Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου της πόλης κ. Νίκος Διαμαντής,  παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος του θεάτρου τα δύο επόμενα χρόνια. Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο μικρό Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, παρευρέθηκε η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει γίνει συστηματική δουλειά από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Νίκο Διαμαντή,  από την Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Ν. κα Σταυρούλα Αντωνάκου, τους ανθρώπους του Οργανισμού και όσους εργάστηκαν για το θέατρο. Ο κ. Μώραλης σημείωσε επιπλέον ότι η Δημοτική Αρχή δούλεψε στοχευμένα, προσπαθώντας να επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει σε τρεις σημαντικούς τομείς. Αρχικά ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στον οικονομικό εξορθολογισμό του Δημοτικού Θεάτρου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το 2014 το Δημοτικό Θέατρο είχε ιδιαίτερα υψηλό κόστος λειτουργίας σε ετήσια βάση με ελάχιστα έσοδα.  «Καταφέραμε να φέρουμε μία σχετική ισορροπία στα οικονομικά,  με αποτέλεσμα να πηγαίνει καλύτερα το θέατρο, να αυξάνονται τα έσοδα, να έχουν μειωθεί τα έξοδα και να μπορεί πλέον ο Δήμος Πειραιά και ο Ο.Π.Α.Ν. να «σηκώσουν» το βάρος της επιδότησης του», σημείωσε ο κ. Μώραλης. Επιπλέον υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή δεν χρειάζεται πλέον «δώρα» από τον οποιονδήποτε πρωθυπουργό, καθώς έχει καταφέρει να  έχει σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, όπως  επίσης και συμφωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού. «Τα οικονομικά του Θεάτρου είναι σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο», υπογράμμισε ο Δήμαρχος. Ο κ. Μώραλης επεσήμανε  επιπλέον ότι το Δημοτικό Θέατρο έχει μπει πλέον στον χάρτη των μεγάλων θεάτρων της χώρας, παρουσιάζοντας παραστάσεις υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, με σημαντικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στις σημαντικές συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί  με τρίτους φορείς, όπως το ίδρυμα Νιάρχου,  το ίδρυμα Λάτση, το ίδρυμα Λασκαρίδη, στη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων καθώς και στην υλοποίηση τριών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.  «Επιδίωξή  μας ήταν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά να είναι ένα θέατρο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερους Πειραιώτες και όχι μόνο. Το θέατρο φυσικά και δεν είναι για μία καλλιτεχνική «ελίτ».  Θέλαμε ένα θέατρο ανοιχτό σε όλους και το πετύχαμε», σημείωσε ο Δήμαρχος.  Αναφέρθηκε ακόμη, στο φεστιβάλ  «Πάμε Δημοτικό; – Πάμε Πειραιά;», το οποίο πραγματοποιείται  για ένα δεκαπενθήμερο το καλοκαίρι, όπου πλέον όλοι οι φορείς της πόλης μπορούν να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους χωρίς κάποια επιβάρυνση. «Αυτοί ήταν οι στόχοι μας  πριν από τέσσερα  χρόνια και νομίζω ότι σιγά-σιγά υλοποιούνται. Δεν λέω ότι έχουμε αγγίξει το τέλειο, καθώς υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης», τόνισε ο κ. Μώραλης.

Ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε επίσης στο φουαγιέ που θα διαθέτει σε είκοσι ημέρες το Δημοτικό  Θέατρο Πειραιά.  Όπως  τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης: «ήταν  κάτι που μας στεναχωρούσε και  θεωρώ ότι ήταν ντροπή ένα  Δημοτικό Θέατρο να έχει ένα μηχάνημα με κέρματα και να μην έχει ένα φουαγιέ αντάξιό του. Υπεγράφη προχθές η σύμβαση και πολύ σύντομα θα έχουμε φουαγιέ ανάλογο του Δημοτικού Θεάτρου».

Ο κ. Μώραλης υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή θα συνεχίζει να  στηρίζει το Δημοτικό Θέατρο.  Επεσήμανε ότι δεν έχει παρέμβει καθόλου στη δουλειά του Νίκου Διαμαντή και ότι αυτό είναι μία παράμετρος επιτυχίας. «Δεν είναι δουλειά του Δημάρχου να επιλέγει παραστάσεις, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, ούτε να καθοδηγεί τον εκάστοτε Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Θεωρώ λοιπόν  ότι η δική μου προσφορά στο θέατρο ήταν  ότι δεν ασχολήθηκα καθόλου με τη δουλειά του Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Τον άφησα να κάνει μόνος του τη δουλειά του, την οποία και ξέρει πολύ καλά. Τα αποτελέσματα είναι θετικά», σημείωσε. Τέλος ο κ. Μώραλης ευχαρίστησε την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, για τη συμβολή της στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

 

 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου κ. Νίκος Διαμαντής, παρουσίασε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου για τα επόμενα δύο χρόνια και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη,  την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, την Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Ν. κα Σταυρούλα Αντωνάκου, τους ανθρώπους που εργάζονται στον Ο.Π.Α.Ν. όλους όσοι δουλεύουν στο Δημοτικό Θέατρο, καθώς και τους καλλιτέχνες, που όπως είπε «όλοι μαζί, αυτά τα τέσσερα χρόνια, με μοναδικό τρόπο πετύχαμε να έχουμε ένα κοινό όραμα».       

Σύντομο χαιρετισμό έκαναν οι: Γιώργος Κιμούλης, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Νικαίτη Κοντούρη, Ρούλα Πατεράκη, Στρατής Πασχάλης, Έφη Θεοδώρου, Δημήτρης Λιγνάδης, Νότης Ανανιάδης και Μάκης Τσίτας.   

 

Το πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου είναι διαθέσιμο στο www.dithepi.gr