Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Πειραιά για το 2016 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, κατά τη εισήγησή του χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ρεαλιστικό, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η κατάρτισή του βασίστηκε στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, την υπευθυνότητα, την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια.

Ο Δήμαρχος Πειραιά. κ. Μώραλης στην εισήγησή του, τόνισε:

"Κυρίες και κύριοι,

Συζητάμε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τον προϋπολογισμό του 2016 του Δήμου μας, σε συνθήκες κρίσης, εσωτερικής και ευρωπαϊκής, οικονομικής και κοινωνικής, όπου η χώρα μας εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο.

Παράλληλα, υπάρχει και το πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη είχε ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων παρά τη μεταβίβαση πολλαπλών αρμοδιοτήτων που εκχωρήθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Και δεν έφταναν όλα αυτά, ερχόμαστε σε αυτή την ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, να έχουμε περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων περίπου κατά 60% και στη συνέχεια στη μη απόδοση αυτών τόσο για τις λειτουργικές μας ανάγκες,  όσο και για τις επενδυτικές μας ανάγκες.

Είχαμε καθυστερήσει τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ευτυχώς το τελευταίο τρίμηνο τετράμηνο είχαμε σημαντική επιτάχυνση. Κατακόρυφη αύξηση των αρμοδιοτήτων χωρίς ανάλογους πόρους και κάθετη μείωση του προσωπικού, συνέπεια συνταξιοδοτήσεων και απαγόρευσης προσλήψεων για την αναπλήρωση των κενών θέσεων.

Κληθήκαμε λοιπόν να συντάξουμε τον προϋπολογισμό του 2016 του Δήμου μας, λαμβάνοντας υπόψη σοβαρά τα δεδομένα που προανέφερα και στα πλαίσια που ορίζει η νομοθεσία περί σύνταξης προϋπολογισμού.

Η ΚΥΑ 26945 31/07/2015 παρέχει σαφείς οδηγίες για την κατάρτιση των προϋπολογισμών. Και ο φετινός προϋπολογισμός στηρίχθηκε στις βασικές αρχές που πρέπει να τον διέπουν. Τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, την υπευθυνότητα, τη διαφάνεια, την ειλικρίνεια, την καθολικότητα και την ειδίκευση των πιστώσεων.

Ο προϋπολογισμός έχει διττή έννοια: από τη μια είναι ένα εργαλείο δέσμευσης των πολιτικών επιλογών της κάθε Δημοτικής Αρχής και από την άλλη επικυρώνει τη νομιμότητα αυτών που πρόκειται να εκτελεστούν.

Ο προϋπολογισμός είναι η κορυφαία πράξη του Δήμου γιατί καθορίζει τους στόχους, εξειδικεύοντας και ποσοτικοποιώντας δράσεις και αποτελεί εν γένει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία λειτουργίας μιας διοίκησης.

Δεν θα μπορούσε λοιπόν, με όσα προανέφερα ο φετινός προϋπολογισμός του 2016 να μην είναι λιτός, όσο λιτός ήταν και το 2015 γιατί έτσι μόνο θα ήταν ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος.

Για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα στάδια και οι διαδικασίες που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Αυτό που θέλω να προσθέσω είναι ότι ευελπιστούμε, επειδή ανοίγουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ σε δύο τρείς μήνες το αργότερο, ότι θα μπορέσουμε να υποβάλουμε την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, να αντλήσουμε τα κεφάλαια που σκοπεύουμε να αντλήσουμε, ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών των οποίων είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά και το οποίο στηριζόταν από τότε και ως προεκλογική δέσμευση, αλλά και στη συνέχεια, στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους και άλλα τομεακά προγράμματα".