Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, προσπάθησε παρασκηνιακά να μην επισπευσθεί η διαδικασία της προκήρυξης των δύο (αδιάθετων) τηλεοπτικών αδειών, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προχωρά στην προκήρυξη των δύο εναπομεινασών τηλεοπτικών αδειών ενημερωτικού προγράμματος, γενικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΕΣΡ «απεστάλη τη Δευτέρα 14/1/2019 στο Εθνικό Τυπογραφείο από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης η Προκήρυξη 1/2019 για τη δημοπρασία των δύο αδειών παρόχων ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας (ΚΑΔ Εθνικού Τυπογραφείου 1777). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, με βάση τον νόμο, μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης για τις δύο τηλεοπτικές άδειες, απαιτείται χρονικό διάστημα 45 ημερών για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους. Στην περίπτωση που υπάρξουν περισσότεροι από δύο ενδιαφερόμενοι, το ΕΣΡ θα προχωρήσει σε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατ. ευρώ».

Οπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να προκηρυχθούν οι δύο άδειες πριν από τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Ωστόσο, από τη στιγμή που ήδη είχε κατατεθεί το ενδιαφέρον του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, ήταν δύσκολο να καθυστερήσει κι άλλο η σχετική διαδικασία.

Για αυτό και τα μέλη του ΕΣΡ αποφάσισαν να επισπεύσουν την προκήρυξη, ευελπιστώντας ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Αν και μέχρι στιγμής ο μόνος ενδιαφερόμενος για τις δύο τηλεοπτικές άδειες είναι η εταιρεία Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επαναδιεκδικήσει άδεια ο καναλάρχης Φίλιππος Βρυώνης, ενώ κάποιοι λένε ότι πιέζεται (ξανά) από το Μέγαρο Μαξίμου και ο επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θα ήθελε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να υπάρχει μόνο το ενδιαφέρον του κ. Μαρινάκη. Απεναντίας, τόσο ο Νίκος Παππάς όσο και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράκης κινούνται προς την κατεύθυνση να πείσουν επιχειρηματίες να διεκδικήσουν τη μία από τις δύο τηλεοπτικές άδειες.