Το Διεθνές Συνέδριο της Ναυτιλίας με θέμα "Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές και Νησιωτικότητα: Περιβάλλον, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα" θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως 11 Μαρτίου 2016 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Παράλληλα, το συνέδριο αυτό θα τελεστεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, ενώ το διοργανώνουν το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) σε συνεργασία με το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου και Ιονίου - ΔΑΦΝΗ.

Ειδικότερα, στο συνέδριο αυτό το παρών θα δώσουν στελέχη λιμενικών αρχών, εκπρόσωποι από το χώρο της ναυτιλίας και της βιομηχανίας, πανεπιστημίων, επιμελητηρίων και μη κυβερνητικών οργανώσεων (από την Ελλάδα αλλά και από διάφορες χώρες).

Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη του ζωτικού ρόλου των λιμένων και της ναυτιλίας στη χάραξη μιας αναπτυξιακής στρατηγικής στον Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό χώρο, η οποία θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της περιοχής, συμβάλλοντας κατά αυτόν τρόπο στη δραστηριοποίηση υφιστάμενων αλλά και νέων, αναδυόμενων οικονομικών υποκειμένων.