Ο Δήμος Πειραιά και η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά "Η Ομόνοια", τίμησαν τη μνήμη του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από τον θάνατο του, σε επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.


 
Μουσικοχορευτικά συγκροτήματα της "Ομόνοιας", πλαισίωσαν την εκδήλωση, ενώ ακολούθησε συναυλία με τον Αχιλλέα Δραμουντάνη και το συγκρότημά του.
 
Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, σε χαιρετισμό του όνισε:

"Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι Κρήτες, καλησπέρα σας.
 
Νιώθω ιδιαίτερη υπερηφάνεια και χαρά που τιμάμε απόψε από κοινού με την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά "Η Ομόνοια" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μια ιδιαίτερα σημαντική επέτειο, τη συμπλήρωση 80 ετών από το θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Του μεγαλύτερου ίσως πολιτικού της νεώτερης Ελλάδας, ο οποίος σφράγισε με την παρουσία του πολλά και δύσκολα χρόνια της πολιτικής ζωής του τόπου.
 
Αυτόν τον σπουδαίο πολιτικό τιμά σήμερα ο Πειραιάς. Τον Κρητικό που είχε όμως ιδιαίτερους δεσμούς με την πόλη μας, καθώς για περίπου μια δεκαετία είχε διατελέσει βουλευτής Πειραιά και νήσων. Οι Πειραιώτες είχαν την τύχη να εκπροσωπούνται στην Βουλή από αυτόν τον μεγάλο πολιτικό άνδρα, που έμελλε να γίνει 7 φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας και να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, ως τον θάνατό του το 1936.
 
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει ταυτιστεί, ως επί το πλείστον με τη Μεγάλη Ιδέα και τον διπλασιασμό της εδαφικής έκτασης της Ελλάδας. Γι αυτό που είναι όμως λιγότερο γνωστός είναι το τεράστιο μεταρρυθμιστικό του έργο, στην προσπάθεια εσωτερικής ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού της χώρας.
 
Έκανε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, στο αγροτικό, στους τομείς της εργασίας και της κοινωνικής πρόνοιας. Σημερινές σημαντικές δομές του ελληνικού κράτους, έχουν τη δική του σφραγίδα.
 
Ογδόντα χρόνια από τον θάνατό του ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει μείνει στη μνήμη όλων των Ελλήνων ως ο ηγέτης που άλλαξε το χάρτη της χώρας του και τη μοίρα του λαού του. Ήταν πολιτικός με διεθνή ακτινοβολία που κατόρθωσε να κερδίσει την αναγνώριση από τους σύγχρονούς του ηγέτες, παρότι κυβερνούσε ένα μικρό, βαθιά πληγωμένο οικονομικά και κοινωνικά κράτος. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε από τους λίγους πολιτικούς ηγέτες, που στην εποχή του αγωνίστηκε για τη σημασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Λατρεύτηκε από τους περισσότερους και μισήθηκε από λιγότερους ταυτόχρονα, στο μέγιστο βαθμό.


 
Θα ήθελα να συγχαρώ την "Ομόνοια", την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά για την πρωτοβουλία της αποψινής εκδήλωσης, αλλά και για τη γενικότερη δράση της στην Πειραϊκή κοινωνία. Είναι ένας σύλλογος με αστείρευτη όρεξη για δράση και συμμετοχή, ένας σύλλογος που τιμά τα ήθη και τις παραδόσεις των Κρητών, ένας σύλλογος τέλος, που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην πολιτιστική και όχι μόνο,  ζωή του Πειραιά.
 
Ο Δήμος Πειραιά και εγώ προσωπικά, θα είμαστε πάντα κοντά σας, αρωγοί στις δράσεις σας, όπως είστε και εσείς πάντα δίπλα μας, στηρίζοντας έμπρακτα με τις ιδέες και τη συμμετοχή σας, κάθε πρωτοβουλία προς όφελος της πόλης του Πειραιά.
Σας ευχαριστώ πολύ"
.


 
 
Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού, Ειρήνη Νταϊφά, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού της, μετέφερε μήνυμα από την οικογένεια Βενιζέλου. Η κα Νταϊφά επισήμανε:
 
"Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο, Θεόδωρο Τσόντο, και τα μέλη της Αδελφότητας Κρητών "Η Ομόνοια" γι΄ αυτή την πρωτοβουλία, να τιμήσουμε στη σημερινή εκδήλωση μνήμης τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην πόλη του Πειραιά. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω και προσωπικά - γιατί είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμένα - που η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιείται στον φυσικό μου χώρο, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
 
Είναι αναμφισβήτητα εξαιρετικά δύσκολο σε έναν σύντομο χαιρετισμό να προσπαθήσει κάποιος να περιγράψει την ισχυρή, πολύπλευρη και πολυσήμαντη προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου καθώς και να επιδιώξει να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα του ή να κάνει την όποια αναδρομή της πορείας του μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ένας άνθρωπος που σφράγισε τη μοίρα της Ελλάδας και καθόρισε τη μοίρα της τότε υποδουλωμένης Κρήτης. Ένας κορυφαίος, ξεχωριστός Έλληνας πολιτικός που σκοπός του ήταν η δημιουργία μιας ενωμένης Ελλάδας. Ένας σπουδαίος ηγέτης με θάρρος. Ένας άνθρωπος πρωτοπόρος, εκσυγχρονιστής, μεταρρυθμιστής, οραματιστής, αλλά πάνω από όλα ένας πραγματικός φιλέλληνας. Αναμφισβήτητα μια πορεία παράδειγμα προς μίμηση  που έρχεται να μας αφυπνίσει και να μας διδάξει. Το καταλληλότερο παράδειγμα για κάθε πολιτικό αλλά και για κάθε πολίτη.
 
Ένας άνθρωπος που στιγμάτισε τη χώρα μας και αν μη τι άλλο, οφείλουμε να μην μείνουμε θεατές του ιστορικού παρελθόντος, αναλαμβάνοντας ο καθένας μας το δικό του μερίδιο στη διαμόρφωση της ιστορίας μας. Μιας ιστορίας που όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, όχι απλά συνεχίζεται, αλλά με την προσπάθεια και τη συμβολή όλων μας, μπορούμε να γράψουμε υπέρλαμπρες σελίδες για τη μετέπειτα πορεία της.
 
Αγαπητοί καλεσμένοι,
είχα τη χαρά και την τιμή πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου 2015 να βρεθώ στην όμορφη Κρήτη, καλεσμένη των εγγονών του Ελευθερίου Βενιζέλου, Λευτέρη και Ειρήνης Βενιζέλου, στα εγκαίνια του Μουσείου "Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου" που τέλεσε με μεγάλη επισημότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην Χαλέπα των Χανίων. Μια τιμητική πρόσκληση που αποδέχθηκα με ιδιαίτερη χαρά και που μου έδωσε την ευκαιρία τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όσο και της εκδήλωσης, να μάθω ακόμα περισσότερα πράγματα για τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
 
Η συγκεκριμένη ημέρα έχει χαρακτεί σαν μια από τις σημαντικότερες μέρες της ζωής μου και η μνήμη της θα παραμείνει ανεξίτηλη. Φυσικά καταλήγω και πάλι ακριβώς από εκεί που ξεκίνησα. Το να μιλήσει κάποιος για τον Ελευθέριο Βενιζέλο είναι ακατόρθωτο, μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Είχα καλέσει με μεγάλη μου χαρά στη σημερινή εκδήλωση τον εγγονό του Ελευθερίου Βενιζέλου, τον Λευτέρη με τη σύζυγό του.

Παρόλο που ήθελαν πολύ να βρίσκονται κοντά μας, δυστυχώς μία ξαφνική αδιαθεσία τους απέτρεψε. Στέλνουν τους θερμούς χαιρετισμούς τους και τη βαθύτατη εκτίμησή τους τόσο στην Αδελφότητα Κρητών "Η Ομόνοια" όσο και στη Δημοτική Αρχή του Πειραιά, για την πρωτοβουλία μας να τιμήσουμε απόψε το συγγενή τους και ηγέτη της Ελλάδος Ελευθέριο Βενιζέλο".


 
Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά "Η Ομόνοια", Θεόδωρος Τσόντος, στην ομιλία του, τόνισε:
 
"Σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση. Μια εκδήλωση μνήμης και τιμής, που διοργάνωσαν η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά "Η ΟΜΟΝΟΙΑ" και ο Δήμος Πειραιά με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το θάνατο  του Εθνάρχη, Ελευθερίου Βενιζέλου, πολίτη και πολιτευτή του Πειραιά.
Είναι γνωστό εξ άλλου  πως ο Βενιζέλος  όπως και οι περισσότεροι Κρητικοί θεωρούσε τον Πειραιά δεύτερη πατρίδα του.

Αναφέρω ενδεικτικά τα λόγια του στην προσφώνησή του στον υποψήφιο για τη Δημαρχία του Πειραιά Γεώργιο Σακαλή το 1914 τα οποία καταδεικνύουν την αγάπη του για το πρώτο λιμάνι της χώρας: Από νεοτάτης ηλικίας ετίμησα πάντοτε τον εργάτη. Από τον ανώτατον έως τον κατώτατον. Δια τούτο, όταν αναχώρησα από την Κρήτην και  εγκατέσθη στας Αθήνας επέλεξα ως δεύτερη πατρίδα μου τον Πειραιά. Τον Ναόν τούτο της εργασίας.

Επί πλέον ανάμεσα στις πολλές καινοτομίες που χαρακτήρισαν τη διακυβέρνησή του ήταν και η θεσμοθέτηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς το 1932 η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από  δική του εισήγηση. Σήμερα λοιπόν  τιμούμε τη μνήμη του Αγωνιστή της Μεγάλης Ιδέας.

Του μεγάλου Κρητικού του μεγάλου Έλληνα του σημαντικότερου πολιτικού άνδρα που ανέδειξε ο σύγχρονος Ελληνισμός. Ευφυής, διορατικός, τολμηρός, αποφασιστικός και δραστήριος με μεγάλες πολιτικές δυνατότητες  αλλά συνάμα αγέρωχος προς τους πολιτικούς του αντιπάλους διακρίθηκε ιδιαίτερα και στο διεθνή διπλωματικό στίβο.

Με την αντιδογματική του σκέψη και την πολιτική ιδιοφυΐα του με το σπάνιο πολιτικό του χάρισμα και  την ανθρώπινη γοητεία που ασκούσε ακόμη και στους πολιτικούς και θεσμικούς του αντιπάλους κατάφερε να κινητοποιήσει το σύνολο σχεδόν του ελληνικού πληθυσμού στον αγώνα για την πραγμάτωση των ελληνικών οραμάτων  και να αναδείξει την κομβική και στρατηγική σημασία της Ελλάδας.
 
Όμως όση αγάπη έδειξε ο Ελληνικός λαός για τον Βενιζέλο, εξίσου μεγάλα ήταν και τα αρνητικά συναισθήματα που ενέπνευσε. 

Για κανέναν άλλο πολιτικό της νεώτερης ιστορίας μας δεν έγιναν τόσες συνωμοσίες με πιο γνωστές αυτές που είχαν σαν αποτέλεσμα τις δολοφονικές απόπειρες του 1920 και του 1933.

Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Κρητικός πολιτικός  ως πρωταγωνιστής των νικηφόρων εθνικών εξορμήσεων των ετών 1912 έως 1920 είχε ουσιαστικότατη συμβολή στο διπλασιασμό σχεδόν των εδαφών της Ελλάδας.

Όπως αναμφισβήτητα τεράστια ήταν και η συμβολή του στο Κρητικό ζήτημα.

Για την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά "Η ΟΜΟΝΟΙΑ", ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο αφού ήταν μέλος της από την εποχή που ήταν φοιτητής μέχρι τον θάνατό του.

Μάλιστα η "ΟΜΟΝΟΙΑ" τάσσεται φανερά με την πλευρά των επαναστατών κατά την επανάσταση του Θερίσου και  λειτουργεί σαν παράρτημά της στη μητέρα  Ελλάδα.  Υπάρχουν οι σχετικές επιστολές στο αρχείο μας καθώς και ιδιόχειρη επιστολή του ίδιου του Εθνάρχη.
 
Το 1916 ο Βενιζέλος αγοράζει το ακίνητο όπου στεγάζεται το σωματείο μέχρι σήμερα  στην οδό Ελ. Βενιζέλου 82 και το δωρίζει στην Αδελφότητα.
 
Σήμερα το όνομα του Κρητικού πολιτικού έχει δοθεί σε πολλούς δρόμους και πλατείες  σε όλες σχεδόν τις πόλεις της πατρίδας μας.
Στην πραγματικότητα όμως βρίσκεται βαθιά χαραγμένο  στην καρδιά του κάθε Κρητικού του κάθε Έλληνα και δεν ξεχνιέται.
 
Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας απόψε εδώ.

Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε όλους όσους μας ζήτησαν πρόσκληση, γιατί ο αριθμός των θέσεων είναι συγκεκριμένος. Εξ άλλου και διπλό να ήταν το Δημοτικό Θέατρο, πάλι δεν θα χωρούσαμε.

Ζητούμε συγγνώμη σε όσους ήθελαν να είναι απόψε μαζί μας και δεν τα κατάφεραν. Θα προσπαθήσουμε να τους ικανοποιήσουμε στην επόμενη μεγάλη μας εκδήλωση, που θα είναι αφιερωμένη στην ιστορική επέτειο της Μάχης της Κρήτης".
 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς κ. Νήφων, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ Σεραφείμ. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θεόδωρος Δρίτσας. Οι Βουλευτές Γιάννης Τραγάκης και Γεωργία Γεννιά. Οι πρώην Βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Καρύδης, Παναγιώτης Μελάς. Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Παναγιώτης Χατζηπέρος. Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιώργος Μπενέτος. Οι Αντιδήμαρχοι, Αθηνά Γλύκα - Χαρβαλάκου και Κυριάκος Σιγαλάκος. Η Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν., Σταυρούλα Αντωνάκου. Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πληροφορικής, Διαφάνειας και Διαδικτυακής Πύλης, Ανδρέας Βεντούρης. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Βασίλης Ταταρόπουλος. Δημοτικοί, Κοινοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης κ.ά.