Πάνω από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες κατέφθασαν το πρωί με πλοία στον Πειραιά, ενώ στους τρεις χώρους προσωρινής φιλοξενίας εντός του λιμένα βρίσκονται συνολικά 4.000 άνθρωποι.

Γύρω στις 7 το πρωί 1.810 άτομα από Χίο και Μυτιλήνη - μεταξύ των οποίων πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και άτομα με κινητικά προβλήματα - αποβιβάστηκαν από το πλοίο "Αριάδνη" και λίγο αργότερα έφτασαν με άλλο πλοίο ακόμη 300 άτομα.

Μιλώντας, πάντως, στην ΕΡΤ1 ο Υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, είπε ότι η μεγάλη αυτή άφιξη στον Πειραιά ξέφυγε από τον σχεδιασμό για ανάσχεση των ροών από τα νησιά και το απέδωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει σε "κακή συνεννόηση μεταξύ της εταιρίας και των πρακτορείων".

Πρόσθεσε ότι σήμερα και μέχρι αύριο το μεσημέρι δεν αναμένονται άλλες σημαντικές αφίξεις, εκτιμώντας ότι η εβδομάδα που ξεκινά θα οδηγήσει σε εξομάλυνση.

Εθελοντές και φορείς σπεύδουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που στήνονται στην ουρά για να πάρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Δραματική είναι η κατάσταση και στην πλατεία Βικτωρίας, όπου δίπλα σε σκουπίδια και χωρίς τουαλέτες, τουλάχιστον 300 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως οικογένειες Αφγανών, πέρασαν τη νύχτα μέσα στο κρύο και την υγρασία, τυλιγμένοι με κουβέρτες.

Κάποιοι εξ αυτών παραμένουν στην πλατεία για πάνω από πέντε ημέρες, ενώ καταφθάνουν συνεχώς κι άλλα άτομα.