Η πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά (ΚΟ.Δ.Ε.Π.), Κορίνα Λαουλάκου, με παρέμβασή της στο peiraiasnews.gr, παρουσιάζει αναλυτικά τις παρεμβάσεις της ΚΟΔΕΠ, στην προσπάθεια που καταβάλλει συνολικά η σημερινή δημοτική αρχή για να αντιμετωπίσει και να αμβλύνει τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν δημότες και πολίτες του Δήμου Πειραιά. Αναφέρεται επίσης η πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π, ότι οι ωφελούμενοι της ΚΟ.Δ.Ε.Π, βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων ανέρχονται στα 3.000 άτομα. 

Σημειώνει παράλληλα, τη καθοριστική συμβολή της ΠΑΕ Ολυμπιακός καθώς και του ιδίου του Βαγγέλη Μαρινάκη,στην υλοποίηση των δράσεων της ΚΟ.Δ.Ε.Π.

Αναλυτικά η παρέμβαση της Κορίνας Λαουλάκου:

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά (ΚΟ.Δ.Ε.Π.) έχει ως σκοπό τη μέριμνα για όλα τα κοινωνικά προβλήματα των δημοτών και κατοίκων Πειραιά. 

Από την αρχή της θητείας μας το έτος 2014 καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ενισχύσουμε τις κοινωνικές δράσεις της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά, με στόχο την καλύτερη δυνατή στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της πόλης μας.

Οι καταγεγραμμένοι, κυρίως βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, ωφελούμενοι της ΚΟ.Δ.Ε.Π., ανέρχονται σήμερα περίπου σε 3000 άτομα.  

Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, καταφέραμε με συστηματική δουλειά και τη στήριξη ιδιωτών και φορέων της πόλης μας, να συμπαρασταθούμε στους άπορους συνανθρώπους μας, με πολλές και διαφορετικές δράσεις, τις οποίες θα προσπαθήσω να παραθέσω πιο κάτω. Αξιοσημείωτες μεταξύ άλλων δράσεις θεωρώ ότι είναι τα δύο Προγράμματα σίτισης οικογενειών, που υλοποιούνται με χορηγίες της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ από τον Φεβρουάριο του έτους 2015 και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος από την αρχή αυτής της προσπάθειας μας στηρίζει και είναι δίπλα μας, και από τον Νοέμβριο του έτους 2017 της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού (ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ). 

 Θα  ήθελα λοιπόν  να αναφέρω επιγραμματικά τις βασικές δομές και δράσεις που υλοποιεί η ΚΟ.Δ.Ε.Π.:

1.Πρόγραμμα διανομής τροφίμων, το οποίο λειτουργεί στο ισόγειο του κτιρίου, όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΚΟ.Δ.Ε.Π., στην οδό Ζωσιμάδων αριθμός 11. Εξυπηρετεί καθόλη τη διάρκεια του έτους τους καταγεγραμμένους ωφελούμενους της ΚΟ.Δ.Ε.Π.,  ανάλογα με τη διαθεσιμότητα τροφίμων, τα οποία προέρχονται από δωρεές από επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς του Δήμου Πειραιά και πολλούς ιδιώτες. Παράλληλα, ενισχύει με τρόφιμα 5 Εκκλησίες του Πειραιά, καθώς και το σωματείο με την επωνυμία «Σώμα Εθελοντών Κοκκινιάς» για τη σίτιση των απόρων, που υποστηρίζουν.

2. Πρόγραμμα επισιτιστικής υποστήριξης, με τη χορηγία της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, το οποίο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του έτους 2015 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, εξυπηρετώντας ανά δεκαπενθήμερο 160 οικογένειες με ανήλικα τέκνα με τη διανομή πακέτων βασικών ειδών διατροφής και ειδών πρώτης ανάγκης.

3. Πρόγραμμα σίτισης οικογενειών, που χρήζουν άμεσης βοήθειας, με τη χορηγία της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ (Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού), ξεκίνησε τον Νοέμβριο του έτους 2017 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το Πρόγραμμα αφορά στη διανομή πακέτων με βασικά είδη διατροφής και προσωπικής υγιεινής σε μηνιαία βάση σε 108 οικογένειες με ανήλικα παιδιά, που υποστηρίζονται από την ΚΟ.Δ.Ε.Π. και πληρούν προκαθορισμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. 

4. Πρόγραμμα διανομής ειδών ένδυσης, υπόδησης και παιχνιδιών: στον 3ο όροφο του κτιρίου, όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΚΟ.Δ.Ε.Π., σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκτίθενται ενδύματα, υποδήματα και παιχνίδια, τα οποία έχουν περιέλθει στην ΚΟ.Δ.Ε.Π. από δωρεές. Διανέμει ετησίως περίπου 13.000 τεμάχια από τα ανωτέρω είδη, εξυπηρετώντας ετησίως κατά μέσο όρο 1.500 ωφελούμενους (οικογένειες και μοναχικούς).

5. Η ΚΟ.Δ.Ε.Π. από τον Δεκέμβριο του έτους 2014 έχει συνδιοργανώσει πέντε Bazaars βιβλίου φιλανθρωπικού χαρακτήρα «Ένα βιβλίο για καλό σκοπό» αρχικά με  συνδιοργανωτή την εταιρεία «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις ΒΗΜΑ FM Α.Ε.» και στη συνέχεια με συνδιοργανωτή τον Όμιλο Μ.Μ.Ε. των Παραπολιτικών, με σκοπό τα έσοδα των εν λόγω εκδηλώσεων να διατεθούν προς τους ωφελούμενους της ΚΟ.Δ.Ε.Π. με την μορφή χρηματικών και/ή υλικών παροχών, όπως ενδεικτικά χορήγηση χρηματικών βοηθημάτων και διατακτικών τροφίμων, παροχή γευμάτων κλπ.

6. Χορήγηση χρηματικών βοηθημάτων: Η ΚΟ.Δ.Ε.Π. έχει προβεί στη χορήγηση χρηματικών βοηθημάτων συνολικού ύψους 93.760,00 € σε οικογένειες και μοναχικούς, που υπέβαλαν σχετική αίτηση στην ΚΟ.Δ.Ε.Π., λόγω συνδρομής εξαιρετικών περιστάσεων που, λόγω της ιδιαιτερότητας και της οξύτητας τους, παρέκκλιναν των συνήθων περιστάσεων και δικαιολογούσαν τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης από την ΚΟ.Δ.Ε.Π. ή λόγω έκτακτης και σοβαρής ανάγκης, ήτοι άμεσης βιοτικής ανάγκης, που οφειλόταν σε απρόβλεπτα και αιφνίδια περιστατικά και ένεκα της οποίας διακυβευόταν το στοιχειώδες επίπεδο διαβιώσεως, η συνδρομή των οποίων αποδεικνυόταν από τα προσκομισθέντα δικαιολογητικά και τις σχετικές βεβαιώσεις αναγκαιότητας οικονομικού βοηθήματος. 

7. Χορήγηση διατακτικών τροφίμων: Η ΚΟ.Δ.Ε.Π. έχει διανείμει διατακτικές τροφίμων συνολικής αξίας 117.300,00 € σε ωφελούμενούς της και συγκεκριμένα σε 269 οικογένειες (αξίας 300,00 € για κάθε οικογένεια) και σε 244 μοναχικούς (αξίας 150,00 € για κάθε μοναχικό άτομο). Εντός του έτους 2018 επίκειται η διανομή διατακτικών τροφίμων συνολικής αξίας 23.000,00 € περίπου.

8. Η ΚΟ.Δ.Ε.Π. από τον Δεκέμβριο του 2015 διοργανώνει κάθε χρόνο γεύματα αγάπης κατά τις εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα για τους άστεγους, που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά και τους φιλοξενούμενους στον Χώρο Φιλοξενίας Αστέγων Πειραιά.

9. Η ΚΟ.Δ.Ε.Π. διατηρεί και λειτουργεί τον Χώρο Φιλοξενίας Αστέγων Πειραιά, όπου φιλοξενούνται άστεγοι συμπολίτες μας, στους οποίους παρέχεται στέγη, σίτιση, η οποία εξασφαλίζεται από δωρεές από διάφορους φορείς π.χ. την Εκκλησία, αρτοποιεία, εστιατόρια, που έχουν έδρα στον Δήμο Πειραιά, Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, Μ.Κ.Ο. «Μπορούμε» κ.λ.π. και μία αξιοπρεπής διαβίωση, μέχρι να μπορέσουν να επανενταχθούν αυτοδύναμα στην κοινωνία, γιατί επιδίωξη μας δεν είναι η μονιμότητα της παραμονής τους στον χώρο φιλοξενίας αλλά η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, η ψυχοκοινωνική στήριξη, η κοινωνική επανένταξη και η επαγγελματική τους αποκατάσταση.

10. Η ΚΟ.Δ.Ε.Π. υποστηρίζει τη λειτουργία του Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας και Διανυκτέρευσης Συνοδών Νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο Μεταξά, στόχος του οποίου είναι η παροχή στέγης σε συνοδούς νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο Μεταξά, καθώς και σε μετανοσοκομειακούς πλήρως αυτοεξυπηρετούμενους ασθενείς, οι οποίοι δεν διαθέτουν μόνιμη στέγη στην Αττική ή οικονομική ευχέρεια για να εξασφαλίσουν την προσωρινή τους διαμονή. 

11. Η ΚΟ.Δ.Ε.Π. υλοποιεί το Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», το οποίο παρέχει σε ηλικιωμένους και Α.Μ.Ε.Α, ψυχοκοινωνική στήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, συνοδείες σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα κ.α. 

12. Η ΚΟ.Δ.Ε.Π. συμμετέχει ως Φορέας Διαχείρισης στην υλοποίηση του έργου με τίτλο «Εστία και Εργασία», στο πλαίσιο του Προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έχει ως στόχο την υποστήριξη αστέγων και απειλουμένων από έλλειψη στέγης, οι οποίοι διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες και υπό καθεστώς φτώχειας στον Δήμο Πειραιά: 1) με την άμεση μετάβαση τους σε μορφές αυτόνομης διαβίωσης μέσω της παροχής των υπηρεσιών στέγασης και 2) με την επανένταξη τους στον κοινωνικό ιστό μέσω της παροχής υπηρεσιών εργασιακής επανένταξης. Η υλοποίηση του ως άνω έργου ξεκίνησε το έτος 2016 παρέχοντας αφενός κάλυψη ενοικίου ή εναλλακτικά κάλυψη εξόδων επισκευής υφιστάμενης κατοικίας σε 62 ωφελούμενους [επιδότηση ενοικίου σε 57 ωφελούμενους και επισκευή υφιστάμενης κατοικίας σε 5 ωφελούμενους],  κατά περίπτωση κάλυψη δαπανών οικοσκευής, λογαριασμών ΔΕΚΟ, καθώς και κάλυψη καθημερινών αναγκών, όπως διατροφής και μετακίνησης και αφετέρου πληρωμή νομίμων τακτικών μηνιαίων αποδοχών, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών, σε 16 εκ των ωφελούμενων του ως άνω Έργου για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα παρέχοντας κάλυψη ενοικίου σε 46 ωφελούμενους και πληρωμή νομίμων τακτικών μηνιαίων αποδοχών, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών, σε 4 εκ των ωφελούμενων του ως άνω Έργου.

13. Κοινωνικό φαρμακείο, λειτουργεί στο ισόγειο του κτιρίου, όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΚΟ.Δ.Ε.Π., εξυπηρετεί αυτούς, που δεν μπορούν να έχουν τα αναγκαία βασικά φάρμακα. Τα προσφερόμενα φάρμακα προέρχονται από δωρεές κυρίως ιδιωτών. 

14. Πρόγραμμα «Διδακτική Αλληλεγγύη»: εθελοντές καθηγητές (ανά σχολικό έτος ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 38) προσφέρουν φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές της πόλης μας, που φοιτούν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο και πληρούν τις προϋποθέσεις βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς και ξενόγλωσσα μαθήματα σε ενδιαφερόμενους κάθε ηλικίας, δημότες και κατοίκους Πειραιά, που πληρούν τις προϋποθέσεις βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Το Πρόγραμμα αυτό εξυπηρετεί κάθε σχολική χρονιά κατά μέσο όρο 150 ωφελούμενους.

15. Πρόγραμμα εκμάθησης πολεμικών τεχνών από εθελοντή δάσκαλο σε παιδιά και ενήλικες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.
16. Πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας, Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού σε μετανάστες, που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και κατοικούν στον Πειραιά, υλοποιείτο από την ΚΟ.Δ.ΕΠ. μέχρι και τον Ιούνιο του έτους 2017. Πλέον τέτοιο πρόγραμμα υλοποιείται από το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών Πειραιά.

17. Πρόγραμμα συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχικής υγείας ωφελουμένων της ΚΟ.Δ.Ε.Π. και των φιλοξενούμενων στον Χώρο Φιλοξενίας Αστέγων Πειραιά.

18. Καλοκαιρινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης: απευθύνεται σε παιδιά 6-14 ετών (χωρίς εισοδηματικά κριτήρια) και παρέχει κάθε καλοκαίρι σε τρεις δεκαήμερες περιόδους δημιουργικές δραστηριότητες εντός και εκτός του χώρου του σχολείου, στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, καθώς και επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού και αναψυχής. Εξυπηρετεί ετησίως κατά μέσο όρο 400 παιδιά.

19. Η ΚΟ.Δ.Ε.Π. με τον Δήμο Πειραιά και τον Όμιλο για την Unesco Νομού Πειραιώς και Νήσων, έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας στο πλαίσιο των πράξεων «ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», «ΑΚΗΑ & ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ: ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» και «ΝΕΕΣ  ΔΟΜΕΣ ΑΣΤΕΓΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ», στο πλαίσιο των οποίων λειτουργούν οι κάτωθι δομές: Κοινωνικό παντοπωλείο, Δομή παροχής συσσιτίων, Κοινωνικό Φαρμακείο, Ανοιχτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων (ΑΚΗΑ) και Υπνωτήρια.

20. H ΚΟ.Δ.Ε.Π. ως φορέας υλοποίησης του Δήμου Πειραιά, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), από τον Μάιο του έτους 2018 υλοποιεί τη συνέχιση του Προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA, για την παροχή διαμονής και βοήθειας σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες. 


21. Η ΚΟ.Δ.Ε.Π. έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Δήμο Πειραιά και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Πειραιά (Ο.Π.Α.Ν.) για τη συγκρότηση της Αστικής Αρχής ΟΧΕ Πειραιά στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Αττικής με τίτλο «Πρόσκληση υποβολής Προτάσεων για «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΧΩΡΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΟΧΕ) ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΒΑΑ)» στο πλαίσιο του ΕΠ «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020.


22. Η ΚΟ.Δ.Ε.Π. έχει συνάψει μνημόνια συνεργασίας με διάφορους συλλόγους, φιλανθρωπικά σωματεία, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και ιδιωτικές εταιρείες με σκοπό την εξομάλυνση και επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν κάτοικοι και δημότες του Δήμου Πειραιά, την υλοποίηση κοινωνικών και/ή εκπαιδευτικών εθελοντικών δράσεων, έχει δε συνδράμει και στη διεξαγωγή εκδηλώσεων κοινωνικού χαρακτήρα σε συνεργασία με φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς και με ομάδες εθελοντών.

Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια στην ΚΟ.Δ.Ε.Π., με την ίδια επιμονή, την ίδια διάθεση προσφοράς και τον ίδιο σεβασμό στους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν ανάγκη τη στήριξή μας.