Εκδήλωση με θέμα «Γιώργος Ζογγολόπουλος-Μνημείο Πεσόντων Κοκκινιάς-Ένα μνημείο για την Αντίσταση στη δεκαετία του ‘50» θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας - Ρέντη "Ντίνος Κατσαφάνας" την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα. Πρόκειται για μια διοργάνωση του  Ε.Ο.Α.Ο. "ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ" με κεντρική ομιλήτρια την Ιστορικό Τέχνης Μαρία Πούλου.


Λίγα λόγια για το Μνημείο Πεσόντων Κοκκινιάς:

Το Μνημείο Πεσόντων Κοκκινιάς αποτελεί μοναδική περίπτωση ανάμεσα στα πολυάριθμα ηρώα που ανεγέρθηκαν σε ελληνικές πόλεις και χωριά από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έως τη μεταπολίτευση. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι το μόνο δημόσιο γλυπτό που ανεγέρθηκε στον αστικό χώρο την περίοδο αυτή, για να τιμήσει τα θύματα ενός μαζικού μπλόκου και όχι γενικά τα θύματα πολέμου της πόλης. Ανάλογα, είναι το μοναδικό μνημείο που ανεγέρθηκε στον τόπο της εκκαθαριστικής επιχείρησης και όχι σε ένα κεντρικό και ουδέτερο σημείο της πόλης.

Οι εξαιρέσεις δεν σταματούν εδώ, αντίθετα χαρακτηρίζουν και τις επιλογές του Γιώργου Ζογγολόπουλου, όσον αφορά το θέμα και τη μορφή του μνημείου. Η εικονογραφία και η τεχνοτροπία του απέχουν ριζικά από εκείνες των ομόχρονων ηρώων, διατυπώνοντας μια εναλλακτική αφήγηση για τον πόλεμο, η οποία εγγράφει τα μέλη της Αντίστασης στη δημόσια μνήμη. Το Μνημείο της Κοκκινιάς αποτελεί ανεπανάληπτη δημοκρατική κατάκτηση στο μετεμφυλιακό ιδεολογικό περιβάλλον της δεκαετίας του ΄50, κατάκτηση που παραμένει μοναδική τουλάχιστον μέχρι τη μεταπολίτευση. Στην ομιλία θα παρουσιαστεί το ιστορικό του μνημείου, από τις μεθοδεύσεις της χωροθέτησης μέχρι την ανέγερσή του, και θα σχολιαστούν η τεχνοτροπική και ιδεολογική απόκλισή του από τα σύγχρονα μνημεία πεσόντων. 

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Ώρα  έναρξης: 19.00

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ

"Ντίνος Κατσαφάνας"

Πεζόδρομος Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη, Νίκαια