Την παραίτηση του υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στον Αλέξη Τσίπρα, μία ημέρα μετά τη σύγκρουσή του με τον Πάνο Καμμένο κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Τις αρμοδιότητες του υπουργού Εξωτερικών μάλιστα ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Νίκος Κοτζιάς χθες το βράδυ, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, σε μία κίνηση που προκάλεσε πολλά ερωτήματα και σήμερα το πρωί υπέβαλε την παραίτησή του, με τη δικαιολογία που προβάλλεται να είναι η έλλειψη στήριξης στο πρόσωπό του από τον πρωθυπουργό. 

Ο πρώην -πλέον- υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες αποδίδει την επίθεση του Πάνου Καμμένου στο πρόσωπό του, στο αίτημα που κατέθεσε για έλεγχο των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τη Βουλή. 

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε ανοίξει ουσιαστικά την πόρτα στον υπουργό Εξωτερικών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και όποιος νιώθει δυσφορία να κατέβει».

Η εκτόνωση της κρίσης

Πρόκειται ουσιαστικά για μία κρίση που σοβεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη λύση του Σκοπιανού. Η κρίση αυτή ήταν πολυεπίπεδη και το τελευταίο επεισόδιο ήταν το ταξίδι του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ, το οποίο εκλήφθηκε από τον Νίκο Κοτζιά ως παράκαμψη των αρμοδιοτήτων του, με τον υπουργό Εξωτερικών να διατυπώνει τη δυσαρέσκειά του, τόσο για τις πρωτοβουλίες Καμμένου, όσο και για αυτά που φέρεται να υποστήριξε. Αφενός την κακοδιαχείριση κονδυλίων και αφετέρου ότι είναι άνθρωπος του Σόρος.