Παρά το γεγονός ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, προσδιόρισε τον χρόνο των εκλογών περί τα μέσα του επόμενου Οκτωβρίου, οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο των ημερών δεν αποκλείουν εκλογικό αιφνιδιασμό κατά το πρώτο τρίμηνο του ’19. Μάλιστα, τα όσα εκτυλίσσονται σε επίπεδο πολιτικών πρωτοβουλιών το τελευταίο διάστημα ενισχύουν τη συγκεκριμένη εκτίμηση-πληροφορία. Το πακέτο παροχών, οι εξαγγελίες για προσλήψεις, οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, το deal με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η εφαρμογή του δόγματος Πολάκη και η οριστικοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών καταδεικνύουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει στα πλάνα του και τον εκλογικό αιφνιδιασμό. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές, κανένας πρωθυπουργός δεν προχωρά σε τόσες θετικές παρεμβάσεις-υποσχέσεις, αν έχει κατά νου να προσφύγει στις κάλπες έπειτα από 11 μήνες.

Ο κ. Τσίπρας, έχοντας τη λογική του χαρτοπαίκτη -όπως και ο συγκυβερνήτης του, Π. Καμμένος-, θεωρεί ότι οι παροχές σε συνδυασμό με την επιχείρηση «Χειροπέδες» θα συμβάλουν προκειμένου να μειωθεί η απόσταση που τον χωρίζει από τη Ν.Δ. Από τη στιγμή που θα συμβεί αυτό, ο πρωθυπουργός θα ανασύρει από το συρτάρι του το εκλογικό χαρτί. Ο στόχος που έχει θέσει είναι να μην επιτύχει αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρηθεί σε ποσοστά άνω του 25%. Και αυτό γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι στην περίπτωση της «γαλάζιας» αυτοδυναμίας και της εκλογικής συντριβής του κόμματός του, εκ των πραγμάτων θα τεθεί θέμα ηγεσίας από τους δελφίνους του κυβερνώντος κόμματος. Αλλωστε, ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι ο μόνος που κατάφερε να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματός του έπειτα από εκλογική ήττα, κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ολοι οι υπόλοιποι, αν και το επιθυμούσαν, οδηγήθηκαν στο ίδιο Μέγαρο, το Ζάππειο, προκειμένου να ανακοινώσουν την απόφασή τους να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για τη διαδοχή τους. Ο πολιτικός νεκροθάφτης της Αριστεράς δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ρισκάρει τον θώκο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Εχοντας στραμμένο το βλέμμα στον Ιανουάριο του 2020, όταν θα πραγματοποιηθεί η Προεδρική εκλογή, και με δεδομένο ότι οι μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική, άρχισε να αναζητά τον χρόνο του εκλογικού αιφνιδιασμού. Καταλυτικό ρόλο σε σχέση με αυτό παίζει η ψήφιση της συμφωνίας με τα Σκόπια.

Αν αυτή έρθει προς ψήφιση περί τα τέλη Δεκεμβρίου, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται να δούμε τον κ. Τσίπρα να ανακοινώνει εκλογές ακόμη και εντός του Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό να έχει στραμμένο το βλέμμα στη δική του διατήρηση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: parapolitika.gr