Και ενώ στην κυβέρνηση θεωρούν βέβαιο το «151» για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, μετρώντας τους τέσσερις «δανεικούς» από τους ΑΝΕΛ του Καμμένου, την Κατερίνα Παπακώστα της Νέας Ορμής και τον Σπύρο Δανέλλη, που εξελέγη με το Ποτάμι, επικρατεί άγχος για την επικύρωση των Πρεσπών.

Η απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να στηρίξει την κυβέρνηση, έφερε την άμεση διαγραφή του από το Ποτάμι. Εξίσου άμεση ήταν και η διατύπωση δεύτερων σκέψεων από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη για τι πρέπει να πράξει στην περίπτωση των Πρεσπών.

Η ενόχληση των βουλευτών του Ποταμιού, η οποία έγινε φανερή στη διάρκεια και της τοποθέτησης του Σταύρου Θεοδωράκη, μεταφράζεται σε άρνηση ή έστω προβληματισμό για το κατά πόσο θα στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών, με αποτέλεσμα η «αριθμητική» του Μεγάρου Μαξίμου να μην βγαίνει πλέον, δηλαδή να μην υπάρχουν οι απαραίτητες 151 ψήφοι.

Τα κουκιά μεταφράζονται ως εξής: Εκτός των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σίγουροι για ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να θεωρούνται η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης. Οι Ζουράρις και Κόκκαλης των ΑΝΕΛ που στηρίζουν την κυβέρνηση, έχουν δηλώσει ότι δεν ψηφίζουν τη Συμφωνία για την ΠΓΔΜ.

Υπολείπονται ακόμη δύο βουλευτές για να συμπληρωθεί ο αριθμός 151. Όλα τα βλέμματα και κυρίως οι πιέσεις της κυβέρνησης στρέφονται στους τρεις βουλευτές του Ποταμιού, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Σπύρο Λυκούδη και τον Γιώργος Μαυρωτά, που μέχρι τώρα θεωρούνταν σίγουροι ότι θα υπερψηφίσουν.

Τα δύο σενάρια που εξετάζει το Ποτάμι ενόψει της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι είτε υπερψήφιση είτε αποχή. Ο Γιώργος Μαυρωτάς εξήγησε: «Θεωρούμε και θα το συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες ότι η Συμφωνία είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με περισσότερα θετικά στοιχεία και για αυτό την στηρίζουμε, προκειμένου να αλλάξουμε το de facto δεδομένο με το μονοπώλιο της χρήσης του όρου 'Μακεδονία'».

Πρόσθεσε όμως: «Το πιο αρνητικό κομμάτι είναι η εργαλειοποίηση της Συμφωνίας που έγινε στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Χάθηκαν τα επιχειρήματα μέσα σε αναθέματα. Χάθηκε ο διάλογος μεσα στο μπούλινγκ.»

Άμεσα στη Βουλή οι Πρέσπες;


Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να έρθει στη Βουλή ακόμα και την Πέμπτη, αν και το τοπίο είναι θολό.

Στην πραγματικότητα όμως η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτή η υπόθεση, για δύο λόγους: Να μην προηγηθεί της ψήφισης-συζήτησης το συλλαλητήριο στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά και μην μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα που θα δημιουργήσει εύλογο κλίμα ότι γίνονται νέα παζάρια με βουλευτές.

Επιπλέον, αυτή τη στιγμή οι «υποψήφιοι» βουλευτές από το Ποτάμι είναι σχετικά «ζεστοί» ως προς την ψήφιση των Πρεσπών.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός , αναφερόμενος στο θέμα, είπε από το βήμα της Βουλής πως έπραξε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι «θα σταθούν στο ύψος της συνείδησής τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στον τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον».

Ο διακηρυγμένος στόχος για τη Συμφωνία είναι το «151». Στην αντίθετη περίπτωση (αν και η συμφωνία μπορεί να περάσει «επί των παρόντων» και δεν απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία) είναι σαφές ότι θα πρόκειται για πολιτική ήττα της κυβέρνησης. Το είπε και ο Βούτσης: «Κανείς δεν θα θέσει ζήτημα μη ισχύος αλλά καλό είναι για τη χώρα και τη Βουλή να υπάρχει μια σαφής πλειοψηφία».