Σε εορταστικό κλίμα, ο  Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου,  στέλνοντας ευχές για υγεία, εκφράζοντας την αισιοδοξία του  ότι η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη  για την πόλη και για τη χώρα.  Την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ.

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε ότι η νέα χρονιά του 2019, μας φέρνει πιο κοντά στην εμβληματική χρονολογία του 2021 που θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την εθνική μας παλιγγενεσία. Σημείωσε ότι αυτή η χρονιά είναι μία χρονιά - γιορτή της Δημοκρατίας με τις τόσες εκλογικές διαδικασίες, προσθέτοντας ότι «το διακινδυνευόμενο  πάντοτε που θα πρέπει να τηρούμε ως κόρην οφθαλμού είναι η ενότητά μας».  Γιατί -όπως είπε – «αναδιφώντας την ιστορία μας βλέπουμε ότι όταν είμεθα ενωμένοι, ως ένας άνθρωπος, πάντοτε επιτυγχάνουμε πολλά και σημαντικά πράγματα.  Και όταν εισέρχεται δυστυχώς, η  διχοστασία, η  αντιγνωμία και η αντιπαλότητα επέρχονται εθνικές καταστροφές». Ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε όλους να διακονήσουν την ενότητα με πολλή αγάπη και σεβασμό. Τέλος, ευχήθηκε η καινούργια χρονιά να φέρει κάθε ευλογία και δύναμη στη ζωή. 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης ευχήθηκε καλή χρονιά και υγεία για όλους, τονίζοντας ότι  πέρασε και πάλι μια  δύσκολη χρονιά.  Για τη νέα χρονιά πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι  γιατί – όπως χαρακτηριστικά  είπε -  η χώρα αλλά και η πόλη μπαίνουν σε μια νέα φάση.  Εξέφρασε  την πεποίθησή του, ότι η νέα χρονιά θα  βρει την πόλη πιο φιλική, πιο  λειτουργική, πιο καθαρή, πιο ανθρώπινη. Ήδη – όπως είπε -  ο Πειραιάς αξιοποιεί τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία διαθέτει με σχέδιο και με πλάνο, με ενότητα και ομοψυχία.  

Υπογράμμισε το θετικό γεγονός ότι  «παρά τις διαφορετικές προσωπικές πολιτικές αφετηρίες του καθενός μας έχουμε καταφέρει να προβούμε σε πολύ μεγάλες συνέργειες», προσθέτοντας ότι «παραμερίζουμε τις διαφορετικές απόψεις κι έχουμε χτίσει ένα ισχυρό κοινωνικό δίχτυ προστασίας για συνανθρώπους μας και συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα. Υλοποιούμε σημαντικές συνέργειες στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων».  Ευχήθηκε αυτές οι συνέργειες να  συνεχιστούν και να πολλαπλασιαστούν.  Επεσήμανε την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας, καθώς και της δημοκρατικής λειτουργίας της πόλης που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, προτρέποντας όλους «να πάμε σε ήρεμες εκλογές, να αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα και προγράμματα ώστε και η πόλη αλλά και η χώρα να πάνε μπροστά».  Ο κ. Μώραλης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όταν  συμβούν αυτά θα εμποδιστεί όποιος επιχειρήσει να διαταράξει την ενότητα.

Επίσης, κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες, θεωρώντας σημαντικό για τη χώρα την αυξημένη συμμετοχή, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να απέχει κανείς όταν κρίνεται το μέλλον του είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό  επίπεδο».  Τέλος, ευχήθηκε η νέα χρονιά  να δώσει νέα προοπτική για τη χώρα στα κρίσιμα οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά ζητήματα. Επιπλέον, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ευχήθηκε καλή χρονιά.

Την εκδήλωση άνοιξε μελωδικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά  και έδωσε μια άλλη «νότα» στην εορταστική ατμόσφαιρα.

Στην τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας παρευρέθηκαν:

Ο πρώην Υπουργός  Ναυτιλίας  και Βουλευτής  κ. Θοδωρής  Δρίτσας. Ο πρώην Υφυπουργός κ. Αναστάσιος Νεράντζης. Οι Βουλευτές Πειραιά:  κα Ελένη Σταματάκη, κα Γεωργία Γεννιά  και κ.κ:  Κώστας Κατσαφάδος και  Νίκος Κούζηλος. Ο πρώην  Βουλευτής κ. Δημήτρης Καρύδης. Οι Αντιπεριφερειάρχες Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης και Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος. Ο κ. Σπύρος Σπυρίδων μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά κ. Νικόλαος Βλαχάκος. Οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.: Αλέξανδρος Αργουδέλης, Στέλιος Γαϊτανάρος, Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, Κυριάκος Σιγαλάκος, Γιάννης Μελάς και Ανδρέας Βεντούρης. Οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Χρήστος Αγραπίδης, Νίκος Καρβουνάς,  Νίκος Καλαμακιώτης και κα Χάρις Ζηλάκου. Η Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π. κα Κορίνα Λαουλάκου, η Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κα Σταυρούλα Αντωνάκου. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  κ.κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος, Χρήστος Σδρένιας, Νικόλαος Κούβαρης, Δημήτρης Γκερλές, κα Σταυρούλα Μελά  και κ. Ιωσήφ Βουράκης. Ο Πρόεδρος της Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Χαράλαμπος Λιακόσταυρος.  Ο επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος. Κοινοτικοί Σύμβουλοι, πολιτευτές, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων και φορέων, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας της πόλης και πλήθος κόσμου.