Παρά το γεγονός ότι είµαστε ακόµη στην αφετηρία της πορείας προς τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι πρώτες δηµοσκοπικές ενδείξεις πιστοποιούν την αδιαµφισβήτητη υπεροχή του υποψήφιου για την Περιφέρεια Αττικής, σηµερινού δηµάρχου Αµαρουσίου, Γιώργου Πατούλη.

Αυτό προκύπτει από δηµοσκόπηση της εταιρείας Alco για λογαριασµό των «Π», στην οποία επίσης καταγράφεται ότι η υπεροχή Πατούλη συνοδεύεται από πλήρη αποδοκιµασία της θητείας της Ρένας ∆ούρου στη συγκεκριµένη µεγάλη Περιφέρεια. Βεβαίως, µετά τον θλιβερό απολογισµό -δύο φορές µάλιστα- των πληµµυρών στη Μάνδρα και όσων τραγικών συνέβησαν στο Μάτι, µε την πλήρη απουσία της Περιφέρειας, το δηµοσκοπικό αποτέλεσµα ήταν αναµενόµενο.

Και ανεξαρτήτως του ότι είµαστε ακόµη αρκετούς µήνες πριν από τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, δύο στοιχεία είναι αυτά που µπορεί να οδηγήσουν σε περίπου ασφαλείς προβλέψεις του αποτελέσµατος της κάλπης για την ανάδειξη του περιφερειάρχη Αττικής.

Το πρώτο στοιχείο περιλαµβάνεται στην απάντηση των πολιτών στην ερώτηση αν έχει συµβάλει ή όχι η Περιφέρεια σε διάφορους τοµείς.

Ετσι, είναι εντυπωσιακό ότι στον τοµέα των αντιπληµµυρικών έργων σε ποσοστό 75% οι πολίτες απαντούν ότι δεν έχει συµβάλει, ενώ σε ποσοστό ακόµη µεγαλύτερο (78%) απαντούν ότι δεν έχει συµβάλει στην αντιµετώπιση των φυσικών καταστροφών. ∆ηλαδή, σε δύο τοµείς στους οποίους η κ. ∆ούρου βρέθηκε εκτεθειµένη.

Το δεύτερο στοιχείο προκύπτει από την απάντηση στην ερώτηση αν οι πολίτες θέλουν να επανεκλεγεί η κ. ∆ούρου ή να αναλάβει άλλος περιφερειάρχης. Μόλις ένα 16% -που είναι σαφές ότι προέρχεται από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ- θέλει επανεκλογή της κ. ∆ούρου, ενώ ένα συντριπτικό ποσοστό, 66%, θέλει άλλον περιφερειάρχη. Τα ανωτέρω στοιχεία τα υποστηρίζουν και άλλα ευρήµατα, όπως:

(α) Η πρόθεση ψήφου, σε συνδυασµό µε την εµπειρία δύο προηγούµενων σχετικών αναµετρήσεων για την Περιφέρεια. Ετσι, στην πρόθεση ψήφου ο κ. Πατούλης συγκεντρώνει ποσοστό 25% έναντι 15% της κ. ∆ούρου και 11% του κ. Σγουρού. Οµως, ενδιαφέρον έχει -σε σχέση µε τα παραπάνω ποσοστά και την εµπειρία των προηγούµενων αναµετρήσεων- ο λεγόµενος δείκτης επανεκλογής. Συγκεκριµένα, έχει παρατηρηθεί ότι, αν ένας εκλεγµένος ήδη δήµαρχος ή περιφερειάρχης µετρηθεί ενόψει της επόµενης εκλογικής αναµέτρησης κάτω από 30%, το βέβαιο είναι ότι δεν ξαναβγαίνει. Και η κ. ∆ούρου, αυτήν τη στιγµή τουλάχιστον, συγκεντρώνει µόλις 16%.

(β) Η αρνητική διάσταση στο πρόσωπο της κ. ∆ούρου, καθώς είναι πιο αρνητικές οι διαθέσεις προς αυτήν από ό,τι στη συνολική λειτουργία της Περιφέρειας. Πράγµατι, ενώ η απάντηση στο ερώτηµα αν οι πολίτες είναι ικανοποιηµένοι από το έργο και τη δράση της Περιφέρειας είναι «Καθόλου» σε ποσοστό 45%, όταν η ερώτηση προσωποποιείται στο έργο και τη δράση της κ. ∆ούρου, η απάντηση «Καθόλου» εκτοξεύεται στο 50%.

(γ) Η µονοδροµική συλλεκτικότητα ψηφοφόρων της κ. ∆ούρου σε σχέση µε την πολυσυλλεκτικότητα που εµφανίζει ο κ. Πατούλης. Πράγµατι, τα δηµοσκοπικά ποσοστά της κ. ∆ούρου είναι εµφανές ότι προέρχονται από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση του κ. Πατούλη παρατηρείται το εξής: ενώ στις τελευταίες εκλογές η Νέα ∆ηµοκρατία στην Περιφέρεια Αττικής συγκέντρωσε ένα ποσοστό 27,5%, στη δηµοσκόπηση ο νυν δήµαρχος Αµαρουσίου και υποψήφιος περιφερειάρχης συγκεντρώνει 25%.

Και το ποσοστό αυτό το συγκεντρώνει µε ένα µεγάλο ακόµη ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου, που φτάνει το 36%. Είναι υψηλό, την παρούσα στιγµή, το ποσοστό του κ. Πατούλη, αντλώντας ψήφους όχι µόνο από τη Ν.∆., αλλά και από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, την Ενωση Κεντρώων, τη Χρυσή Αυγή, αλλά ακόµη και από κάποιους από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Το συµπέρασµα είναι ότι, αν δεν κάνει ο κ. Πατούλης κάποιο σοβαρό λάθος τακτικής, που θα µπορούσε να προκαλέσει αντισυσπειρώσεις, το εκλογικό ποσοστό του θα µπορούσε να φτάσει το 35%-40%. Ηδη στη διευκρινισµένη δηµοσκοπική ψήφο, ο κ. Πατούλης συγκεντρώνει ποσοστό 39%, η κ. ∆ούρου 23%, ενώ οι υπόλοιποι πιθανοί υποψήφιοι που συµπεριέλαβε η σχετική έρευνα συγκεντρώνουν: Γ. Σγουρός 17%, Θ. Παφίλης 13% και Ηλ. Παναγιώταρος 8%.

ΕΥΚΟΛΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ

Με αυτά τα δεδοµένα, σηµασία έχει -µολονότι δεν αµφισβητείται το εύρος του προβαδίσµατος του κ. Πατούλη- ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι στον β’ γύρο. Πάντως, τον υποστηριζόµενο από τη Νέα ∆ηµοκρατία υποψήφιο περιφερειάρχη τον συµφέρει να έχει στον β’ γύρο αντίπαλο την κ. ∆ούρου σε σχέση µε τον κ. Σγουρό. Πράγµατι, στη διερεύνηση από τη δηµοσκόπηση της Alco της πρόθεσης ψήφου ανάµεσα στην κ. ∆ούρου και τον κ. Πατούλη, ο τελευταίος συγκεντρώνει ποσοστό 38% έναντι 20% της νυν περιφερειάρχου. Αντιθέτως, σε µια αναµέτρηση µεταξύ των κ. Πατούλη και Σγουρού, ο υποστηριζόµενος από τη Ν.∆. υποψήφιος συγκεντρώνει 33% και ο κ. Σγουρός 23%. Τέλος, βασικό στοιχείο για τους κύριους διεκδικητές της Περιφέρειας συνιστά η συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους, καθώς µέσω αυτών που θα τα συγκροτήσουν µπορεί να σηµειωθεί αυξηµένη πολυσυλλεκτικότητα του υποψήφιου περιφερειάρχη. Κανείς εκ των δύο πιθανών αντιπάλων του κ. Πατούλη, πάντως, δεν διαθέτει τη δυνατότητά του να προσελκύσει ψήφους και από άλλους χώρους. Οπως προαναφέρθηκε, η κ. Ρένα ∆ούρου στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Σγουρός από το Κίνηµα Αλλαγής, προσδοκώντας για το παραπάνω σε ψηφοφόρους της Νέας ∆ηµοκρατίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Στη μέτρηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ALCO για την Περιφέρεια Αττικής, στην πρόθεση ψήφου ο Γιώργος Πατούλης συγκεντρώνει ποσοστό 25% έναντι 15% της Ρένας Δούρου και 11% του Γιάννη Σγουρού. Ακολουθούν ο Θανάσης Παφίλης με 8% και ο Ηλίας Παναγιώταρος με 5%. Το Λευκό συγκεντρώνει 2%, Αποχή δηλώνει το 9% ενώ ΔΞ/ΔΑ απαντά το 25%.

Στο ερώτημα «Ποιον θα ψηφίζατε ανάμεσα σε Πατούλη και Δούρου», το 38% επιλέγει τον κ. Πατούλη έναντι της κ. Δούρου που συγκεντρώνει 20%. Σε αντίστοιχο ερώτημα «Ποιον θα ψηφίζατε ανάμεσα σε Πατούλη και Δούρου», ο πρώτος συγκεντρώνει 33% έναντι 23% του δεύτερου.

Η Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ από αυτό το Σάββατο και κάθε μήνα μέχρι τις εκλογές θα παρουσιάζει, σε συνεργασία με την ALCO βαρόμετρο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.