Ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα στον Μαραθώνα η κλασική διαδρομή του 36ου Μαραθωνίου της Αθήνας που διέρχεται από τον τόπο του μαρτυρίου τον περασμένο Ιούλιο, το Μάτι της Αττικής.
 
Η διοργάνωση, όπως κάθε χρόνο, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης και βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, βαλκανιονίκη του στίβου στο άλμα εις μήκος. Ωστόσο φέτος ο δήμαρχος Μαραθώνα αφιέρωσε τη διοργάνωση στη μνήμη των νεκρών από τη φωτιά στο Μάτι.
 
«Φέτος ο Μαραθώνιος είναι πολύ ιδιαίτερος για εμάς μετά από αυτήν την τραγωδία που είχαμε με τις φωτιές στο Μάτι» τόνισε ο δήμαρχος Μαραθώνα, απευθυνόμενος στους αθλητές που συμμετέχουν στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, λίγο πριν από την εκκίνηση του αγώνα. «Θα σας παρακαλούσα, επειδή το αφιερώνουμε στη μνήμη των 99 νεκρών, να κάνουμε ένα λεπτό σιγή στη μνήμη τους» πρόσθεσε ο Ηλίας Ψινάκης μέσα σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα.
 
Στη συνέχεια ακολούθησε η ορκωμοσία των αθλητών και δόθηκε το σήμα της εκκίνησης.
 
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος προανήγγειλε τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει ο ΣΕΓΑΣ για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος σ’ αυτό το κομμάτι της διαδρομής:
 
«Χάθηκαν ζωές, καταστράφηκε το περιβάλλον, ταλαιπωρούνται χιλιάδες άνθρωποι. Ο μαραθώνιος δεν θα μπορούσε να μην ενδιαφερθεί για το γεγονός αυτό και να μη συμβάλει στο μέτρο που μπορεί. Νιώθουμε βαθύ σεβασμό στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν και γι’ αυτό προχωράμε σε μια πρωτοβουλία να αναδασώσουμε τη μαραθώνια διαδρομή. Πέρα από το ουσιαστικό, θα υπάρχει και μια συμβολική κίνηση την ημέρα του αγώνα, κάθε δρομέας θα κληθεί να φορέσει μια πράσινη μπαντάνα, προκειμένου να πρασινίσουμε εικονικά το κομμάτι της διαδρομής και του χρόνου να το έχουμε πετύχει κυριολεκτικά».
 
Με «μάτια βουρκωμένα»
 
Κάθε χρόνο, οι μαραθωνοδρόμοι ακολουθούν την ίδια ακριβώς διαδρομή. Ωστόσο φέτος κάτι θα έχει αλλάξει.
 
Φέτος οι δρομείς του Αυθεντικού Μαραθωνίου θα αντικρίσουν το μαύρο φόντο της καταστροφής στους οικισμούς της τραγωδίας – στο Μάτι, στον Νέο Βουτζά και στη Ραφήνα των 99 νεκρών και των κατεστραμμένων σπιτιών.
 
Για τη Μαρία Αντζουλή και τον Γιάννη Πάλμο, που θα συναντηθούν στην ιστορική αφετηρία του Μαραθώνα την ερχόμενη Κυριακή, ξεχωρίζουν μόλις τέσσερα χιλιόμετρα του απαιτητικού αγώνα. Είναι η έκταση της καμένης γης επί της Λεωφόρου Μαραθώνος, μία απόσταση που θα διανύσουν, όπως συμφωνούν και οι δυο, «με βαριά καρδιά και βουρκωμένα μάτια».
 
Οι δύο πυρόπληκτοι από το Μάτι έζησαν με διαφορετικό τρόπο την πύρινη κόλαση της 23ης Ιουλίου. Κοινά ήταν όμως η αγωνία για τους συγγενείς τους που κινδύνεψαν, η θλίψη για τους γείτονες που «χάθηκαν» στις φλόγες και ο πόνος για τον λεηλατημένο από τη φονική φωτιά τόπο.
 
 
 
Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
 
Οι δρομείς θα ακολουθήσουν την κλασική διαδρομή των 42 χιλιομέτρων καθώς και 5 ακόμα διαδρομές 10 χιλιομέτρων αλλά και αγώνες για παιδιά και Άτομα με ειδικές Ανάγκες.
 
Την εκκίνηση του αγώνα δρόμου των 10 χιλιομέτρων θα δώσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στις 8:30, από τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας στο Σύνταγμα.
 
Η εκκίνηση του αγώνα δρόμου των 5 χιλιομέτρων θα δοθεί στις 7:45 στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας, στο Σύνταγμα, και θα ακολουθηθεί η διαδρομή: Λ. Βασ. Αμαλίας – Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) – Ρήγα Φεραίου – Ακαδημίας – Λ. Βασ. Σοφίας – αναστροφή Λ. Βασ. Σοφίας (ΝΙΜΙΤΣ) – Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρ. Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο.
 
Ο αγώνας των 10 χιλιομέτρων θα διεξαχθεί κατά μήκος της διαδρομής Λ. Βασ. Αμαλίας – Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) – Χαρ. Τρικούπη – Ακαδημίας – Λ. Βασ. Σοφίας – Φειδιππίδου – Λ. Μεσογείων – αναστροφή Λ. Μεσογείων (πρώην Σχολές Αξιωματικών ΕΛΑΣ) – Λ. Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου – Φειδιππίδου – Λ. Μεσογείων – Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρ. Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο.
 
Η εκκίνηση του αγώνα δρόμου SPECIAL OLYMPICS HELLAS (1.200 μ.), θα δοθεί στις 8:50 από τη Λεωφόρο Βασ, Σοφίας στο Σύνταγμα και θα ακολουθηθεί η διαδρομή Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρ. Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο.
 
Η εκκίνηση του αγώνα παίδων (1.200 μ.) θα δοθεί στις 10:25 από τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας στο Σύνταγμα και θα ακολουθηθεί η διαδρομή Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρ. Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο.
 
Aπό το βράδυ του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 11 Νοεμβρίου θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
 
Μεταξύ άλλων, θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων ως εξής: Στη Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και του Πύργου Αθηνών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, από τις 7:00 έως τις 17:30.
 
Στη Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Μιχαλακοπούλου και της Λ. Κηφισίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, από τις 7:00 έως τις 17:30.
 
Στη Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Κηφισίας και Βασ. Κωνσταντίνου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, από τις 7:00 έως τις 17:30.
 
Στη Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ιλισίων και της Λ. Μεσογείων, από τις 7:00 έως τις 17:30.
 
Στη Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, από τις 5:00 έως τις 17:30.
 
Στη Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10/11/2018 έως τις 19:00 την Κυριακή 11/11/2018.
 
Στη Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Καλλιρόης και της Λ. Βασ. Αμαλίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα, από τις 5:00 έως τις 7:00