Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στο Δημοτικό Θέατρο, ο 5ος διαγωνισμός καινοτομίας «Blue Growth», για τη γαλάζια οικονομία, μια πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά. Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί πλέον έναν πρωτοπόρο και πρωτότυπο θεσμό για την πόλη του Πειραιά και γενικότερα για τη χώρα, που συμβάλει στην καινοτόμο ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Πειραιά κέρδισε πρόσφατα το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Προώθηση του Επιχειρηματικού Πνεύματος» για τη στρατηγική που έχει αναπτύξει στον τομέα της γαλάζιας ανάπτυξης, στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Προώθησης της Επιχειρηματικότητας έτους 2018, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Graz της Αυστρίας.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 12 υποψήφιες ομάδες που παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες  και πρακτικές ενώπιον συμβουλίου κριτών, με τη συμμετοχή ειδικών από τον χώρο της Ναυτιλίας, καθώς και πολυπληθούς κοινού.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, στην ομιλία του,  αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους έκανε απολογισμό των τεσσάρων χρόνων λειτουργίας του θεσμού, υπογραμμίζοντας  ότι το Blue Growth,  έχει δεχτεί 122 αιτήσεις, έχει εκπαιδεύσει 41 ομάδες,  26 από αυτές λειτουργούν σήμερα,  έχει επιτύχει και έχει συντηρήσει  γύρω στις 8 διεθνείς συνεργασίες,  έχει 42 μέλη «advisor report»,  ανθρώπους που βοηθάνε ενεργά αυτή τη δραστηριότητα,  15 μέντορες και σχεδόν 600 εκπαιδευτικές ώρες. 

Όπως επεσήμανε, «η πόλη του Πειραιά είναι η πρώτη πόλη στην Ευρώπη, η οποία σχεδίασε και υλοποιεί μια στρατηγική γαλάζιας ανάπτυξης και έχει προγραμματίσει 76 έργα με προϋπολογισμό 81 εκατ. ευρώ  με άξονα τη γαλάζια οικονομία».

Την τεχνογνωσία αυτή, όπως σημείωσε ο κ. Κόκκαλης, προσπαθεί να τη μεταφέρει ο Πειραιάς  σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, υλοποιώντας 3 ευρωπαϊκά έργα σε συνεργασία με 9 ευρωπαϊκές χώρες, είτε με στόχο τη μεταφορά του διαγωνισμού του «Blue Growth» σε άλλες πόλεις και σε άλλα λιμάνια είτε με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων  του εργατικού δυναμικού στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας  και τη διεύρυνση του ίδιου του δικτύου αυτού σε όλη την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στο 1o Κέντρο Καινοτομίας για τη γαλάζια ανάπτυξη, το οποίο θα είναι έτοιμο τους πρώτους μήνες του 2019, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, τόνισε ότι θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα της βιώσιμης θαλάσσιας οικονομίας  της πόλης και  το οποίο θα υποδέχεται μαθητές, φοιτητές, επιστήμονες, νέους επιχειρηματίες, ώστε να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες της γαλάζιας ανάπτυξης. Επιπλέον – πρόσθεσε - εντός του 2019, ο Δήμος Πειραιά θα  προκηρύξει  τα πρώτα 10 εκατ.  ευρώ, μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για τη στήριξη της γαλάζιας επιχειρηματικότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατάκτηση του 1ου βραβείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, υπογραμμίζοντας ότι είναι μία  εξαιρετικά σημαντική διάκριση  δεδομένου ότι  για τα βραβεία αυτά, που έχουν ξεκινήσει από το 2006, έχουν διαγωνιστεί έως σήμερα, πάνω από 2.800 πρωτοβουλίες και το βραβείο αυτό ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Τέλος, κάλεσε την κα Νάγια Πασχάλη Γενική Διευθύντρια στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η οποία στήριζε όλα αυτά τα χρόνια τη συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία παρέδωσε το βραβείο αυτό στον κ. Κόκκαλη.

1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα «Fishing Trips» για την πλατφόρμα που συνδέει τους τουρίστες με τους επαγγελματίες ψαράδες για αλιευτικό τουρισμό.

2ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα «Soldecom» για την εφαρμογή «Sentinel» για τη συγκέντρωση, επεξεργασία και διανομή δεδομένων υψηλής πιστότητας από τα πλοία προς αυτούς που τα χρειάζονται.

3ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα «Pculiar» για την on line εφαρμογή  για την συλλογική διατήρηση της μνήμης, της κουλτούρας και των παραδόσεων μέσω φωτογραφιών για βιωματικό τουρισμό και στις παραθαλάσσιες περιοχές.

4ο βραβείο δόθηκε στην ομάδα «MY SKIPPER» για την πλατφόρμα που κάνει κράτηση του καταλληλότερου Skipper για τουριστικά σκάφη.

5ο βραβείο πήρε η ομάδα «Marine Enorasys»  για τις καινοτόμες συσκευές που επιτρέπουν πλοήγηση  τη νύχτα, καθώς και  σε συνθήκες συννεφιάς και χαμηλής ορατότητας.               

6ο βραβείο πήρε η ομάδα «SEA VIEW» για την 360ο απεικόνιση όρμων λιμανιών και 3D απεικόνιση βυθού.

Την παρουσίαση έκαναν ο Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Αλεξανδράτος, καθώς και ο συνιδρυτής της «Aephoria.net» κ. Νίκος Βερβερίδης, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα του «Blue Growth».