Την ώρα που η Αθήνα επιμένει πως θα ακολουθήσει την επίσημη διπλωματική οδό με τα Σκόπια για το αν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες που πέρασαν με τα πόδια χθες στην γειτονική χώρα, ανακοίνωση του σκοπιανού Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι και οι 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες που κατόρθωσαν να περάσουν χθες στο έδαφός τους, επιστράφησαν στην Αθήνα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι "οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος των Σκοπίων εστάλησαν πίσω".

Αντίθετα, η ελληνική Κυβέρνηση διαψεύδει κάτι τέτοιο και διά στόματος του αρμόδιου Υπουργού για τον Συντονισμό των δράσεων στο προσφυγικό, Δημήτρη Βίτσα, τονίζει πως "θα ακολουθηθεί η διπλωματική οδός".

"Εμείς δεν γνωρίζουμε κάτι τέτοιο (σ.σ. ότι επέστρεψαν οι πρόσφυγες)", δήλωσε ο κ. Βίτσας στον ΣΚΑΪ και συνέχισε: "Όλα θα γίνουν επισήμως, με τη μέθοδο της διπλωματίας, τίποτα άλλο δεν γνωρίζουμε. Η εντολή είναι να ακολουθηθούν οι συνήθεις πρακτικές, οτιδήποτε άλλο, από την άποψη του διεθνούς δικαίου είναι παράνομο. Θα είναι παράνομο να επιστρέψουν οι Σκοπιανοί τους πρόσφυγες με βάση της συνθήκη της Γενεύης", τόνισε.

Εάν γίνει αίτηση επανεισδοχής των προσφύγων από τα Σκόπια, θα την εξετάσουμε, τονίζει σε συνεντεύξεις του και ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού της Κυβέρνησης, Γιώργος Κυρίτσης. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί αίτημα και δεν υπάρχει καμία εκ των προτέρων συμφωνία για το ζήτημα.

Νωρίτερα, μέσω του λογαριασμού του στο twitter, ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ποπόσκι, υποστήριξε πως πρόκειται για μια "οργανωμένη" και "ξεκάθαρη" προσπάθεια ενθάρρυνσης των μεταναστών να βρουν παράνομα περάσματα στον δρόμο προς την Ευρώπη.

"Μαζική και οργανωμένη ώθηση σήμερα ομάδων μεταναστών στο να περάσουν στην Μακεδονία (σ.σ. Σκόπια) μέσω παράνομων περασμάτων. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Η ενθάρρυνση να χρησιμοποιήσουν παράνομα περάσματα στον δρόμο για την Γερμανία και άλλους προορισμούς. Περισσότεροι μετανάστες που δημιουργούν καταυλισμούς με σκηνές στα σύνορα ενθαρρύνουν μόνο τους δουλέμπορους και χειροτερεύουν τις ανθρώπινες συνθήκες. Μόνο ενωμένη και ανθρώπινη απάντηση από την Ε.Ε. μπορεί να αποτρέψει τους δουλέμπορους να γίνουν καθημερινή πραγματικότητα σε κάθε χώρα της Οδού προς την Ευρώπη", έγραψε ο Ποπόσκι.

Εκπρόσωποι των τελωνειακών και Αστυνομικών Αρχών στους Ευζώνους, τη Δοϊράνη και τη Φλώρινα ρωτήθηκαν από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και απάντησαν πως δεν έχει παρατηρηθεί καμία τέτοια μεταφορά.