Ζαλίζει το σχέδιο Τσίπρα για προσλήψεις στο δημόσιο με προφανή στόχο να συγκινήσει τους ψηφοφόρους στο δρόμο για κάλπες. Μέσα σε μια τηλεοπτική συνέντευξη (στον Alpha) μίλησε για 34.000 θέσεις εργασίας τη διετία 2019-2020 με προφανή στόχο να δημιουργήσει ελπίδες σε μια χώρα με υψηλότατο ποσοστό ανεργίας, όπου το Δημόσιο εξακολουθεί να είναι όνειρο για πολλούς.

Ο κ. Τσίπρας επισημοποίησε το σχέδιο για 10.000 θέσεις που θα προκύψουν από την μεταφορά των ιερέων εκτός μισθοδοσίας Δημοσίου, εντός του 2019, και εφόσον υλοποιηθεί η συμφωνία με τον Ιερώνυμο. Προανήγγειλε συνολικά 16.000 προσλήψεις εντός του 2019 και 18.500 εντός του 2020, επικαλούμενος και τα στοιχεία για τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης.

Στα μαθηματικά Τσίπρα: Οι 16.000 προκύπτουν από την κάλυψη των θέσεων υπαλλήλων που θα συνταξιοδοτηθούν και είναι περίπου 8.500 στις οποίες προστίθενται 7.500 προσλήψεις που έχουν ήδη εγκριθεί.

Οι 10.000 κενές θέσεις που θα προκύψουν από τη μεταφορά των ιερέων εκτός δημοσίου θα προκηρυχθούν το 2019 για να καλυφθούν το 2020. Σε αυτές θα προστεθούν άλλες 8.500 περίπου προσλήψεις πάλι στο πλαίσιο των υπαλλήλων που θα συνταξιοδοτηθούν αυτό το έτος.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπήρξαν μυστικές διαβουλεύσεις και ζυμώσεις με την Εκκλησία που κράτησαν για περισσότερο από τρία χρόνια προκειμένου να οδηγηθούμε στη συμφωνία, που όμως προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στον κλήρο και αντιδράσεις από πολλούς μητροπολίτες.

«Ακόμη και κάποιος άθρησκος, μπορεί να πιστεύει στα θαύματα της βούλησης. Έχουμε αναπτύξει μία πολύ καλή σχέση. Είναι θαύμα όταν μετά από 79 χρόνια βρίσκεις μία λύση προωθητική. Αυτό το «θαύμα» είχε προεργασία 3 χρόνια. Εδώ και 1,5 χρόνο έχουμε βάλει κάτω τις επιτροπές μας» σημείωσε.

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα για τις προσλήψεις: «Κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω, αναγνωρίζουμε ότι πήραμε περιουσία από την Εκκλησία σε χαμηλότερο τίμημα. Και για να αποκαταστήσουμε τη βλάβη θα δίνουμε ένα επίδομα για τη μισθοδοσία των κληρικών. Και η εκκλησία θα αναγνωρίζει πως δεν έχει καμία αξίωση από την περιουσία και θα αποδεσμεύσει τους ιερείς από το μισθολόγιο. Και απελευθερώνονται 10.000 θέσεις από το Δημόσιο ώστε να κάνουμε προσλήψεις εκεί που χρειάζεται το Κράτος (…) Θα προκηρυχθούν άμεσα από το 2019 ώστε να αρχίσουν να πληρώνονται αυτές οι θέσεις από το 2020». 

]