Ιστορική η σημερινή ημέρα για την Ελλάδα, καθώς στο Συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα αναμένεται να συγκεντρωθεί περισσότερος κόσμος από ποτέ, στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Η Μακεδονία είναι ελληνική», ετοιμάζονται να βροντοφωνάξουν χιλιάδες διαδηλωτές από την Πλατεία Συντάγματος, στις 14.00 το μεσημέρι, στέλνοντας με την παρουσία τους εκεί το δικό τους μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία της χώρας, η οποία φέρνει αυτές τις ημέρες στην ελληνική Βουλή προς επικύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το προσκλητήριο για τη σημερινή συγκέντρωση έχει απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα για τη Μακεδονία, που απαρτίζεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, την Παμμακεδονική Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, την οργάνωση Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου και την οργάνωση Ανένδοτος Αγώνας για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία, με τους διοργανωτές να χαρακτηρίζουν στα «Π» τη συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Σκοπιανού ομολόγου του, Ζόραν Ζάεφ, προδοτική και αντεθνική. Οι ίδιοι, παράλληλα, τονίζουν πως τελικός στόχος της τεράστιας αυτής κινητοποίησης της Κυριακής είναι να μη φτάσει η συμφωνία καν στη Βουλή και να σταματήσει από τον κόσμο, που από ήδη από τα ξημερώματα της Κυριακής συρρέει στο κέντρο της πρωτεύουσας για ακόμα μία φορά.

Στο βήμα ως ομιλητές αναμένεται να βρεθούν:

- Ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου

- Η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου

- Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης

- Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργος Τάτσιος

- Ο μαθηματικός και γνωστός για την ενασχόλησή του με το ζήτημα της ΑΟΖ Νίκος Λυγερός

Ο Γιώργος Τάτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και ένας εκ των διοργανωτών, δήλωσε στα «Π» πως «εγώ θα ξεκινήσω από τον Νέο Πετρίτη Σερρών και θα πάω στο Σύνταγμα μαζί με χιλιάδες άλλους Μακεδόνες». «Oλοι στη Βόρεια Ελλάδα νιώθουμε πως ξεπουλάνε το όνομα της Μακεδονίας και μαζί ξεπουλάνε και την ψυχή μας, αλλά και τη μνήμη των προγόνων μας, που πολέμησαν για αυτήν. Είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτό», πρόσθεσε. Σε ερώτησή μας σχετικά με τον αριθμό των διαδηλωτών που αναμένεται να βρεθούν στο Σύνταγμα, ο κ. Τάτσιος απάντησε πως «με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής στα χέρια μας, μετά και την τελευταία διευρυμένη συνάντηση που έγινε με φορείς και σωματεία στη Θεσσαλονίκη, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως ο αριθμός των λεωφορείων που έχει ναυλωθεί από τη Βόρεια Ελλάδα έχει ξεπεράσει εδώ και αρκετές ημέρες εκείνον του προηγούμενου μεγάλου συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου και αυξάνεται καθημερινά». «Με τα μεγάλα συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καταφέραμε να καθυστερήσουμε για έναν χρόνο τις εξελίξεις και την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας. Το συλλαλητήριο της 20ής Ιανουαρίου στόχο έχει να τελειώσει το θέμα και να σταματήσει η προδοσία της Μακεδονίας. Γι’ αυτό και καλούμε όλους τους Ελληνες να είναι εκεί».

Οσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση και τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων αρκέστηκε να πει πως «ο κύριος Τσίπρας το ότι μιλάει ελληνικά δεν σημαίνει ότι σκέφτεται και ελληνικά. Αν σκεφτόταν ελληνικά, δεν θα περνούσε καν από το μυαλό του να ονομάσει Μακεδόνες και να χαρακτηρίσει μακεδονικό κάτι που βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Μιχαήλ Πατσίκα, ο οποίος είναι επικεφαλής του φορέα Ανένδοτος Αγώνας για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία, και μετέχει επίσης στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου της 20ής Ιανουαρίου. «Καλούμε τον κόσμο να διαδηλώσει μαζικά για να μη χαθεί το όνομα της Μακεδονίας», είπε στα «Π» και συνέχισε τονίζοντας πως «πριν από λίγο είχα τηλεδιάσκεψη με μακεδονικά σωματεία από Αμερική. Το ενδιαφέρον της Ομογένειας και όλων των Ελλήνων είναι συγκινητικό. Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό. Πρέπει να ενδιαφερθεί και ο κ. Τσίπρας, που διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε αυτή την προδοτική συμφωνία και από τα πολλά ΜΑΤ που έχει μπροστά του δεν μπορούμε να τον δούμε».

Δυναμικές είναι, ωστόσο, και οι κινήσεις της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Αθηνών, η οποία την Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, κάλεσε όλους τους κατοίκους της πρωτεύουσας στην Πλατεία Συντάγματος, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα προσκάλεσε και όλους τους Μακεδόνες σε μια ιδιότυπη πορεία διαμαρτυρίας, που θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 21 του μήνα από τις Πρέσπες, θα διασχίσει όλη τη χώρα και θα καταλήξει την ερχόμενη Κυριακή ξανά στην Πλατεία Συντάγματος. Την Πέμπτη κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο, μέσω των δικηγόρων της, Στέλιου Γρηγορίου και Ιωάννη Μαλταμπέ, κατά του Νίκου Κοτζιά και του Πάνου Καμμένου, με την οποία ζητάει να διερευνηθούν τα αδικήματα τα οποία καταγγέλλονται και έχουν να κάνουν με δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παθητική δωροληψία, ενεργητική δωροληψία και έσοδα από εγκληματική δραστηριότητα.

Με ένα βίντεο όπου παρατίθενται τα επιχειρήματα για την παρουσία κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, προσκαλούν οι διοργανωτές όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Με 18 επιχειρήματα που σύμφωνα με τους διοργανωτές καθιστούν επιβεβλημένη την παρουσία, προτάσσουν ως βασικό λόγο ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει» με μια συμφωνία που κάποιοι «αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς».

Γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει
Γιατί διάβασα και ξέρω
Γιατί δεν μπορούν να με κοροιδέψουν
Γιατί δεν είναι δική τους περιουσία για να την πουλήσουν
Γιατί δεν είμαι «καναπεδάτη»
Γιατί νιώθω την ανάγκη να αντιδράσω
Γιατί αποφασίζουν για μένα χωρίς εμένα
Γιατί δεν μασάω το παραμύθι τους
Γιατί δεν δικαιούμαι να απουσιάσω
Γιατί δεν έχω αυταπάτες για τη σύνθετη ονομασία
Γιατί είμαστε οι περισσότεροι και πρέπει να το δείξουμε
Γιατί δίνουν την Ιστορία μου και τον Πολιτισμό μου
Γιατί δεν αντέχω άλλο
Γιατί δεν γονατίζω άλλο
Γιατί δεν παραχωρώ άλλο
Γιατί δεν ξεχνώ άλλο
Γιατί δεν φοβάμαι άλλο
Γιατί αν δεν αγωνιστώ δεν έχω δικαίωμα να μιλώ