Tα δεδομένα... συγκεκριμένα. Ο ένας στους τρεις Έλληνες αθλητές που έχουν εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες αγωνίζεται με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στο στήθος. Και η μάχη συνεχίζεται μιας και υπάρχουν ακόμη 29 υποψήφιοι για  το ταξίδι στην αιωνιότητα του αθλητισμού, όπως μεταφράζεται με την παρουσία στους αγωνιστικούς χώρους της Βραζιλίας.

«Απόβαση» στο Ρίο με 19 Έλληνες!

Με την πρόκριση της Βάσως Βουγιούκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των Ελλήνων αθλητών που εξασφάλισαν την παρουσία τους στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός,  αυξήθηκε και με αυτή της Ντουντουνάκη που ήρθε την Κυριακή (28/2) έφτασε στους 55.  Από αυτούς οι 16 προέρχονται από τον Ολυμπιακό ενώ μαζί με τους τρείς προπονητές, Νίκο Γέμελο (κολύμβηση), Θοδωρή Βλάχο (πόλο), Δημήτρη Κραβαρίτη (πόλο) ο αριθμός των Ελλήνων που στέλνει ο σύλλογος μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες φτάνει στους 19!

Η αρχή με Δημητριάδη!

Από τις τάξεις του Ολυμπιακού και συγκεκριμένα από το τμήμα Κολύμβησης προέρχεται ο πρώτος Έλληνας αθλητής που έκλεισε θέση για τη Βραζιλία. Ο λόγος για τον Στέφανο Δημητριάδη που έπιασε στις 6 Μαρτίου του 2015 το όριο συμμετοχής στα 200 μέτρα πεταλούδα, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στο μιτινγκ της Μασσαλίας. Με την επίδοση του, 1:56.89 (1:56.97 το όριο) ο Δημητριάδης επιβεβαίωσε το όριο συμμετοχής και έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που... επιβιβάζεται στην πτήση για τη Βραζιλία. Ακολούθησε ο Διονύσης Αγγελόπουλος από το τμήμα Κωπηλασίας ο οποίος μέσω της 9ης θέσης που κατέλαβε η Ελληνική τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου στην λίμνη Έγκμπελετ της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, εξασφάλισε την πρόκριση. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 27 Ιουλίου ήρθε η πρόκριση του Σπύρου Γιαννιώτη που εξασφάλισε για 5η φορά την παρουσία του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, χάρη στο χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στα 10χλμ. Μαραθώνιας Κολύμβησης που διεξήχθη στο Καζάν. Μια ημέρα αργότερα  στις 28 Ιουλίου η Κέλλυ Αραούζου τερματίζει στην 8η θέση στα 10χλμ. του open water, επίδοση που της εξασφαλίζει επίσης το Ολυμπιακό εισιτήριο. Από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που διεξήχθη στο Καζάν εξασφάλισε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η Εθνική ομάδα πόλο Ανδρών που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο επικρατώντας της Ιταλίας με 11-9  στα πέναλτι (7-7 κανονική διάρκεια). Υπό την τεχνική καθοδήγηση του Θοδωρή Βλάχου και του Δημήτρη Κραβαρίτη και τους 11 από τους 13 αθλητές να είναι και αυτοί του Ολυμπιακού.  Συγκεκριμένα οι Μανώλης Μυλωνάκης, Γιώργος Δερβίσης, Κώστα Γενηδουνιάς, Γιάννης Φουντούλης, Κυριάκος Ποντικέας, Βαγγέλης Δελακάς, Κώστας Μουρίκης, Χριστόδουλος Κολόμβος, Αλέξανδρος Γούνας, Άγγελος Βλαχόπουλος και Στέφανος Γαλανόπουλος.  Στην συγκεκριμένη λίστα των Ελλήνων  του Ολυμπιακού που πέρασαν στο Ρίο προστέθηκε και η Βάσω Βουγιούκα χάρη στην 8η θέση που κατέλαβε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Σπάθης Γυναικών που διεξήχθη στο Βέλγιο.

Η… εκτός συνόρων εκπροσώπηση

Επίσης μια ξεχωριστή κατηγορία δημιουργούν και οι ξένοι αθλητές που αγωνίζονται στα τμήματα μας και συγκεκριμένα σε αυτά της υδατοσφαίρισης και έχουν εξασφαλίσει ή διεκδικούν πρόκριση.  Ο Γιόζιπ Πάβιτς και ο Τζέσε Σμιθ έχουν εξασφαλίσει πρόκριση για το Ρίο με τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της Εθνικής Κροατίας και των ΗΠΑ αντίστοιχα. Ενώ το εισιτήριο διεκδικούν ο Μπλάι Μάλιαρακ με την Εθνική Ισπανίας, οι Ρομπέρτα Μπιανκόνι και Τζούλια Έμολο με την Εθνική Ιταλίας και η Μόνικα Έγκενς με την Εθνική Καναδά.

Και οι 29 αθλητές που διεκδικούν!

Ωστόσο εκτός από τον μεγάλο αριθμό των αθλητών που θα έχουν εξασφαλίσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σημαντικό είναι το νούμερο εκείνων που διεκδικούν την πρόκριση.  Από τον ερχόμενο μήνα κορυφώνονται οι προσπάθειες των 29 συνολικά Ελλήνων αθλητών του Ολυμπιακού που θα παλέψουν για τη σπουδαία αυτή διάκριση. Μια προσπάθεια που χρονικά εκτείνεται σε ορίζοντα τριών μηνών αφού μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχει διαμορφωθεί οριστικά ο πίνακας των τελικών συμμετοχών με τις οποίες θα ταξιδέψει η ελληνική αποστολή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Από έξι διαφορετικά αθλήματα προέρχονται οι 29 έλληνες αθλητές του Ολυμπιακού που δουλεύουν πολύ σκληρά αυτή την περίοδο με σκοπό να δώσουν το παρών στο μεγάλο αθλητικό ραντεβού. Συγκεκριμένα από την Κολύμβηση, το Στίβο, το Πόλο Γυναικών, το Πινγκ Πονγκ την Ξιφασκία και την Πυγμαχία. Στη συνέχεια ακολουθεί αναλυτικά η καταγραφή των 29 Ελλήνων αθλητών που θα διεκδικήσουν την πρόκριση και οι διοργανώσεις στις οποίες θα λάβουν μέρος.

KΟΛΥΜΒΗΣΗ (10 αθλητές-αθλήτριες): Οι Απόστολος Χρήστος, Χρήστος Κατραντζής, Αντώνης Φωκαϊδης, Μαριάννα Λυμπερτά, Θεοδώρα Γιαρένη, Αφροδίτη Γιαρένη, Kώστας Μαρκόζης, Ρωμανός Αλυφαντής, Μάρθα Μάτσα, Αγγελική Μαυραντζά θα διεκδικήσουν την πρόκριση στο Ρίο μέσω:

* Χειμερινοί Αγώνες Ανδρών-Γυναικών που θα διεξαχθούν 4-5-6 Μαρτίου στο Ο.Α.Κ.Α..

* Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις 12 Μαΐου.

* Εθνικό Πρωτάθλημα Ανδρών Γυναικών 10-12 Ιουνίου (δεν έχει οριστεί ο τόπος διεξαγωγής)

* Αναμένεται ο ορισμός της παρουσίας τους (που θα προκύψει από συνεννόηση με την ομοσπονδία) σε ορισμένα Ευρωπαϊκά Μeeting.

* Διεθνές Meeting Ακρόπολης στις 6-8 Μαΐου. 

ΣΤΙΒΟΣ (8 αθλητές-αθλήτριες): Οι αθλητές  Δημήτρης Πατσουκάκης (Επί κοντώ), Παναγιώτης Τριβυζάς (4Χ100), Πέτρος Κυριακίδης (4Χ40),  Ανδριάνα Φέρρα (4Χ100), Κώστας Μουρατίδης (4Χ400),  Δημήτρης Θεοδωρακάκος (Μαραθώνιος),  θα διεκδικήσουν την πρόκριση στο Ρίο μέσω των Προολυμπιακών μίτινγκ που έχουν ανακοινωθεί.

* 18-19/ 06 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών, Πάτρα

* 25-26/06 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Α/Γ, Βελένιε (Σλοβενία)

* 6-10/07 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ, Άμστερνταμ (Ολλανδία).

* Ο Δημήτρης Τσιάμης (τριπλούν) και η Νίκη Πανέττα (τριπλούν) επειδή έχουν αγωνιστεί ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να επαναλάβουν το ρεκόρ της ΙΑΑF για να μπορέσουν να βρεθούν και πάλι στην ίδια διοργάνωση. Είναι οι δυο μοναδικοί που έχουν αυτό το δικαίωμα και θα χρειαστεί να το επικυρώσουν, οι υπόλοιποι πρέπει  να πιάσουν τα όρια.

ΠΟΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (6 αθλήτριες): Η Εθνική πόλο Γυναικών στην οποία αγωνίζονται οι Φιλιώ Μανωλιουδάκη, Αλεξάνδρα Ασημάκη, Άλκηστη Αβραμίδου, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Ελευθερία Πλευρίτου, Χρυσή Διαμαντοπούλου θα διεκδικήσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες μέσω:

* Προολυμπιακού Τουρνουά που θα διεξαχθεί στην Ολλανδία στις 21-28  Μαρτίου.

ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ (3 αθλητές-αθλήτριες): Οι αθλητές Κώστας Παπαγεωργίου, Μαρία Χριστοφοράκη, Αγγελίνα Παπαδάκη θα διεκδικήσουν την πρόκριση στο Ρίο μέσω:

* Προολυμπιακό Τουρνουά που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 4-9 Απριλίου.

* Αναμένεται ο ορισμός της παρουσίας τους σε μια τουλάχιστον διοργάνωση.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ (1 αθλητής): Ο Γιώργος Τσουρούτας θα διεκδικήσει την πρόκριση στο Ρίο μέσω:

* Προολυμπιακού Τουρνουά που θα διεξαχθεί στην Πράγα στις 16 Απριλίου.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ (1 αθλήτρια): Η Αντωνία Παπουτσάκη θα διεκδικήσει την πρόκριση στο Ρίο μέσω:

* Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στην Τουρκία στις 7-19 Απριλίου.

* Παγκόσμιου Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στο Καζακστάν στις 15-25 Μαΐου.