Τις κινητοποιήσεις τους όσον αφορά το Μακεδονικό κορυφώνουν οι πολίτες, με φόντο το συλλαλητήριο της Κυριακής, το οποίο έληξε άδοξα όταν η Αστυνομία έπνιξε τους πολίτες με ληγμένα χημικά.

Το απόγευμα της Πέμπτης, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις.

Η πρώτη στο Σύνταγμα, όπου η «Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» καλεί στις 18:00 σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Η νέα αυτή συγκέντρωση θα διαφέρει από το συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής, αφού δεν θα έχει ούτε εξέδρες, ούτε ομιλητές.

Παράλληλα οι διοργανωτές, με ανακοίνωση τους, ζητούν «να μην πάει στη δουλειά του. Τα μαγαζιά, οι επιχειρήσεις και τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά, οι δημόσιοι υπάλληλοι να μην παρουσιαστούμε στην υπηρεσία μας, η ελληνική σημαία να αναρτηθεί σε κάθε σπίτι μεσίστια και οι καμπάνες των εκκλησιών μας να χτυπάνε πένθιμα».

Μισή ώρα αργότερα, στις 18:30 το ΚΚΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στο Πάρκο Ελευθερίας. «Όχι' στη Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, Όχι' στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, Όχι' στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό-'Ναι' στη φιλία-αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών» αναφέρει στο κάλεσμά του το ΚΚΕ.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αστακός» η Αθήνα
Στους δρόμους αναμένονται να βρίσκονται 1.500 αστυνομικοί, ώστε να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί απρόσκοπτα και πως δεν θα υπάρξουν εντάσεις στη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. 

Από το πρωί στο Σύνταγμα έχουν τοποθετηθεί τέσσερις φραγμοί με κλούβες –στα λουλουδάδικα, στην Ηρώδου Αττικού, στο Ζάππειο και στην βασιλίσσης Όλγας.

Στόχος των μέτρων αυτών είναι η απρόσκοπτη είσοδος και έξοδος των βουλευτών από το Κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα, θα υπάρχουν διπλές διμοιρίες στα σκαλοπάτια δεξιά και αριστερά στον Άγνωστο Στρατιώτη ενώ αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. θα περιπολούν μέσα στον Εθνικό Κήπο.

Αυξημένες θα είναι και οι περιπολίες γύρω από τα Εξάρχεια για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν μικροεστίες ένταξης μεταξύ αντιεξουσιαστών και ακροδεξιών.