O Δήμος Πειραιά, το Bluegrowth και το The Cube διοργανώνουν, στο Νεοκλασικό Κτίριο της οδού Κανθάρου, το 1ο ClimathonPiraeus, ένα 24ώρο «hackathon» με στόχο «τον σχεδιασμό λύσεων σχετικά με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής που θα αντιμετωπίσει μελλοντικά η πόλη του Πειραιά».

To Climathon, μία πρωτοβουλία της ΕΕ, προσκαλεί φοιτητές, ερευνητές, προγραμματιστές, επιχειρηματίες, δημόσιους λειτουργούς και κατοίκους των αστικών κέντρων, για 24 ώρες να συνεργαστούν, να οραματιστούν, να συν-σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν στις Δημοτικές Αρχές της πόλης τους νέες ιδέες και καινοτόμες λύσεις που να αφορούν την ανθεκτικότητα των πόλεων, τη προσαρμογή και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε τοπικό επίπεδο.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2015 σε 20 ευρωπαϊκές πόλεις ταυτόχρονα, με αφορμή την ιστορική συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, και φέτος αναμένεται να διεξαχθεί σε περισσότερες από 150 πόλεις σε όλο το κόσμο την ίδια ημέρα, τη Παρασκευή 26 Οκτωβρίου.

Για πρώτη φορά στον Πειραιά

Ο Δήμος του Πειραιά συμμετέχει για πρώτη φορά, θέτοντας ως στόχο του φετινού Climathon Piraeus την εύρεση λύσεων σχετικά με τα απορρίμματα που συλλέγονται στη θάλασσα και πως αυτά μπορούν αξιοποιηθούν μέσω ανακύκλωσης και επανάχρησης στη στεριά.

Πιο συγκεκριμένα, η προσπάθεια εστιάζει στους τρόπους που μπορούν να συνδυαστούν νέες τεχνολογίες, η συντονισμένη δράση μεταξύ τοπικών φορέων και η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας, ώστε να ενθαρρυνθούν οι επαγγελματίες αλιείς να ψαρεύουν πλαστικά και άλλα απορρίμματα, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες βιώσιμης επιχειρηματικότητας στη πόλη του Πειραιά, βασισμένες στην ανακύκλωση και την επανάχρηση.

Την πρωτοβουλία διοργάνωσης του Climathon Piraeus ανέλαβαν το κέντρο επιχειρηματικής καινοτομίας για την Γαλάζια Ανάπτυξη «BlueGrowth» και η ομάδα εκκίνησης νεοφυούς επιχειρηματικότητας «TheCube», σε συνεργασία με τον Δήμο του Πειραιά, και τελεί υπό την αιγίδα του Climate-KIC GR.

Στους υποστηρικτές και συνεργάτες του πρώτου Climathonστον Πειραιά, ήδη συγκαταλέγονται η startup Εναλεία, το πρόγραμμα υποστήριξης βιώσιμης επιχειρηματικότητας Aephoria.net και η Οργάνωση Γη – Organization Earth.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές συμμετεχόντων: www.climathon.climate-kic.org/en/pireas