Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης απηύθυνε  χαιρετισμό στην επίσημη τελετή εορτασμού των 80 χρόνων από την ίδρυση  του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που πραγματοποιήθηκε χθες, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.

Η επίσημη τελετή εορτασμού τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου, ο οποίος  τίμησε  την εκδήλωση με την παρουσία του και απηύθυνε χαιρετισμό.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο ο Δήμαρχος Πειραιά και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Στην  τελετή εορτασμού  μίλησαν επίσης: ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ.  Άγγελος Κότιος, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθηγητής κ.  Κωνσταντίνος Γαβρόγλου και ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, καθηγητής κ. Νίκος Κοτζιάς. 

 

Κατά την εκδήλωση βραβεύτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από την Ορχήστρα Πνευστών, του Μουσικού Σχολείου Πειραιά.

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς γιορτάζει  την 80η επέτειο ίδρυσής του με  σειρά εκδηλώσεων που θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018.

 

Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη:

«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Πειραιώς,

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι

Κυρίες & Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην επίσημη τελετή του εορτασμού της 80ης επετείου από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πειραιώς. 80 χρόνια προσφοράς στην παιδεία και τον πολιτισμό της πόλης του Πειραιά.

Το 1938 ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Βιοτεχνών ιδρύει τη «Σχολή Βιομηχανικών Σπουδών», τον προπομπό του σημερινού Πανεπιστημίου Πειραιά, με σκοπό την εκπαίδευση των στελεχών της βιομηχανίας σε οικονομικά, νομικά και τεχνικά θέματα. Αρχικά η έδρα του ήταν στην Αθήνα, το 1958 όμως μεταφέρεται στον Πειραιά και μετονομάζεται σε Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή και από το 1989 σε Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Το Πανεπιστήμιο Πειραιά αποτελεί για την πόλη μας ένα τεράστιο κεφάλαιο, ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές του Πειραιά στο εξωτερικό. Είναι ένα πρωτοπόρο εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα, με έντονη παρουσία και κύρος στο διεθνή επιστημονικό και ευρύτερο ακαδημαϊκό χώρο.

Για εμάς ως Δημοτική Αρχή, το Πανεπιστήμιο μας αποτελεί έναν στρατηγικό συνεργάτη, ο οποίος παράγει ερευνητικό έργο και καινοτομία πάνω σε κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη της πόλης μας, όπως είναι η ναυτιλία, η οικονομία και ο τουρισμός. Είναι ένας χώρος ελεύθερης σκέψης, εξωστρέφειας, δημιουργίας και έμπνευσης, στοιχεία απόλυτα συνυφασμένα με το όραμά μας για το μέλλον του Πειραιά.

Για τον λόγο αυτό τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε αναπτύξει μια πολύ στενή και πολυεπίπεδη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, η οποία εδράζεται στην κοινή μας πεποίθηση ότι το Πανεπιστήμιο μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη μέσω της διάδοσης της γνώσης και της τεχνογνωσίας και στην προαγωγή της πόλης του Πειραιά τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Όλοι οι Πειραιώτες αισθανόμαστε υπερηφάνεια που έχουμε στην πόλη μας ένα από τα καλύτερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, με υψηλής κατάρτισης επιστημονικό προσωπικό και πολλές και σημαντικές διακρίσεις. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, την περίοδο της κρίσης, το Πανεπιστήμιο Πειραιά κατάφερε να λειτουργήσει με επάρκεια και αποδοτικότητά. Είναι μια απόδειξη ότι η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση μπορεί - όπως οφείλει - να προσφέρει υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικές σπουδές.

Εύχομαι το Πανεπιστήμιο Πειραιώς να συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια να κοσμεί την πόλη μας και να τροφοδοτεί τη χώρα με νέους επιστήμονες, ικανά στελέχη και ανθρώπινο δυναμικό, τους οποίους έχουμε ανάγκη και χρειαζόμαστε κοντά μας για να προχωρήσουμε μπροστά.

Από την πλευρά μας θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Πανεπιστήμιο μας, έχοντας ως σταθερό προσανατολισμό την ενίσχυση των δεσμών της τοπικής κοινωνίας με την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Σας ευχαριστώ».