Δεν είναι μονάχα τα καλά αποτελέσματα στην Ευρώπη που αποδεικνύουν έμπρακτα την καταξίωση ενός συλλόγου στο διεθνές, ποδοσφαιρικό στερέωμα. Είναι και η συμμετοχή σε κορυφαία ευρωπαϊκά meeting και ενώσεις όπως είναι το ECA (European Clubs Association). Μια ένωση στην οποία μετέχουν ορισμένα κλαμπ της Ευρώπης. Με συνεχή δραστηριότητα και στην οποία δεν μετέχει όποιος κι όποιος. Το γεγονός πώς ο Ολυμπιακός γίνεται αυτό το διήμερο (σ.σ.: 9 και 10 Οκτωβρίου) οικοδεσπότης για το ECA, καθώς στον Πειραιά διοργανώνεται το συνέδριο του Club Management Program, σημαίνει πάρα πολλά.

Δείχνει ξεκάθαρα τη σταθερή παρουσία των «ερυθρολεύκων» στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου! Ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα επί προεδρίας του Βαγγέλη Μαρινάκη. Είναι γεγονός ο ηγέτης του Ολυμπιακού έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον Θρύλο τα χρόνια που ηγείται του μεγαλύτερου ελληνικού συλλόγου. Το μεγαλύτερο κέρδος από την διαρκώς ανοδική πορεία των «ερυθρολεύκων» είναι πώς δεν είναι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο. Εξίσου σημαντική είναι η πρόοδος και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Το Club Management Program είναι στην ουσία ένα ποδοσφαιρικό συνέδριο υψηλών προδιαγραφών. Σημείο συνάντησης το ομορφότερο γήπεδο της Ελλάδας και εκ των ομορφότερων στην Ευρώπη. Στο «Γ. Καραϊσκάκης» δίνουν το «παρών» εκπρόσωποι των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων. Τα αντικείμενα συζήτησης έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο, αλλά όχι μόνο με αυτόν. Με την επίδραση και την προσφορά στην κοινωνία, την ανάπτυξή του, την κοινωνική του ευθύνη, όπως και με ό,τι άλλο μπορεί να έχει σχέση με αυτό.

Το πιο ενδιαφέρον είναι πώς πάντα μέσα από αυτά τα προγράμματα του ECA προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα και λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Όλα αυτά φέτος θα συμβούν στον Πειραιά. Και μετά θα κάνουν το γύρο της Ευρώπης. Το όνομα του Ολυμπιακού θα ακουστεί ξανά παντού. Κι αυτό αποτελεί ένα ακόμα σημείο αναφοράς που αποδεικνύει περίτρανα πόσο πολύ ψηλά έχει ανέβει ο Θρύλος στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα.

πηγή: gavros.gr