοβαρούς, μετρημένους και ρεαλιστικούς στόχους για το μέλλον! Οι εύηχες ατάκες του λαϊκισμού δεν πρέπει και δεν το θέλουν οι νέοι να έχουν θέση στην πολιτική αυτού του τόπου.

Θα είσαι περιζήτητος εργένης στον Πειραιά.

Εργένης ναι, όμως θέλω να κάνω οικογένεια! Οσο για το περιζήτητος... εσύ το είπες.

Ποια είναι η ιδανική γυναίκα για σένα;

Οπως λέει η μητέρα μου, κλασική Ελληνίδα μάνα, «Καλό κορίτσι να είναι και θα τα βρούμε». Ιδανική γυναίκα είναι εκείνη που σε κάνει να αισθάνεσαι γεμάτος και ελεύθερος. Ενας καλός μου φίλος, παντρεμένος, μου έχει πει: «Μία φορά γεννιέσαι, μία φορά παντρεύεσαι, μία φορά πεθαίνεις». Εχει απόλυτο δίκιο και γι’ αυτό η τελική επιλογή θα είναι μία και για πάντα! Γενικά, πάντως, είμαι των σχέσεων.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σου μέχρι σήμερα;

Πριν από δύο χρόνια ο μικρός μου αδελφός έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοπεγχάγη και ούτε λίγο ούτε πολύ μας ανακοίνωσε ότι φεύγει και δεν θα γυρίσει σύντομα. Ο Αντώνης είναι χημικός μηχανικός, εργάστηκε σε μια βιομηχανία στην Ελλάδα αλλά δεν ήταν αρκετό για εκείνον ούτε σε απολαβές ούτε σε προοπτική και αποφάσισε, όπως χιλιάδες νέοι πτυχιούχοι, να φύγει στο εξωτερικό. Δεν είναι εύκολο να γίνεσαι μοναχογιός στην καθημερινότητα. Θέλω να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα, αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχουν οι ανάλογες συνθήκες. Θέλω να είναι ευτυχισμένος με τη ζωή του.

Ποια είναι τα χόμπι σου;

Το αγαπημένο χόμπι μου, διαχρονικά, είναι να βλέπω Ολυμπιακό! Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: δεν είμαι φίλαθλος, είμαι οπαδός και θέλω η ομάδα μου να κερδίζει πάντα και παντού. Συχνάζω στα γήπεδα! Τελευταία ανακάλυψα και το μποξ. Οταν το πρόγραμμά μου το επιτρέπει, πηγαίνω στο γυμναστήριο ενός φίλου στα Καμίνια, δίπλα στις γραμμές, για προπόνηση.

Πιτσιρικάς τι ήθελες να γίνεις;

Δημοσιογράφος... Αλλάζουμε; Εβλεπα φανατικά τη «Φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά και αγαπημένος μου ήρωας ήταν ο Πίκος Απίκος, ο δαιμόνιος δημοσιογράφος. Ηθελα να του μοιάσω.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 26/1/2019