Επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Δήμος Πειραιά σήμερα, στο Δημοτικό Νεκροταφείο «Ανάσταση», τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού της πόλης, την 11η Ιανουαρίου 1944.

Ο  Δήμαρχος  Πειραιά  κ. Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του τόνισε:

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας,

Όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, έτσι και φέτος, ο Δήμος Πειραιά τιμά τη μνήμη των συμπολιτών μας που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Πειραιά την 11η Ιανουαρίου 1944. Πρόκειται για ένα γεγονός, το οποίο σημάδεψε βαθιά την πόλη μας. Αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα στη σύγχρονη ιστορία της. Άφησε πίσω του νεκρούς, κάθε ηλικίας, αλλά και ανυπολόγιστες καταστροφές στο κέντρο και τις συνοικίες, στο λιμάνι και δημόσια κτήρια.

Έπρεπε να περάσουν δεκαετίες, ώστε να μπορέσει η πόλη να ανοικοδομηθεί και να αναδιοργανωθεί, να μπορέσουν να φτιαχτούν και πάλι το λιμάνι και οι υπόλοιπες υποδομές, αλλά και να βελτιωθεί η ψυχολογία των ανθρώπων μετά τον πόλεμο.

Παρ’ όλα αυτά, παρ’ όλες τις ανθρώπινες απώλειες και την καταστροφή που υπέστη ο Πειραιάς σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, κατάφερε να ορθοποδήσει, χάρη στη θέση του και το λιμάνι του και φυσικά, χάρη στους ανθρώπους του. Με πολλή δουλειά, αλλά και δύναμη ψυχής οι Πειραιώτες, άφησαν πίσω τους την καταστροφή και συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί εκ νέου ο σύγχρονος Πειραιάς.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας. Είναι χρέος μας απέναντι στους δημότες και ειδικά στους νεότερους, να διατηρούμε στη μνήμη μας αυτά τα γεγονότα που έχουν καθορίσει και σημαδέψει τη ζωή μας, αλλά και τη ζωή της πόλης. Ορθώς ο Δήμος Πειραιά τελεί κάθε χρόνο αυτό το μνημόσυνο, όπως και θα συνεχίζει και τα επόμενα χρόνια να το πράττει. 

Η υπενθύμιση αυτού του τραγικού για την πόλη γεγονότος, μπορεί να αποτελέσει για όλους εμάς σήμερα ένα μήνυμα, ότι ακόμα και μετά από εξαιρετικά δύσκολες  περιόδους, μπορούμε να ξεπερνάμε τα προβλήματα με ομοψυχία και να προχωράμε μπροστά με σκληρή δουλειά.

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ, σε αυτήν την ημέρα τιμής και μνήμης για την πόλη μας». 

Η  τελετή μνήμης, την οποία πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά, ολοκληρώθηκε με  κατάθεση  στεφάνου από τον Δήμαρχο Πειραιά και με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρευρέθηκαν:

Ο Πρόεδρος της Ένωσης  Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης. Οι Βουλευτές Πειραιά κα Ελένη Σταματάκη   και κ. Κώστας  Κατσαφάδος. Ο κ. Σπύρος Σπυρίδων μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρώην Δήμαρχος Πειραιά και Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Αγραπίδης. Οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Κυριάκος Σιγαλάκος και Σταύρος Βοϊδονικόλας. Ο Πρόεδρος της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Γιάννης Βοϊδονικόλας. Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος. Ο Κοινοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Αλιφραγκής. Εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και συγγενείς των θυμάτων του βομβαρδισμού.