Με το «151» για την κυβέρνηση Τσίπρα να έχει «κλειδώσει», ξεκινά το μεσημέρι η κοινοβουλευτική μάχη για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σε μόλις 36 ώρες, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Οι αντιπαραθέσεις θα είναι μεγάλες και θα κυριαρχήσει, χωρίς αμφιβολία, το πώς το Μαξίμου εξασφάλισε τους έξι (τουλάχιστον) βουλευτές.

Σε ό,τι αφορά την αριθμητική, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθεί και το «ναι» του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, ενώ αναμένεται να δώσουν στήριξη η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, καθώς και οι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ: Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις.

Εξ αυτών, έχουν ήδη διαγραφεί ή θα διαγραφούν ο Σπύρος Δανέλλης, η Ελενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης.

Η απόφαση Δανέλλη οδήγησε στη διαγραφή του, καθώς ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Στην περίπτωση των ΑΝΕΛ, το τοπίο είναι διαφορετικό, καθώς ο Πάνος Καμμένος δεν θέλει να χάσει το προνόμιο του να είναι αρχηγός ΚΟ. Έτσι, δεν διαγράφονται όλοι. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις είναι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που δεν θα διαγραφούν προκειμένου να παραμείνει εν ζωή η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Τα κέρδη για Τσίπρα και Καμμένο
Το υποτιθέμενο διαζύγιο μπορεί φαινομενικά να μοιάζει με σύγκρουση, ωστόσο, εξυπηρετεί τους πολιτικούς στόχους και επιδιώξεις και των δύο. Ο μεν Καμμένος να παίξει το τελευταίο του χαρτί εμφανιζόμενος με «κόκκινες γραμμές» (όπως λέει και το νέο του σποτάκι) και να πάει σε εκλογές αναβαπτισμένος.

Επίσης, με το σικέ κόλπο της διαγραφής μόνο των βουλευτών που είναι υπουργοί, εκτός και αν παραιτηθούν, ο Πάνος Καμμένος διαττηρεί τουλάχιστον τον αριθμό των 5 βουλευτών που απαιτούνται προκειμένου να μπορεί να δηλώνει στη Βουλή πρόεδρος ΚΟ.

Έτσι, θα συνεχίσει να κάνει παιχνίδι στη Βουλή, ως πολιτικός αρχηγός, και να καλέσει άλλα πρόσωπα από το χώρο της λαϊκής Δεξιάς για συμπόρευση στις εκλογές.

Ήδη, ετοιμάζεται να ρίξει τα «δίχτυα» του σε ανεξάρτητους βουλευτές όπως ο Αριστείδης Φωκάς.

Μάλιστα, ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις του ανεξάρτητου βουλευτή, που είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων: «Αυτή την κυβέρνηση δεν την εμπιστεύεται κανένας, είναι επικίνδυνη και το έχει αποδείξει τα 4 χρόνια που κυβερνά» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κερδισμένος βγαίνει και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης έχοντας εξασφαλίσει από άλλα κόμματα έξι βουλευτές που του χρειάζονται για να συνεχίσει να κυβερνά σε μια κυβέρνηση «κουρελού», όπως την χαρακτηρίζει η Αντιπολίτευση και με τον Καμμένο να τον… ανέχεται στη Βουλή.

Μάλιστα, η απομάκρυνση του Πάνου Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα ενδεχομένως να εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα, ώστε να πάει στις εκλογές χωρίς το «βαρίδι» των ΑΝΕΛ