Έξω από τον χώρο προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων που βρίσκεται κοντά στο Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια, δύο γυναίκες εγκατέλειψαν την Κυριακή το μεσημέρι 28 Φεβρουαρίου τον σκύλο τους, έναν γερμανικό ποιμενικό αδιαφορώντας για τις συνέπειες του νόμου και για τι μπορεί να συμβεί στο ίδιο το ζώο από τα άλλα αδέσποτα της περιοχής.

Ο γραμματέας του Φιλοζωικού Σωματείου Νίκαιας - Κερατσινίου, Δημήτρης Χαϊδεμένος, εξήγησε ότι η κάμερα που έχουν τοποθετήσει στην είσοδο του χώρου (αφού εκεί εγκαταλείπονται συστηματικά ζώα) κατέγραψε το γεγονός και μάλιστα φαίνεται και ο εθελοντής του σωματείου, ο οποίος επισημαίνει στις δύο γυναίκες ότι δεν πρέπει να παρατήσουν εκεί τον σκύλο τους καθώς και το καταφύγιο είναι γεμάτο και κινδυνεύει από τις αγέλες των αδέσποτων.

Εκείνες αδιαφόρησαν παρά τις συστάσεις έλυσαν το λουρί με το οποίο κρατούσαν το λυκόσκυλο και μπήκαν γρήγορα στο μαύρο αυτοκίνητο τους, δίνοντας μάλιστα το χειρότερο παράδειγμα στο ανήλικο παιδί που τις συνόδευε και αρχικά κρατούσε το ζώο.

Σύμφωνα με τον κ. Χαϊδεμένο, η γυναίκα στην οποία ανήκει το σκυλί μια ημέρα πριν είχε πάρει τηλέφωνο στο σωματείο και είχε ζητήσει να πάει να αφήσει εκεί το ζώο της γιατί δεν μπορεί να το φροντίσει και δεν θέλει να το παρατήσει στη γειτονιά της, με τον φόβο θα του ρίξουν φόλα. Αν και της εξήγησαν ότι δεν μπορούν να το αναλάβουν την επόμενη μέρα πήγε επί τόπου μαζί με το ανήλικο παιδί της και μια ακόμα γυναίκα και παράτησε το ζώο.

NikaiaEgkatalipsiSkylouVideoFb

Είναι η στιγμή που η ξανθιά γυναίκα βγάζει το λουρί του σκύλου και παρατάει το ζώο

 

 

Οι εθελοντές του Φιλοζωικού Σωματείου Νίκαιας - Κερατσινίου ανέβασαν χθες το βράδυ στη σελίδα τους στο fabebook τα σχετικά βίντεο και σήμερα η ιδιοκτήτρια του ζώου κάλεσε τον πρόεδρο του σωματείου, Κώστα Σισμανίδη, κλαίγοντας και λέγοντας ότι παραδέχεται το λάθος της και ότι το παιδί της υφίσταται την κατακραυγή των συμμαθητών του εξαιτίας του συμβάντος, που δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο. Μάλιστα κάλεσε τον κ. Σισμανίδη στο σπίτι της για να διαπιστώσει την φτώχεια τους καθώς η ίδια είναι χήρα και αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα φροντίδας του ζώου.

Το Φιλοζωικό Σωματείο Νίκαιας - Κερατσινίου όπως εξήγησε, αποφάσισε να μην κινηθεί νομικά εναντίον της καθώς το ζώο ευτυχώς ήδη υιοθετήθηκε εξαιτίας της κακής οικονομική κατάστασης της οικογένειας.

Εντούτοις οφείλουμε να τονίσουμε ότι η δημοσιοποίηση του γεγονότος ήταν εκείνη που οδήγησε την ιδιοκτήτρια του ζώου να νοιαστεί όχι για τον σκύλο αλλά για την προστασία του παιδιού τους. Αν τα βίντεο δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας (παρά το γεγονός ότι η πράξη αυτή είναι ποινικά κολάσιμη και απαιτείται άδεια από την αρμόδια Εισαγγελία) εκείνη διόλου δεν θα είχε ενοχληθεί και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε να παραδεχτεί την πράξη της.

Όπως πολλές φορές έχουμε πει η αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων οφείλεται και στο γεγονός ότι οι κηδεμόνες ζώων δεν στειρώνουν τα κατοικίδια - και πετούν γατάκια και σκυλάκια παντού - και γιατί τα εγκαταλείπουν για πολλούς λόγους καθιστώντας τα αδέσποτα. Θυμίζουμε ότι η νομοθεσία (4039/2012) ζει πως όταν ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου δεν μπορεί να φροντίσει το ζώο του οφείλει να το παραδώσεις στον αρμόδιο Δήμο.