Η Μακεδονία είναι ελληνική», ετοιμάζονται να βροντοφωνάξουν χιλιάδες διαδηλωτές από την Πλατεία Συντάγματος την Κυριακή, στις 14.00, στέλνοντας με την παρουσία τους εκεί το δικό τους μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία της χώρας, η οποία φέρνει αυτές τις ημέρες στην ελληνική Βουλή προς επικύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το προσκλητήριο για την αυριανή συγκέντρωση έχει απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα για τη Μακεδονία, που απαρτίζεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, την Παμμακεδονική Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, την οργάνωση Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου και την οργάνωση Ανένδοτος Αγώνας για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία, με τους διοργανωτές να χαρακτηρίζουν στα «Π» τη συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ του Eλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Σκοπιανού ομολόγου του, Ζόραν Ζάεφ, προδοτική και αντεθνική. Οι ίδιοι, παράλληλα, τονίζουν πως τελικός στόχος της τεράστιας αυτής κινητοποίησης της Κυριακής είναι να μη φτάσει η συμφωνία καν στη Βουλή και να σταματήσει από τον κόσμο, που προετοιμάζεται αυτές τις ώρες πυρετωδώς να κατακλύσει το κέντρο της πρωτεύουσας για ακόμα μία φορά.

Ο Γιώργος Τάτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και ένας εκ των διοργανωτών, δήλωσε στα «Π» πως «εγώ θα ξεκινήσω από τον Νέο Πετρίτη Σερρών και θα πάω στο Σύνταγμα μαζί με χιλιάδες άλλους Μακεδόνες». «Oλοι στη Βόρεια Ελλάδα νιώθουμε πως ξεπουλάνε το όνομα της Μακεδονίας και μαζί ξεπουλάνε και την ψυχή μας, αλλά και τη μνήμη των προγόνων μας, που πολέμησαν για αυτήν. Είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτό», πρόσθεσε. Σε ερώτησή μας σχετικά με τον αριθμό των διαδηλωτών που αναμένεται να βρεθούν στο Σύνταγμα, ο κ. Τάτσιος απάντησε πως «με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής στα χέρια μας, μετά και την τελευταία διευρυμένη συνάντηση που έγινε με φορείς και σωματεία στη Θεσσαλονίκη, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως ο αριθμός των λεωφορείων που έχει ναυλωθεί από τη Βόρεια Ελλάδα έχει ξεπεράσει εδώ και αρκετές ημέρες εκείνον του προηγούμενου μεγάλου συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου και αυξάνεται καθημερινά». «Με τα μεγάλα συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καταφέραμε να καθυστερήσουμε για έναν χρόνο τις εξελίξεις και την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας. Το συλλαλητήριο της 20ής Ιανουαρίου στόχο έχει να τελειώσει το θέμα και να σταματήσει η προδοσία της Μακεδονίας. Γι’ αυτό και καλούμε όλους τους Ελληνες να είναι εκεί».

Οσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση και τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων αρκέστηκε να πει πως «ο κύριος Τσίπρας το ότι μιλάει ελληνικά δεν σημαίνει ότι σκέφτεται και ελληνικά. Αν σκεφτόταν ελληνικά, δεν θα περνούσε καν από το μυαλό του να ονομάσει Μακεδόνες και να χαρακτηρίσει μακεδονικό κάτι που βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Μιχαήλ Πατσίκα, ο οποίος είναι επικεφαλής του φορέα Ανένδοτος Αγώνας για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία, και μετέχει επίσης στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου της 20ής Ιανουαρίου. «Καλούμε τον κόσμο να διαδηλώσει μαζικά για να μη χαθεί το όνομα της Μακεδονίας», είπε στα «Π» και συνέχισε τονίζοντας πως «πριν από λίγο είχα τηλεδιάσκεψη με μακεδονικά σωματεία από Αμερική. Το ενδιαφέρον της Ομογένειας και όλων των Ελλήνων είναι συγκινητικό. Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό. Πρέπει να ενδιαφερθεί και ο κ. Τσίπρας, που διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε αυτή την προδοτική συμφωνία και από τα πολλά ΜΑΤ που έχει μπροστά του δεν μπορούμε να τον δούμε».

Δυναμικές είναι, ωστόσο, και οι κινήσεις της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Αθηνών, η οποία την Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, κάλεσε όλους τους κατοίκους της πρωτεύουσας στην Πλατεία Συντάγματος, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα προσκάλεσε και όλους τους Μακεδόνες σε μια ιδιότυπη πορεία διαμαρτυρίας, που θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 21 του μήνα από τις Πρέσπες, θα διασχίσει όλη τη χώρα και θα καταλήξει την ερχόμενη Κυριακή ξανά στην Πλατεία Συντάγματος. Την Πέμπτη κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο, μέσω των δικηγόρων της, Στέλιου Γρηγορίου και Ιωάννη Μαλταμπέ, κατά του Νίκου Κοτζιά και του Πάνου Καμμένου, με την οποία ζητάει να διερευνηθούν τα αδικήματα τα οποία καταγγέλλονται και έχουν να κάνουν με δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παθητική δωροληψία, ενεργητική δωροληψία και έσοδα από εγκληματική δραστηριότητα.