Με τον πρωθυπουργό πάντα συνεννοούμαστε, είπε ο Πάνος Καμμένος, στην τηλεοπτική του εμφάνιση στην ΕΡΤ «την πρώτη μετά από 3,5 χρόνια», όπως εξήγησε. Ήταν η πρώτη του εμφάνιση μετά το σάλο που προκάλεσαν ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ τα όσα είπε στις ΗΠΑ και τα όσα έγραψε στο Twitter.

Για το ταξίδι στις ΗΠΑ ο κ. Καμμένος το χαρακτήρισε πολύ πετυχημένο, «γιατί οι ΗΠΑ εμπιστεύονται την Ελλάδα σαν το κέντρο σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτά που εξασφαλίσαμε στις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικά για την άμυνα της χώρας, έχουν σχέση με την αμερικανική βοήθεια και στα τρία όπλα των Ένοπλων Δυνάμεων.»

Για το θέμα των βάσεων ουσιαστικά τα γύρισε, βαφτίζοντας ακόμα και τις αμερικανικές βάσεις ως ΝΑΤΟϊκές. «Άκουσα ότι θα φέρουμε βάσεις στην Ελλάδα. Πρώτα από όλα δεν είναι βάσεις του θανάτου. Η χώρα μας είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όλες οι δομές των Ένοπλων Δυνάμεων έχουν γραφείο και πτέρυγα της Συμμαχίας σε κάθε μονάδα. Δεν μιλάμε για βάσεις που έρχονται να υποκαταστήσουν την εθνική κυριαρχία της χώρας. Και η Σούδα είναι μια βάση που δίνει διευκόλυνση στο ΝΑΤΟ.

«Στη Λάρισα βρίσκεται το ΑΤΑ και η 1η Στρατιά. Εκεί υπάρχουν ΝΑΤΟϊκές δομές. Σε αυτό το πλαίσιο θα φιλοξενηθούν τα UAV των ΗΠΑ. Θα θέλαμε να είναι στη Σμύρνη; Δεν υπάρχει νέα βάση. Υπάρχει διευκόλυνση που προβλέπεται βάσει της ΝΑΤΟϊκής μας συμφωνίας. Στον Βόλο, στα ελικόπτερα, συνεκπαιδευόμαστε. Το να υπάρχουν και 350 οικογένειες που θα αφήσουν και πέντε δεκάρες στον Βόλο δεν είναι κακό, θα βοηθήσει την περιοχή. Στην Αλεξανδρούπολη είναι ένα λιμάνι που θα χρησιμοποιηθεί για μεταφορές στα Βαλκάνια. Θα προτιμούσαμε να γίνει η διευκόλυνση από τη Βάρνα και να είναι η Βουλγαρία ο εταίρος των συμμάχων;»

Μάλιστα, για την Κάρπαθο είπε ότι αεροδρόμιο εκεί έγινε με ΝΑΤΟϊκά κεφάλαια και ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν προσγειώσεις όπως στο Κανάβεραλ της NASA.

Σε ερώτηση για το αν όσα είπε και συζήτησε στις ΗΠΑ έγιναν εν γνώση του πρωθυπουργού, απάντησε ξεκάθαρα ότι όλα γίνονται σε συνεννόηση στο πλαίσιο του ΚΥΣΕΑ. «Πιστεύετε ότι κάθομαι εδώ μόνος μου και σχεδιάζω πολεμικά σχέδια;» αναρωτήθηκε.

Για το Plan B στη Συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε ότι διαφωνεί με την παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» και ότι ουδέποτε το κόμμα του θα μπορούσε να συμπράξει. Είπε ότι πήγε στο αμερικανικό Πεντάγωνο για να εξηγήσει ότι το κόμμα του διαφωνεί ως κυβερνητικός εταίρος με τις Πρέσπες, παρουσία μάλιστα του πρεσβευτή της Ελλάδας.

Συνέχισε λέγοντας ότι το Plan B θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα χαρακτήρισε «προσωρινή» λύση το Plan B (διμερείς συμφωνίες στα Βαλκάνια) έως ότου λυθεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Στην πολιτική δεν μπορεί να είσαι σε μια άρνηση, και όταν είσαι ενώπιον ενός εταίρου της χώρας, πρέπει να διατυπώσεις μια άποψη» επιχειρηματολόγησε.

Σε μια προσπάθεια να μην φανεί ότι αδειάζει τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο κ. Καμμένος είπε ότι στο Πεντάγωνο εξήγησε και την επίσημη ελληνική θέση, όπως αυτή εκφράζεται από τον υπουργό Εξωτερικών και την κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για το αν γνώριζε ο πρωθυπουργός αυτό το Plan B, είπε ότι ασφαλώς το γνώριζε, αλλά δεν συμφωνούσε με αυτή την πρόταση.

«Εγώ διατύπωσα αυτή τη θέση ως κυβερνητικός εταίρος. Είναι πάρα πολύ απλό, δεν υποκατέστησα κανέναν πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών» τόνισε.

Για τις εντάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καμμένος έριξε τους τόνους, λέγοντας ότι καταλαβαίνει τις θέσεις στελεχών όπως ο Νίκος Φίλης και ισχυρίστηκε ότι, για παράδειγμα, στο θέμα των προσφύγων οι ΑΝΕΛ στήριξαν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό.

«Οι ακροδεξιές θέσεις που εκφράζει ο Σαλβίνι στην Ευρώπη δεν εκφράζουν τους ΑΝΕΛ» είπε, απαντώντας στην κριτική του Νίκου Φίλη ότι ο «Καμμένος θέλει να γίνει ο Σαλβίνι της Ελλάδος».

Όσο για το αν τελικά θα υπάρξει «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος πέταξε το μπαλάκι στις εσωκομματικές διαδικασίες των κομμάτων.

Για το πότε θα φύγει από την κυβέρνηση, απάντησε ότι μέχρι να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, παραμένει στην κυβέρνηση. «Αν βρεθούν οι 11 αποστάτες στη Βουλή της ΠΓΔΜ και περάσουν οι Πρέσπες τότε οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση».

Επανέλαβε πάντως τις γνωστές θεωρίες του ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια είναι άκυρο και ότι όσοι μιλούν για «συμβουλευτικό χαρακτήρα» είναι για τον ψυχίατρο.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει πρόταση μομφής της ΝΔ, «για να κάνει τη χάρη του Μητσοτάκη» και επιτέθηκε και πάλι στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη.

Σε άλλη ερώτηση για το αν μίλησε με τον Τσίπρα, είπε ότι ενώ μιλά κάθε μέρα με τον πρωθυπουργό, «τώρα που ήμουν στην Αμερική είναι η πρώτη φορά που δεν μιλήσαμε». Πάντως, για το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» ότι όντως τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό, επανέλαβε ότι αυτό δεν έγινε ποτέ. «Αν μια εφημερίδα θέλει να κάνει ρεπορτάζ πρέπει να πάρει τηλέφωνο και την άλλη πλευρά. Εμάς δεν μας πήρε ποτέ κανείς» υπογράμμισε.

Μάλιστα απέδωσε το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν» σε μια προσπάθεια να ξεσηκώσουν εναντίον του τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Επιτέθηκε δε ονομαστικά στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλο: «Έβαλαν αυτόν τον φουκαρά από τα Τρίκαλα, τον Παπαδόπουλο, να με χτυπήσει, ο οποίος είχε φέρει κάτι ρουσφέτια στρατιωτικά και του είπα 'αγόρι μου, φύγε, δεν κάνουμε πλέον ρουσφέτια', τόνισε ο κ. Καμμένος.

Για το αν θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό απάντησε ότι με τον πρωθυπουργό «μπορεί να βρεθούμε και σήμερα και αύριο και κάθε μέρα».

Τέλος, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ΑΝΕΛ είπε ότι το κόμμα του και οι βουλευτές του έχουν αντέξει πολλά, παρά τον πόλεμο που έχουν δεχθεί εδώ και χρόνια.

Έκλεισε δε λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ: «Στην πολιτική εκλέγομαι 14 φορές με σταυρό. Με τη ΝΔ 11 φορές και με τους ΑΝΕΛ 5, μαζί με τις ευρωεκλογές. Δεν κρύβομαι σε ψηφοδέλτια Επικρατείας. Οι ΑΝΕΛ θα είναι στις επόμενες εκλογές και θα είμαστε και πιο ισχυροί».