Επαναφορά των διατάξεων για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ), προτείνει το ΚΚΕ, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.  

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ «Με το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) δεσμεύτηκαν για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελούσε ένα μέτρο - αντιστάθμισμα στις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών», αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, Τάσσος Σταύρος, Νίκος Καραθανασόπουλος και Σάκης Βαρδαλής, που κατέθεσαν την τροπολογία.

Επισημαίνουν δε ότι η προσωρινή διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά μέχρι τις 31/12/2018, και με πρόφαση το προσφυγικό, είναι μία ενέργεια νομιμοποίησης των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ, που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών.  

«Το ΚΚΕ διεκδικεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στο πλαίσιο αυτό προτείνει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου», αναφέρουν οι βουλευτές στο κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης της τροπολογίας.