Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ», στους 104,6 FM, στην εκπομπή «Mea Culpa»  στους δημοσιογράφους κ.   Κωνσταντίνο  Μπογδάνο και κα Ελένη Κριτσιδήμα.

Οι  μεγάλες επενδύσεις στην πόλη

Ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στις δημοτικές επενδύσεις: στα 118 εκατομμύρια ευρώ  τα οποία είναι  ευρωπαϊκοί   πόροι και κονδύλια της Περιφέρειας, στα οποία εντάσσεται εκτός των άλλων και η ανάπλαση στο Μικρολίμανο. Eπίσης μίλησε για ιδιωτικές επενδύσεις, όπως αυτές που γίνονται στην πρώην καπνοβιομηχανία Παπαστράτος στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου ή γι αυτές που εκδηλώνουν ενδιαφέρον επενδυτές, όπως είναι τα ξενοδοχεία και ο Πύργος.

Ο Δήμαρχος  Πειραιά υπογράμμισε ότι ο Πειραιάς είναι πλέον στο επίκεντρο για όλη τη χώρα  με τις μεγάλες επενδύσεις στο λιμάνι,  παρά τις όποιες επιμέρους  διαφωνίες ή συμφωνίες  με τις επενδύσεις της COSCO.  Πρόσθεσε επίσης,  τις επενδύσεις της κεντρικής διοίκησης  για το μετρό και το  τραμ που, όπως είπε,  ελπίζει τα δύο έργα αυτά να τα εγκαινιάσουν όταν θα είναι σχεδόν έτοιμα  να λειτουργήσουν.   

Χρονοδιάγραμμα για την ανάπλαση στο Μικρολίμανο

Ερωτηθείς για το Μικρολίμανο, ο κ. Μώραλης σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα λογικά θα είναι στον «αέρα» ο διαγωνισμός. Πιστεύω – υπογράμμισε - ότι σε περίπου 40 μέρες θα έχουμε ανάδοχο και ξεκινάμε τις εργασίες. Στο Μικρολίμανο, είπε,  έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες μια πολύ σημαντική ανάπλαση για δύο λόγους: πρώτον γιατί οι κατασκευές των επιχειρήσεων που υπάρχουν εκεί είναι παράνομες. Και  δεύτερον για να αναδείξουμε - όπως είπε - ένα τοπίο το οποίο όπως είναι σήμερα δεν αναδεικνύεται και είναι από τα ωραιότερα, αν όχι το ωραιότερο στην Αττική.

Σχετικά με τη συνεργασία Δημοτικής Αρχής και Κυβέρνησης

Όπως υπογράμμισε ο  Δήμαρχος,  βρήκε εμπόδια από συγκεκριμένους ανθρώπους  και επεσήμανε ότι δεν πιστεύει ούτε  γνωρίζει αν αυτό ήταν μια οδηγία ή μια εντολή ή μια «πολιτική» της κυβέρνησης. «Συνεργάστηκα με ανθρώπους των κυβερνήσεων άριστα, συνεργάστηκα μέτρια, υπήρχαν και οι άνθρωποι που δεν κατάφερα να συνεργαστώ», επεσήμανε ο Δήμαρχος.

Για το Δικαστικό Μέγαρο

Για το Δικαστικό Μέγαρο, ένα  σημαντικό θέμα για την πόλη του Πειραιά, ο κ. Μώραλης ανέφερε ότι ήδη υπάρχει ένα ακίνητο το οποίο προσφέρει ο Δήμος. «Είμαστε τρία  με τέσσερα χρόνια σχεδόν σταματημένοι χωρίς να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα. Εκεί λοιπόν λέω ότι θα έπρεπε να είχα φωνάξει λίγο παραπάνω, να είχα βγει ενδεχομένως στα κανάλια, να είχα φωνάξει τις κάμερες. Δεν λειτουργώ βέβαια έτσι γι αυτό λέω mea culpa. Ίσως σε αυτό το ζήτημα  θα έπρεπε να ήμουν λίγο πιο φωνακλάς. Δεν πιστεύω στη φωνή γενικότερα, δεν πιστεύω ότι  με  την φωνή κερδίζεις, αλλά ίσως στη χώρα που ζούμε θα πρέπει κάποια στιγμή να αξιοποιήσεις και αυτό το όπλο που σου δίνει και η θέση ενός Δημάρχου στον πέμπτο μεγαλύτερο Δήμο και σε μία σημαντική πόλη για τη χώρα», επεσήμανε ο κ. Μώραλης.

Δύο σημαντικά έργα που θα αλλάξουν τη ζωή στην πόλη

Ο κύριος Μώραλης ερωτηθείς για δύο σημαντικά έργα που θα αλλάξουν τη ζωή των Πειραιωτών, απάντησε ότι η αποπεράτωση και αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά  και οι δύο αναπλάσεις του Μικρολίμανου και της Πειραϊκής είναι δύο από αυτά τα σημαντικά έργα.  Για το μεν  Πύργο σημείωσε ότι είναι το δεύτερο ψηλότερο κτήριο στην χώρα, το οποίο κατασκευάστηκε το  1973 και ουδέποτε αξιοποιήθηκε.  Η αξιοποίηση του Πύργου εκτίμησε ότι θα δημιουργήσει παράλληλα μια μικροοικονομία γύρω του και τη χαρακτήρισε ως ένα έργο σταθμό για τον Πειραιά.  Αναφορικά με τις αναπλάσεις στο Μικρολίμανο και στην Πειραϊκή επεσήμανε ότι θα δημιουργηθεί,  με την ολοκλήρωσή τους, η ωραιότερη βόλτα στην Αττική.  Τα έργα αυτά – πρόσθεσε -  θα γίνουν μέχρι το τέλος της επόμενης θητείας της Δημοτικής Αρχής -  όποια και αν είναι αυτή -  γιατί η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει εξασφαλίσει τα χρήματα.  Είναι μία παρακαταθήκη για την πόλη. Δεν είναι ούτε του Δημάρχου ούτε των συνεργατών του. 

Για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία του Πειραιά

Σχετικά με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία στον Πειραιά σήμερα, ο κ. Μώραλης τόνισε ότι έχει περάσει και από μαθητής και από εργαζόμενος και καταλαβαίνει και τους μαθητές και τους εργαζόμενους στα σχολεία που θέλουν να κάνουν ακόμα μία μέρα διακοπές.  Ως γονιός όμως - όπως είπε - γνωρίζει ότι ορισμένοι γονείς που δουλεύουν δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους.  Στον Πειραιά πρόσθεσε δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Δεν έχει πέσει ούτε μια νιφάδα χιονιού.  Κατανοώ, όπως επεσήμανε, τα προβλήματα της Μάνδρας και τα προβλήματα στο Μάτι με τους εκατοντάδες πλέον νεκρούς.  Θορύβησαν και φόβισαν. Λέμε σε κάθε καιρικό φαινόμενο να κλείσουν τα σχολεία. Πρέπει να σταματήσουν οι υπερβολές  στη χώρα αυτή, κατέληξε.