Το ξημέρωμα της 15ης Νοεμβρίου 2017 η Μάνδρα έζησε μια τραγωδία. Σαν σήμερα, ένα πριν από ένα χρόνο, η πόλη των 13.000 κατοίκων στη δυτική Αττική γνώρισε έναν πρωτόγνωρο «εφιάλτη»

Κατά τις πρωινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου του 2017, μετά από έντονη βροχόπτωση, μία «ξαφνική πλημμύρα» έπνιξε τη Δυτική Αττική και περισσότερο της περιοχές Μάνδρα, Νέα Πέραμος, Μαγούλα και Ελευσίνα, προκαλώντας τον θάνατο 20 ατόμων, ενώ υπήρξαν και μεγάλες υλικές καταστροφές. Η πλημμύρα ονομάστηκε η τρίτη μεγαλύτερη στην Αττική βάσει νεκρών.

Σπίτια και καταστήματα πλημμυρίζουν, αυτοκίνητα στοιβάζονται σαν κουβάρι το ένα πάνω στο άλλο και 24 άτομα χάνουν τη ζωή τους.

Στις ημέρες που ακολούθησαν υπήρξαν πολιτικές αντιδράσεις, όπου αναζητούνταν οι υπαίτιοι των καταστροφών, ενώ, φυσικά, υπήρξαν και βοήθειες προς τις πληγείσες περιοχές από τον χώρο του αθλητισμό έως και από τους πολίτες.

Την ίδια μέρα της καταστροφής, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κήρυξε εθνικό πένθος για τα θύματα, ενώ την επομένη μετέβη στην περιοχή.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Μάνδρα και η Νέα Πέραμος.

Τελικά οι νεκροί έφτασαν τους 23, έως και τις 27 Νοεμβρίου του 2017.

Ένα χρόνο μετά οι κάτοικοι στη Μάνδρα προσπαθούν ακόμα να επανέλθουν σε ρυθμούς κανονικότητας.

Οι αυτοψίες στην περιοχή της Μάνδρας, έχουν εντοπίσει 1064 καταστροφές κτιρίων, εκ των οποίων τα 794 είναι κατοικίες, τα 126 είναι επαγγελματικοί χώροι, τα 8 είναι δημόσια κτίρια και τα υπόλοιπα 136 αποθήκες και υπόγεια.

Στις περιοχή των Μεγάρων και στη Νέα Πέραμος, η αυτοψία έχει δείξει έως τώρα 448 καταστροφές κτιρίων, με τα 228 είναι κατοικίες, τα 38 επαγγελματικοί χώροι, με τα 6 να είναι δημόσια κτίρια και τα εναπομείναντα 123, να είναι αποθήκες και υπόγεια.

 

Το χρονικό μιας τραγωδίας

Ήταν 15 Νοεμβρίου 2017. Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.

Στις 06:39 το πρωί, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχεται την πρώτη τηλεφωνική κλήση για βοήθεια. Περίπου μισή ώρα αργότερα, η Αστυνομία εκδίδει ανακοίνωση, διά της οποίας αναφέρει πως εξαιτίας της ισχυρής νεροποντής έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου στο 39ο χιλιόμετρο στην περιοχή της Νέας Περάμου και ότι υπάρχουν προβλήματα και στη Νέα Εθνική Οδό, στο ρεύμα προς Κόρινθο.

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αχαΐας που εκτελούσε τη γραμμή Αθήνα - Πάτρα εγκλωβίζεται στην Εθνική Οδό, στον ανισόπεδο κόμβο του Θριασίου. Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, με τους 12 επιβάτες του να βγαίνουν σώοι.

Με το πρώτο φως της ημέρας, αναδεικνύεται το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής: Σπίτια και καταστήματα, πλημμυρισμένα, αυτοκίνητα «κουβάρι» και σμπαραλιασμένα πάνω σε τοίχους και μια τεράστια έκταση, το μεγαλύτερο μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Μάνδρας να έχει «θαφτεί» κάτω από τα νερά και τη λάσπη.

Παράλληλα, αρχίζουν να καταγράφονται και οι πρώτοι νεκροί, ενώ υπάρχουν αναφορές και για αγνοούμενους. Θα περάσουν αρκετές ημέρες, μέχρις ότου τα κλιμάκια της ΕΜΑΚ εντοπίσουν νεκρούς και τους τελευταίους από αυτούς. Τελικός τραγικός απολογισμός: 24 νεκροί.