Η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, Σταυρούλα Αντωνάκου, με άρθρο της στο peiraiasnews.gr, κάνει έναν σύντομο απολογισμό, δράσεων του Ο.Π.Α.Ν, για την ανάπτυξη του πολιτισμού και του αθλητισμού στην πόλη του Πειραιά.

Αναφέρει, χαρακτηριστικά στο κείμενο της, τις παρεμβάσεις που έγιναν και συνεχίζονται να γίνονται από τη σημερινή δημοτική αρχή, στα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα της πόλης.

Αναλυτικά το κείμενο της Σταυρούλας Αντωνάκου:

Ως Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, έχουμε την ευθύνη για την ανάδειξη των πολιτιστικών χαρακτηριστικών της πόλης μας και του μεγάλου λιμανιού, δίνοντας παράλληλα έμφαση στα κίνητρα για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του αθλητισμού για την κοινωνία του Πειραιά. 

Για την ολοκλήρωση και πραγμάτωση των στόχων μας, που είναι η συνολική αναβάθμιση του Πειραιά σε πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:  α) το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το οποίο είναι ένα εμβληματικό και  ιστορικό μνημείο, β) το Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, το αμφιθέατρο με θέα στον Σαρωνικό κόλπο,γ) ο Πολιτιστικός πολυχώρος «Κώστας Κωσταράκος»,δ) ο δημοτικός κινηματογράφος «Σινεάκ» καθώς και το πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά (Δημοτικό Ωδείο), υψηλού επιπέδου και μουσικής κατάρτισης. 

Σε σχέση με τον αθλητισμό, κάθε χρόνο διενεργείται με την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, το PIRAEUS SPORT CAMP με ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή για πάνω από οχτακόσια (800) παιδιά, με την υποστήριξη της ΠΑΕ Ολυμπιακός. 

Ο Δήμος Πειραιά, διαθέτει αυτή τη στιγμή, χώρους άθλησης για γονείς και παιδιά, όπως ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, ποδοσφαίρου , υπάρχουν δύο κλειστά γυμναστήρια , ένα δημοτικό ανοιχτό στάδιο και πέντε κλειστές αίθουσες γυμναστικής σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες Πειραιά.

Στο δημοτικό κολυμβητήριο Πειραιά, «Ανδρέας  Γαρύφαλλος», υπάρχουν δύο ανοιχτές θερμαινόμενες πισίνες, με προγράμματα ενηλίκων, παιδικά καθώς και ειδικά προγράμματα για εγκύους, ΑμεΑ, στρατιωτικές σχολές, κ.α. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πισίνα του 1ου Ειδικού Σχολείου ξεκίνησε να λειτουργεί το 2016, μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Δήμου και του Ο.Π.Α.Ν. 

Εξίσου, σημαντικό είναι ότι πραγματοποιούνται, προγράμματα θεραπευτικής κολύμβησης για τους μαθητές που φοιτούν στο Ειδικό Σχολείο και κατόπιν προγράμματα του ΟΠΑΝ για βρέφη και νήπια. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται επισκευές και συντηρήσεις σε όλους τους αθλητικούς και πολιτιστικούς μας χώρους, όπως, η ανακατασκευή της πισίνας εντός του Ειδικού Σχολείου Πειραιά, στην Δ΄ δημοτική Κοινότητα  η οποία και  λειτούργησε για πρώτη φόρα μετά από δεκαέξι χρόνια. Παράλληλα, υλοποιήσαμε την ολική ανακαίνιση του γηπέδου τένις στην πλαζ Βοτσαλάκια, το γήπεδο μπάσκετ στην Καστέλα, ενώ προχωρήσαμε στη δημιουργία Gym Park στο Νέο Φάληρο με παράλληλη ολική ανακατασκευή του γηπέδου.

Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε σε πλήρη  ανακαίνιση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, των γηπέδων του ΠΟΡΦΥΡΑ και του ΦΟΙΝΙΚΑ. Επίσης, προχωρήσαμε στη σύναψη προγραμματικής με την Περιφέρεια Αττικής για την υλοποίηση της πλήρης ανακατασκευής του Κλειστού Καμινίων, του Κλειστού γηπέδου ΣΑΛΠΕΑΣ καθώς του Πολυχώρου Αθλητισμού στο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΟ

Θα ήταν παράλειψη μου, αν δεν επεσήμανα την σημαντική συμβολή της ΠΑΕ Ολυμπιακός και προσωπικά του Ευάγγελου Μαρινάκη από το 2014 μέχρι και σήμερα η οποία παραμένει σταθερή και καθοριστική.

Δεν πρέπει να παραλείψω, ότι πάνω από 25 αθλητικές εκδηλώσεις και δρώμενα διοργανώνονται από την σημερινή δημοτική αρχή και οι περισσότερες εξ΄αυτών έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Αυτό το μικρό κείμενο θα έπρεπε κανονικά να ήταν η αρχή των πεπραγμένων της Διοικήσεως μου. Ένα μικρό κείμενο που πιθανόν να μην μπορεί να αποδώσει την ευγνωμοσύνη μου αλλά είναι αδύνατον να μην αναφερθεί. Το μεγαλύτερο μου «έργο» ήταν η ομοψυχία των συνεργατών μου. Αυτών που με πίστεψαν και βοήθησαν να υλοποιήσουμε μαζί, ως ΟΜΑΔΑ, όλα τα παραπάνω (και πολλά ακόμη περισσότερα) υπερβάλλοντας εαυτόν κυριολεκτικά. Το μεγαλύτερο μου ευχαριστώ, σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά, γιατί ήταν αληθινοί υποστηρικτές, γιατί ήταν έμπρακτα εκεί και ξεπεράσαμε δυσκολίες που φάνταζαν ακατάβλητες.

Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη που καθημερινά συμβάλει στην επίτευξη όλων των στόχων που έχουμε θέσει.
 

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΝΩΝΕΙ

Συνεχίζουμε με λίγα λόγια και πολλά έργα, για τον Πειραιά μας
 

Σταυρούλα Αντωνάκου