Mε τις "πλάτες" Μέρκελ και Γιουνκέρ έγινε χτες το ανατολίτικο παζάρι στις Βρυξέλλες, επισημαίνει ο διεθνής Τύπος

Η Άγκυρα προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής με μία πρόταση - έκπληξη που είχε την σιωπηρή υποστήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, αλλά και της Κομισιόν όπως υποστηρίζουν γαλλικά δημοσιεύματα. Η Τουρκία από θέση ισχύος ζητά οικονομικά ανταλλάγματα για να δεχτεί πρόσφυγες στο έδαφός της αλλά και να της ανοίξει κι άλλο η πόρτα της Ευρώπης, υποστηρίζει ο γερμανικός Τύπος.  

 

Le Figaro: "Δέκα ημέρες διορία για τη συμφωνία"

Η Ε.Ε. έχει διορία δέκα ημερών για να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την Τουρκία, γράφει η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro" και προσθέτει: "Η Τουρκία ζητά ανταλλάγματα από την Ευρώπη για την μαζική επιστροφή των προσφύγων στο έδαφός της. Η Άγκυρα έσπρωξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μία νέα τολμηρή συμφωνία με την σιωπηρή υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ"

 

Le Monde: "Η Τουρκία σε θέση ισχύος"

H Μέρκελ θέλει να στείλει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα πίσω στην Τουρκία, γράφει η γαλλική εφημερίδα "Le Monde", επισημαίνοντας πως σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό, η Τουρκία βρίσκεται σε θέση ισχύος.

"Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, από θέση ισχύος, απαιτεί χρήματα ως αντάλλαγμα για να δεχτεί στο έδαφός του πρόσφυγες. H τουρκική Κυβέρνηση έκανε χτες την έκπληξη βάζοντας στο τραπέζι ένα σύνολο προτάσεων - οι οποίες προτάθηκαν με ζέση από την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - αλλά και μια λίστα με απαιτήσεις, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι στην απεγνωσμένη αναζήτηση μιας λύσης στην τρέχουσα κρίση που μαστίζει τη γηραιά ήπειρο".

H E.E. προσπαθεί να αναδιαμορφώσει την συμφωνία με την Τουρκία για να φρενάρει την μεταναστευτική ροή , σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα "Wall Street Journal".

 

Bild: "Η Ε.Ε. πρέπει να πληρώσει ακριβά"

H Tουρκία θα λάβει πίσω στο έδαφός της όλους τους πρόσφυγες εάν η Ε.Ε. πληρώσει ακριβά και ανοίξει τις πόρτες της κι άλλο στην Άγκυρα, γράφει η γερμανική εφημερίδα "Bild", σχολιάζοντας την στάση της τουρκικής κυβέρνησης στις χθεσινές διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κουφής στις Βρυξέλλες. 

Σε άλλο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η συμφωνία με το πόκερ για τους πρόσφυγες αναβλήθηκε. "Η απόφαση αναβλήθηκε! Αλλά η Τουρκία κάνει μια γενναιόδωρη προσφορά...", σχολιάζει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας.